Американська карта: Зупинити "Північний потік-2" ще не пізно, - експерти (відео)

В Німеччині немає консолідованої позиції щодо нового газопроводу.

Труби для "Північного потоку - 2", Німеччина. Фото: Радіо Свобода

Реагувати на газопровід з Росії до Німеччини «Північний потік-2» ще не пізно, зазначають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Експерт з нафтогазового сектору Михайло Гончар вважає, що і зараз ще не пізно вдатися до найдієвішого інструменту – санкцій США. А голова DiXi Grouр Олена Павленко покладає надії на Третій енергетичний пакет.

Президент DiXi Grouр Олена Павленко вважає, що в самій Німеччині немає консолідованої позиції щодо «Північного потоку-2». «Нещодавня заява пані канцлера Анґели Меркель щодо того, що «Північний потік-2» має і політичний контекст, насправді показала, що в самій Німеччині немає єдиної думки чи позиції, що «Північний потік-2» – це правильний проект, що він стовідсотково економічний. Зараз є думки, які звучать в різних колах, про те, що потрібно ще раз оцінити, наскільки «Північний потік-2» може бути безпечним для єдності Європи», – ділиться спостереженнями Павленко.

Визнаючи, що юридичні передумови для будівництва газопроводу є, вона, однак, вказує на ризик для газпромівського «Північного потоку-2» – можливе поширення дії Третього енергетичного пакету на морські газопроводи, який може зробити цей проект нецікавим для самого «Газпрому».

«Третій енергетичний пакет вимагає, що трубопроводи повинні бути відкритими не лише до одного постачальника газу, але також давати можливість постачати газ іншим. Плюс Третій пакет вимагає, що сторона, яка постачає газ – в даній ситуації це буде в будь-якому випадку «Газпром», не може займатися транспортуванням», – пояснює директор DiXi Grouр.

Транзит російського газу в Німеччину, припускає Павленко, може перетворити її на енергетичний хаб у цьому регіоні. «Німецькі експерти стверджують, що цей газ найімовірніше не буде залишатись в Німеччині і буде транспортуватись далі, в країни Центрально-Східної Європи, однак знову ж таки питання ще відкрите, тому що, якщо російський трубопровідний газ буде залишатись дешевшим, ніж скраплений, не факт, що німецька індустрія не захоче збільшити обсяги споживання саме російського газу».

Для України та її сусідів, на думку експертки, настав час єднатись – як для пошуку інших джерел та способів транспортування газу, так і для відстоювання своїх інтересів. «Зараз час об’єднувати зусилля і всередині України – ми повинні працювати спільно, як політики, так і експерти, і об’єднувати зусилля політиків і експертів країн Центрально-Східної Європи. Єдина думка України, Польщі, Болгарії, Словаччини буде мати більшу вагу, ніж якщо кожен з нас працюватиме окремо», – впевнена вона. Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар вважає, що позиція сусідів за регіоном для Німеччини не така важлива, як тиск з-за океану, якщо США вирішать до нього вдатись.

«Залишається тільки американський кийок, який має добряче походити по певних європейських головах», – впевнений він. Гончар зазначає, що американські санкції вже довели свою ефективність у протидії «Північному потоку-2»: «Європейських компаній-партнерів «Газпрому» в цьому проекті п’ять: дві німецьких, австрійська, французька і нідерландська. Вони вийшли з угоди акціонерів, остерігаючись саме американських санкцій».

«Українська ГТС нікому не потрібна» – це від лукавого – Гончар

Однак експерт переконаний, що накладати санкції є сенс лише до того, як «Газпром» підпише угоди зі своїми контрагентами.

«Ще не пізно ввести санкції проти компаній-підрядників, які технічно будуть виконувати цей проект. На 90% цей проект складається з імпортних комплектуючих, образно кажучи. Росія технологічно абсолютно нездатна реалізовувати такі проекти без західних технологій, матеріалів, обладнання і так далі», – стверджує він.

Директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк припускає, що в України ще є шанс не допустити обхід її газотранспортної системи.

«Якщо говорити про позицію і інтерес України, то єдиним способом зараз (хоча вже теж може бути досить пізно) завантажити українську газотранспортну систему – це акціонувати газотранспортну систему таким чином, щоб акції належали європейським енергетичним компаніям, котрі таким чином будуть замовляти експортування української газотранспортної мережі у Росії. Це той варіант, яким чином ми можемо зберегти, на мою думку, експлуатацію цієї системи», – вважає Павлюк.

Михайло Гончар також вважає, що Україні варто працювати з тими європейськими компаніями, яким українська ГТС цікава, незалежно від «Північного потоку-2».

«Констатується, що ГТС України стане нікому не потрібна – це теза від лукавого, точніше, від «Газпрому». Чому? Якраз йому вона й буде потрібна з однієї простої причини – ніякі потоки не можуть забезпечити задоволення пікових потреб під час сезонного зростання, як часто буває, попиту в Європі. Це може зробити тільки система підземних сховищ газу, розташованого на Заході Україні», – запевняє гість ефіру.

Політолог Віктор Савінок також не бачить передумов, що будівництво газопроводу зупиниться, і вказує на те, що Київ мав реагувати на нього вже давно.

«Судячи з того, який темп був узятий в реалізації проекту, шансів на зупинку цього проекту наразі є не дуже багато. Але я вважаю, що українській стороні необхідно було піднімати питання того, яким чином буде реалізуватися цей проект, і протидіяти реалізації цього проекту набагато раніше, ще в 2013-2015 роках, коли лише йшли дискусії стосовно того, буде реалізований цей проект чи ні», – зазначає він.

Тим не менш Савінок все ж сподівається на протидію «Північному потоку-2» – як в Німеччині, де Анґела Меркель заявляє про необхідність врахування політичної складової проекту, так і на рівні міжнародних європейських асоціацій.


Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...

У рейтингу найвпливовіших людей 2024 року журналу Time опинився голова офісу президента Андрій Єрмак - Бутусов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 2:35

Сам президент Володимир Зеленський у рейтинг Time не потрапив, і ми розуміємо чому - Зеленський давно вже не є самостійним керівником, замість нього більшість політичних та кадрових рішень в Україні давно вже ухвалює Єрмак. . За «політичну діяльність...