Аналітики Bloomberg дають невтішні прогнози щодо гривні

Попередня фраза, яка була поширена ЗМІ, виявилася вирваною з контексту

Перші шпальти українських ЗМІ облетіло повідомлення з посиланням на дослідження Bloomberg про те, що гривня буде нібито найстабільнішою валютою в цьому році. Втім, фраза виявилася вирваною з контексту – аналітики Bloomberg дають невтішні прогнози щодо рівня макроекономічних показників, які безпосередньо впливають на курс (інфляція, прогноз безробіття, золотовалютні резерви), а стабільність гривні оцінена на основі прогнозу лише 3-місячної волатильності. «Публічний аудит» пояснює, до яких висновків насправді дійшли аналітики Bloomberg у своєму огляді Global Risk Briefing.

Так, із 82 країн світу Україна посідає лише 61 місце, і їй присвоєно коефіцієнт ризику «21,5», який загалом дає негативний сигнал іноземним інвесторам – про те, що країна перебуває у зоні досить високого ризику. На це вказують три з чотирьох індексів, розрахованих американськими експертами, – Unemployment outlook ¬¬(прогноз безробіття), Inflation (інфляція) належать до високого ризику, Reserves stockpiles (запас міжнародних резервів) – до середнього.

Unemployment outlook – прогноз безробіття

За оцінками Bloomberg, цей показник у 2017 році становитиме 8,8 %, що належить до критерію «високий ризик».

Як пояснюють у «Публічному аудиті», безробіття може служити індикатором для загального стану здоров'я економіки. Адже високий рівень безробіття в довгостроковій перспективі призведе до зниження купівельної спроможності споживачів, зниження податкових надходжень, соціального спаду.

Як приклад, останні законодавчі ініціативи щодо нових податків для ФОПів та підвищеної «мінімалки» в умовах, коли відсутній ріст економіки та не створено жодних умов, аби підприємці могли працювати з доходами та прибутками, вже призвели до закриття 158 тис. приватних підприємців (протягом 2-х тижнів із початку року), які, цілком вірогідно, стануть на облік у центрі зайнятості та отримуватимуть виплати від держави.

Крім того, частина компаній, яка не зможе виплачувати вдвічі збільшену «мінімалку», буде змушена оптимізовувати свої штати та звільняти співробітників, що також призведе до можливого росту безробіття.

Inflation – інфляція

Інфляції, за оцінкою фінансових аналітиків Bloomberg, у 2017 році сягне позначки в 10 %, що так само є індикатором високого ризику. Із 82 країн світу гірший показник інфляції є тільки в Аргентини, Ганни, Нігерії, Єгипту та Венесуели.

«НБУ цьогоріч запланував інфляцію на рівні 8% +/- 2%. Проте, коли регулятор говорить про таргетування інфляції як своє головне завдання, то мається на увазі тільки рівень споживчих цін. У 2016-му також прогнозувалася 12-відсоткова інфляція, і за офіційними даними так і було. Тільки ціни на промислову продукцію підвищилися на 36%, і аж ніяк не 12%. Подібна динаміка, цілком вірогідно, може бути і цьогоріч», – вважає заступник керівника «Публічного аудиту» Матвій Холошин.

Крім того, стрімка емісія гривні, зокрема для підтримки ліквідності «Приватбанку», може вкрай посилити й без того високий прогнозний рівень інфляції. Нагадаємо, лише наприкінці грудня держава «влила» в банк 15 млрд грн, і це одразу ж викликало стрибок курсу валют.

Reserves Stockpiles – запас міжнародних резервів

Цьому показнику авторитетний постачальник фінансової інформації присвоїв індикатор 10,4%, що в цілому вказує на «середній ризик», але разом з тим відкинуло «Україну» за четвертий десяток країн у рейтингу Bloomberg.

Як пояснюють у «Публічному аудиті», $ 15,5 млрд, що на сьогодні наявні в золотовалютних резервах країни, у цьому році можуть зменшитися на $ 3, 82 млрд, без гарантій адекватного поповнення. Так, Україна повинна виплатити $ 1,12 млрд кредитних боргів у рамках співпраці з МВФ та іншими кредиторами, ще $ 2,7 млрд – передбачений дефіцит платіжного балансу.

