Авдіївка не стала другим Алеппо

Вся країна кинулася рятувати постраждалих від обстрілів окупантів людей

Невелику Авдіївку по праву можна назвати містом-Героєм. Мало який населений пункт так бореться за своє життя, як цей. Не сам, звичайно, - за допомогою воїнів, волонтерів, працівників заводу, рятувальників, правоохоронців, ремонтників, тисячі людей з усіх куточків України, які надсилають сюди допомогу. Починаючи з 2014-го, місто раз у раз в стає мішенню неоголошеної війни, що затопила Донбас. В кінці січня - на початку лютого 2017 року на Авдіївку, де на той час проживало близько 20 тисяч чоловік, обрушилася чергова хвиля жаху, яка принесла нові страхіття і виявила нових героїв, розповідають "Патріоти України".

Намагалися перетворити на руїни

Протягом тижня, з 29 січня, коли почалася чергова ескалація в районі так званої «авдіївської промки» і «ясинуватської розв'язки», безпосередньо Авдіївка (а не позиції сил АТО) пережила близько 100 обстрілів. У тому числі - з танків, САУ калібром 122 та 152 мм, РЗСО «Град», мінометів тощо. Вже загинули кілька мирних жителів, поранено більше десяти.

З моменту загострення ситуації постраждало більше 220 об'єктів (найбільше у старій частині міста, яка примикає до «промислової зони»), снаряди прилетіли приблизно в 20 квартир, під ударом опинилися гаражі, автомагазин, залізничні колії, автомобілі.

З 30 січня в місті не стало електроенергії, вода йшла з перебоями, тепло в батареях підтримувалося зусиллями співробітників Авдіївського коксохімзаводу.

31 січня в Авдіївці оголосили надзвичайний стан у зв'язку із загостренням ситуації через активізацію бойових дій і загрози гуманітарної катастрофи. З міста було евакуйовано близько трьох сотень людей.

«Авдіївку, по суті, намагалися перетворити в нове Алеппо, - заявив радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, маючи на увазі сірійське місто, буквально стерте з лиця землі російською вояччиною і військами Асада. - Ця терористична атака, черговий військовий злочин, безумовно, буде задокументована і долучена до всіх матеріалів до Гааги щодо «путінського режиму» і його злочинів ».

Під обстрілами

Один з найбільш лютих обстрілів накрив Авдіївку ввечері 2 лютого. Окупанти вдарили тоді, зокрема, за місцем видачі гуманітарної допомоги в районі школи №2. Були загиблі і поранені, численні руйнування. Подробицями тієї драми поділилася журналіст Ольга Мусафірова.

«Авдіївка, четвер, дев'ята вечора. Це - машина оперативно-рятувальної допомоги. Кабіна розірвана на шматки, вся в крові, корпус в пробоїнах від осколків снаряда », - писала вона, виклавши відповідні фото.

- Водій загинув на місці. Його начальник (підполковник Держслужби Дмитро Третейкін НС), який сидів в салоні, отримав важке поранення в живіт. Рятувальники стояли поруч з місцем розвантаження гуманітарки - школою номер два, яка зараз перетворена в склад ... Тоді ж загинула місцева мешканка 1956 року народження - артеріальна кровотеча, не зуміли врятувати. І був поранений британський фотокорр ... Вранці в п'ятницю, на тому ж місці, - натовп людей, які отримують допомогу. В сторону воронки, злегка припорошеної снігом, намагаються не дивитися ... »

Крістофер Нунн - той самий британський фотограф, про якого писала Ольга, повідомив, що прибув в Авдіївку 2 лютого зі своїм другом Володимиром. Увечері вони вирішили зайти в гості до знайомої на ім'я Олена. На той час, за словами Крістофера, обстріли почастішали. Здавалося, що бої проходять зовсім поруч.

