Американська Квітка з українським серцем: Про оскароносну співачку, яка працювала зі світовими зірками (відео)

Квітка Цісик 4 квітня 2018 року могла б відсвяткувати 65-річчя.

Квітка Цісик. Фото: Вrentramsey.com

Відомій американській співачці українського походження Квітці Цісик у цьому році виповнилося б 65 років, повідомляють Патріоти України з посиланням на nv.ua. На жаль, оперна і блюзова співачка, яка все життя популяризувала українську культуру, пішла з життя 20 років тому - в 1998 році.

Квітка Цісик (Квітослава-Орися Цісик) - донька післявоєнних емігрантів із Західної України, яка народилася і прожила все життя в США. Голосом Квітки захоплювався весь американський шоу-бізнес. Артистка працювала з Вітні Х'юстон, Майклом Джексоном та іншими світовими зірками. Пісня You Light Up My Life (Ти осяюєш моє життя), яку Цісик виконала в однойменному фільмі, отримала Оскар, Золотий глобус і була номінована на Греммі.

Усіх досягнень Квітки Цісик не злічити. Але в рідній Україні співачку почули переважно після її смерті. Два україномовних музичні альбоми, які Квітка випустила за власний рахунок, популярні досі. Варто зазначити, що в 1990 році обидві пластинки були номіновані на премію Греммі в категорії "сучасний фолк".

В Україні Квітка Цісик була лише раз - у 1983 році співачка приїхала з мамою до Львова, але поїздка була фактично таємною, оскільки в Радянському Союзі на творчість Цісик, в репертуарі якої були пісні про УПА та січових стрільців, в той час існувала заборона.

В черговий раз приїхати на рідну землю Квітка Цісик планувала після здобуття Україною незалежності. Артистка мріяла організувати в Україні концерт, але цій мрії так і не судилося збутися. Після тривалої боротьби з раком 29 березня 1998 року, не доживши 5 днів до свого 45-річчя, Квітка померла вдома в оточенні сім'ї.




Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Народні прикмети на 29 березня: Печіть граків з тіста. Що варто зробити для благополуччя в родині

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:05

Православна церква України 29 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Марка Арефусійського, преподобного Іона Пустельника і святого Євстахія Віфінійського. За старим стилем у цей день згадують мученика Савіна. . 29 березня наші предки шанув...