«Зменшення міжнародних резервів може викликати наступні економічні потрясіння, як гіперінфляція та зниження валютних курсів. Крім того, досвід минулих років уже показав, що наші резерви поповнюються виключно за рахунок кредитів МВФ, а їх Україна отримує з великим притиском. Достатньо пригадати, як із обіцяних ще наприкінці 2015-го $ 1,7 млрд ми ледве отримали $ 1 млрд у вересні 2016-го. При цьому за найближчі чотири роки Україна має повернути Фонду $ 6,2 млрд. За розрахунками Публічного аудиту, «Reserves Stockpiles» з урахуванням дефіциту платіжного балансу та виплатам за зовнішніми зобовязанням, які закладені в бюджеті, може становити 8 %, що належить до «високої зони» ризику», – коментує Холошин.

Currency Volatility – волатильність валюти

Bloomberg оцінив загальні очікування ринку щодо волатильності валюти в показник 0,6 %, тобто «низький ризик». Проте є важливий нюанс: курсова волатильність розраховувалася виключно на підставі 3х місячного графіку валютної пари гривні до долара США три місяці. Так, інші фундаментальні чинники, такі як дефіцит платіжного балансу, емісія, завищені показники дохідної частини бюджету, які на пряму впливають на валютний ринок, Bloomberg не були дослідженні.

У той же час, за оцінкою «Публічного аудиту», економіка України наблизилася до межі, коли в неї починається «недокрів'я» і їй катастрофічно не вистачає грошей. «До задекларованого дефіциту бюджету в 77 млрд грн як мінімум на першочергові потреби влади потрібно близько 200 млрд грн. Оскільки такі гроші нам ніхто не займе, єдиний спосіб забезпечити всі потреби – надрукувати гривні. Проте як тільки така сума буде викинута в товарообіг, відразу ж зростуть ціни, підвищиться інфляція, почне повзти вверх курс» – переконаний пояснює керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

До чого прийшли?

Як бачимо, на сьогодні існує дуже багато факторів, через які курс гривні може значно похитнутися. «Публічний аудит», детально вивчивши всю грошово-кредитну політику України, прийшов до прогнозу, що курс гривні до долара може скласти 64,57 за «зелений». «Такий сценарій цілком реальний, якщо зважити не лише показники інфляції та звр, а всі "дірки" бюджету й потреби вітчизняної економіки. Це: соціальні (в т.ч. субсидійні) виплати, зростання зобов'язань за мінімальною зарплатою, необхідність погашення зовнішніх і внутрішніх боргів, афера з Приватом, бюджетний дефіцит на війну і поліцейсько-президентську систему. Плюс традиційні паніка і конвертація вільних гривень у долари», – пояснює Гольдарб.

Тому, за його словами, ми продовжуємо перебувати в серйозній зоні ризику. І Bloomberg вже не перший рік застерігає інвесторів вкладати кошти в нашу країну.

«Україна повинна працювати в першу чергу над усуненням ризиків, про які говорять авторитетні іноземні та вітчизняні аналітики, а не створювати все нові й нові бар’єри та випробування для бізнесу й власних громадян. У нас тільки й розмов, що про лібералізацію економіки, натомість вводяться нові податки та обмеження. Три останні роки Україна працює не на те, щоб стати інвестиційно-привабливою, а щоб догодити іноземним кредиторам, розбазаривши державну власність та перетворивши країну в транзитну і сировинну державу», – резюмує він.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Російські чиновники гумору не розуміють: Жарт сатиричного сайту потрапив у звіт уряду Ульяновської області РФ про "виконану роботу"

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:56

Заступниця голови уряду Ульяновської області РФ Марина Алексєєва додала до звіту про «виконану роботу» жартівливу новину із сатиричного сайту Панорама. На це звернули увагу у Telegram-каналі ЧТД, опублікувавши відповідні скріншоти, передають Патріоти У...