Археологи зробили унікальну знахідку в Дніпрі

Під час масштабних археологічних розкопок на території Новобогородицької фортеці, які проводилися в 2017 році, була виявлена садиба XVII століття.

Про це розповів кандидат історичних наук, доцент, начальник Дніпровської археологічної експедиції інституту археології НАН України Дмитро Тесленко на прес-конференції в ІА "МОСТ-ДНЕПР", передають Патріоти України.

"Ми досліджували ту частину культурного шару, яка відноситься до часу існування Старої Самари - населеного пункту-попередника фортеці. Це місце ми знайшли завдяки роботам експедиції Ірини Ковальової, яка займалася цим місцем протягом десяти років. Наша задача була визначити край Старої Самари. Внаслідок розкопок була виявлена садиба XVII століття. Це житло загальною площею 32 кв м - досить велике для тих часів. Про те, що там жили багаті люди, свідчать російські, турецькі, шведські, польські монети, прикраси, хрести, імпортний посуд зі скла і глини, срібні ґудзики, персні з кораловими вставками. Піч була оснащена кахлем", - зазначив він.

За його словами, археологам вдалося дізнатися, що наші предки харчувалися тваринами, дичиною і рибою. На дослідницької майданчику були знайдені залишки вирезуба - вид риб, які раніше водилися в Самарі, а тепер перебуває на межі зникнення і занесенийдо Червоної книги України.

"Те, що це була багата сім'я, підтверджує той факт, що ми не знайшли знарядь праці, які дозволили б зробити висновок, що вони займалися якимось ремеслом", - розповів Тесленко.

Він підкреслив, що археологи не знайшли нічого, що було б датоване пізніше XVII століття, з чого випливає, що перед будівництвом Новобогородицької фортеці садиба була зруйнована і спалена.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 7 травня. Дівчата збиралися у найстаршої подруги і ворожили на суджених і долю

вівторок, 7 травень 2024, 7:05

Православна церква України 7 травня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Іоанна Зедазнійського та його учнів. За старим стилем сьогодні вшановують мучеників Саву Стратилата та Євсевія. 7 травня українці присвячували посіву овочів та зернових к...

Противник активно впроваджує нові системи організації та нанесення вогневого ураження в ході ведення бойових дій, - Костянтин Машовець

вівторок, 7 травень 2024, 5:58

1. Дані по рівню падінню експорту озброєння та військової техніки (ОВТ) та оборонних послуг з ри-фи... . Представники державної російської компанії "Рособоронэкспорт" підготували для нинішнього міністра оборони ри-фи пана шойгИ, "озабоченного" криміна...