Хіти тижня. Повзучий наступ сил АТО: Експерти пояснили, що стоїть за звільненням Катеринівки (карта)

Друге село за тиждень звільнили українські військові з-під російсько-терористичного гніту.

Ілюстрація: people.in.ua

"Не встигла країна "переварити" переможну інформацію про звільнення від бойовиків "ЛНР" села Новоолександрівка поблизу Попасної, як надійшла нова звістка: Збройні сили України взяли під свій контроль ще одне село у цьому районі - Катеринівку поблизу Первомайська", - пише Руслан Рудомський для depo.ua, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Першим про це повідомив волонтер з Дніпра Юрій Мисягін. "Селище Катеринівка Луганської області наше! Певний час назад ЗСУ зробили все тихо і спокійно. Жителі селища знову повернулися в Україну", – написав він у Фейсбуці.

Пропонуємо познайомитись з цим селом ближче і пригадати - яким чином воно свого часу опинилося під контролем бойовиків "ЛНР".

Отож, Катеринівка – це село в Україні, в Попаснянському районі Луганської області. До війни воно юридично належало до Березівської сільської ради, яку окупували російсько-терористичні війська, тому село опинилося відрізаним від фінансування.

Населення Новоолександрівки до війни становило 484 особи, але зараз значно менше - близько сотні. За даними перепису 2001-го року з них 74,38% зазначили рідною українську мову, 25% - російську, а 0,62% - іншу.

Найближчими до Катеринівки населеними пунктами є Золоте і Комишуваха на півночі – які перебувають під контролем Києва, а також селище Молодіжне на півдні і місто Первомайськ на півнденному сході – які перебувають під контролем так званої "ЛНР".

Після бойових дій 2014-2015-х років, 6 квітня 2015-го року село було номінально приєднане до контрольованої Україною частини Луганської області, але фактично залишилось в нічийній "сірій зоні" – за крайнім українським блокпостом. Підрозділи українських військових тут не дислокувалися, але й бойовиків "ЛНР" на постійній основі також не було - вони стоять на відстані одного кілометра від центру села.

Тобто, територіально Катеринівка наче й була під контролем ЗСУ, але фактично в будь-який момент її могли зайняти бойовики і облаштувати там свої позиції.

Пам'ятається, ще у квітні 2015-го року в Луганській ОВЦА вустами тодішнього її очільника Геннадія Москаля обіцяли, що село приєднають до України. Як бачимо, руки дійшли лише зараз.

По суті, звільнення Катеринівки проходило за тим же сценарієм, що й деокупація Новолуганського на Світлодарській дузі в грудні 2016-го року: бійці ЗСУ зайшли у село і встановили там вогневі позиції.

Як бачимо з карти, зайнявши Катеринівку, Збройні сили України повинні суттєво відсунути лінію фронту на південний схід – майже впритул до окупованих Молодіжного і Первомайська. Як і у випадку з Новоолександрівкою, це бачиться найбільшим плюсом у зайнятті Катеринівки, адже, як мінімум повинно зменшити інтенсивність обстрілів з боку терористів "ЛНР" населеного пункту Золоте.

Щоправда, знову ж таки, станеться це ціною "вогню на себе" - приклади Травневого і Гладосового на Світлодарській дузі дають чітке уявлення того, що тепер під обстріли потрапить сама Катеринівка.

Також з плюсів можна відзначити, що жителям села тепер можна сподіватись на відновлення електропостачання і виплати українських пенсій, як це вже зроблено у тих же Травневому і Гладосовому, які українська армія звільнила 25 листопада 2017-го року".

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...