Ціна на пальне в Україні, або Як Росія намагається розхитати паливний ринок (відео)

Паливна криза в Україні близька до завершення, але ціни на АЗС не знижують. Пальне на вітчизняних заправках досі тримається на рівні 30 грн. за літр, повідомляють Патріоти України.

Білоруські нафтопереробні заводи вже отримали нову сировину з Росії й відновили виробництво після екстреної зупинки в квітні.

Припиняти експорт пального передумали і в Москві. Саме ці дві країни забезпечують майже 70% українського ринку. Однак немає гарантій, що ексцеси не повторяться в майбутньому, – кажуть експерти. Тож здешевшання пального на заправках у травні радять не чекати.

Фахівці пояснюють: в напруженні ринок все ще тримають росіяни. Якщо вони таки припинять поставки пального з червня – ціна зросте ще більше. Якщо ж минеться, бензин і дизель подешевшають на кількадесят копійок.

Утім, може бути ще гірше. Адже зіпсована російська нафта може знову потрапити в трубопровід, зупинити білоруські НПЗ і спровокувати чергову кризу.

Росія свідомо намагається розхитати наш паливний ринок,– упевнені експерти. Мета Кремля – ще більша монополія і як наслідок – чергова енергетична зброя. Тож фахівці пропонують діяти на випередження й застосувати санкції до російських нафтопродуктів.

У такому разі пальне доведеться завозити морем, що призведе до здорожчання. Проте експерти наполягають: краще пережити труднощі зараз, але зрештою диверсифікувати ринок. У майбутньому це дозволить уникнути штучних ажіотажів, спричинених діями Кремля, і мати стабільніші ціни.

Крім того, Україні варто розвивати власну нафтопереробку та створити стратегічні запаси пального, яких би вистачало на 2-3 місяці. Саме так від ажіотажного зростання цін рятуються за кордоном. Але в Україні схожий резерв не вдається створити десятиліттями.

Джерело: Факти.ICTV

Чи буде долар по 50 грн: У Мінекономіки розповіли, чого очікувати від курсу в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:30

У Міністерстві економіки очікують, що у 2027 році обмінний курс долара в Україні може сягнути 49,6 грн. Таким чином, у міністерстві прогнозують значну девальвацію гривні протягом найближчих років - наприклад, прогнозний курс, "записаний" урядом у бюдже...

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...