Замість зарплатні у $4 000 доларів - "листи щастя" про скорочення? Мінфін другого уряду Зеленського нарахував в Україні десятки тисяч зайвих вчителів

Оптимізація через скорочення зайвих педагогів, зекономить 5,6 млрд бюджетних гривень

В Україні варто звернути увагу на раціональне забезпечення закладів освіти педагогами, адже наразі в країні на 32 тисячі вчителів більше, ніж потрібно. Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев, зазначають Патріоти України.

«Слід звернути увагу також на раціональне забезпечення закладів освіти педагогами: десь їх не вистачає, скажімо, у Києві, а в окремих випадках фактична кількість учителів перевищує нормативну кількість ставок. Ось тут мають бути прийняті засновниками відповідні рішення», – сказав чиновник.

Він додав, що за розрахунками Мінфіну, фактична кількість ставок педагогічних працівників у закладах загальної середньої освіти (без інтернатів) становить 502,3 тис. одиниць.

«Це більше розрахункової кількості ставок на 36,2 тис. одиниць. Тобто у нас вчителів на 32 тисячі більше, ніж потрібно», – заявив заступник главиМінфіну.

Роман Єрмоличев знайшов у школах 36 000 дармоїдів

Єрмоличев уточнив, що мова йде про додаткові 5,6 млрд грн видатків з бюджету.

«Водночас для нас головне – здійснення органами місцевого самоврядування всіх заходів, що дозволять надавати дітям якісну освіту, незалежно від того, де учні живуть: у місті чи в селі», – запевнив представник Мінфіну та уточнив, що освіта – це «делікатна тема».

«Шкільна мережа у нас дуже розгалужена. І якщо порівняти цифри 90-х років, скільки у нас було шкіл, а також скільки дітей і вчителів у цих школах, то наразі кількість учнів у нас зменшилася майже удвічі, а от учителів не поменшало. Тому треба оптимізувати мережу. Адже у районі чи в якомусь місті освіта якісніша, ніж у селі», – вважає Єрмоличев.

Раніше нардеп «Голосу», член Комітету з питань освіти й науки Наталія Піпа пояснювала підходи реформи простою мовою так: якісь школи перепрофілюють на молодші, якісь на середні і якісь на вищі.

Заступник міністра фінансів відповів, як це може виглядати на практиці:

«Школи справді мають бути початкові, гімназії і ліцеї з профільною освітою. Я, до слова, виріс у районному центрі на Черкащині, де було дві школи. В одній навчалося близько 1 тис. дітей, в іншій – 400. Сьогодні у першій – 676 дітей, у другій – 315. Може, треба робити їх опорними і возити дітей із сіл шкільними автобусами? І тоді там буде більше дітей, школи великі і матимуть належну матеріально-технічну базу, а тому їх не треба закривати», – резюмував Єрмоличев.

Нагадаємо, навесні 2019 року молода команда теперишнього президента відправляла педагогам телемеседжи, як вони заживуть, якщо президентом стане Володимир Олександрович...

Таємна "допомога"? Компанії з Індії та Китаю постачали росіянам отруйне м'ясо

середа, 24 квітень 2024, 17:59

У м'ясі буйволів з Індії, яке в Росії часто видають за яловичину і продають по всій країні, Россільгоспнагляд виявив бактерії групи кишкової палички, а в курячих грудках з Китаю, що поставляються на російський ринок, знайшли сальмонеллу. Про це пише ...

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...