9 небезпечних радіоактивних побутових речей

Вас здивує, що джерелами радіації є звичайнісінькі речі, які ми щодня використовуємо у побуті.

Треба визнати, що деякі з цих продуктів вас здивують.

Знаки евакуації

У більшості публічних закладів чи офісах можна побачити знаки, які вказують шлях евакуації. Якщо ви зауважили – вони завжди світяться, бо містять радіоактивний ізотоп водню. До речі, якщо цей знак розіб’ється, то радіоактивна речовина пошириться на всю будівлю.

Бразильські горіхи

Мало хто знає, але цей продукт – один з найбільш радіоактивних в світі. Він містить радій (близько 40-260 бк/кг), що в 1000 разів вище, ніж в інших горіхах.

Наповнювач для котячого туалету

У котячому туалеті, окрім глинистого бентоніту, міститься залишки елементів торію і урану. Звичайно, для господаря – це не серйозна небезпека. Проте, щороку на звалища потрапляють тисячі тонн наповнювача, тож виникає небезпека, що ця радіація може потрапити у підземні води.

Банани

У бананах міститься радіоактивність у генетичному коді. Спеціальні прилади фіксують цю радіоактивність. Однак, дуже тривожитись з цього приводу не варто. Адже, щоб у людини проявились перші симптоми променевої хвороби потрібно з'їсти щонайменше 5 мільйонів плодів.

Гранітна кухня
Граніт вбирає та зберігає природні джерела радіації. Тож будьте обережними, використовуючи речі з граніту.

Сигарети

B склад цигарок входять небезпечні радіоактивні речовини, зокрема полоній. Коли сигарету підпалюють, вони виділяються у повітря. І хоч концентрація цих ізотопів невелика, але вони здатні накопичуватися в організмі курця.

Стара кераміка і скло

Багато гончарних виробів, які зроблені до 1960 року є радіоактивними. Зокрема, це стосується посуду червоного, оранжевого чи зеленого кольору, що містить небезпечний уран.

Глянець

Під час виробництва глянцю папір спочатку покривають білою глиною. Як і глинистий матеріал, з якого виготовляють наповнювач для котячих туалетів, ця глина також здатна утримувати уран і торій.

Сканер в аеропорту

Цей сканер також може виділяти радіацію. Щоправда її рівень при одноразовому скануванні невеликий – від 0,005 до 0,01 мілібер (небезпечний рівень 10 000 мілібер). Тож панікувати з цього приводу не варто, головне з цим не зловживати.

За матеріалами Газета.ua

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...