Раптово, як повідомив Нунн, ракета влетіла прямо в вікно кухні. Фотограф в цей час знаходився в іншій кімнаті. Вибухом скло та інші предмети полетіли Нунну в обличчя, поранивши ліве око. Володимир, який знаходився поруч, також отримав поранення. Олена під час вибуху перебувала на кухні, вона загинула. «Ми сиділи на кухні за кілька хвилин до цього, і якщо б все ще перебували там, то загинули б усі», - підкреслив Нунн.

Як повідомляв головлікар дніпровської лікарні ім. Мечникова Сергій Риженко, журналісту фактично вибило око, друге також сильно постраждало. Лікарі кілька днів боролися за те, щоб зберегти йому зір. І їм це вдалося.

Рятувальники - вперед!

І все ж Алеппо з Авдіївки зробити не дали. На захист міста стали не тільки воїни, які мужньо відбивали вал атак окупантів (і зазнали величезних втрат, завдавши ворогові шкоди в рази більшої), а й величезна кількість інших рятувальників.

Була організована робота штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, відмінно налагоджена взаємодія всіх служб. У Авдіївку везли генератори, пальне, продукти, одяг, ковдри, медикаменти, воду.

Як зазначає волонтер і журналіст Леся Литвинова, після ескалації конфлікту 29 січня Авдіївка «стала унікальною точкою докладання безпрецедентних зусиль для допомоги місцевому населенню». Підрахувати, скільки всього допомоги було зібрано і передано сюди - практично неможливо.

Гуманітарні вантажі збирали в населених пунктах по всій Україні, допомогу слали агентство ООН у справах біженців, Червоний Хрест, Всесвітня продовольча програма, «Карітас», АДРА, штаб благодійного фонду Ріната Ахметова, окремі політики і волонтери.

Представники Держслужби з надзвичайних ситуацій розгорнули сім наметів (ще один - благодійна організація), створивши на стадіоні «Хімік» справжній міні-Городок. Діяли три стаціонарних пункти обігріву (в них звернулося понад 12 тисяч чоловік), гаряче харчування забезпечувалося трьома польовими кухнями. Робота останніх була налагоджена чітко: одні рубали дрова, інші підносили продукти, треті - готували їжу і роздавали її тим, хто потребував.

«Приходять всі, від малого до великого. Деякі з каструльками - беруть бабусям, дідусям, інвалідам. Дітей дуже багато приходить, це найулюбленіші наші відвідувачі, - розповів журналістам В'ячеслав, кухар ВСУ. - Деякі прямо біля польових кухонь катаються на санках. Дивлячись на них, в черговий раз розумієш, - нас не зламати ».

«Ми надали свій персонал і технічні засоби, зараз у нас працюють дев'ять кухарів, на роздачі допомагають місцеві жителі, тому у наших хлопців навіть з'явилося трохи вільного часу, можуть собі дозволити навіть чаю випити, - ділився начальник служби тилу штабу АТО В'ячеслав Пономарчук. - З продуктами багато допомагають волонтери - коли у нас щось закінчується, вони без питань приносять. Ми всі робимо спільну справу - рятуємо місто ».

Завдяки злагодженій роботі ДСНС, Служби військово-цивільного співробітництва CIMIC, підрозділів ЗСУ та волонтерів (як з числа гуманітарних місій, так і з числа місцевих жителів), в Авдіївці не вмирали від холоду і голоду.

По місту їздили машини, розвозячи продукти харчування і теплі речі. Гуманітарна місія «Проліска» роздала сотні буханців хліба, закупленого за кошти небайдужих людей, тисячі свічок, величезну кількість медикаментів. Церква «Добра вість» разом з пастором Петром Дудником і капеланом Геннадієм Лисенком займалася евакуацією людей з найбільш обстрілюваних ділянок. І прикладів такого громадянського героїзму - десятки, якщо не сотні ...

Головний медик України поставила Авдіївку в приклад

5 лютого змучену обстрілами і гуманітарними проблемами Авдіївку відвідала в.о. міністра охорони здоровя України Уляна Супрун. Вона оглянула лікарню, поспілкувалася з хворими і пораненими. Заявила, що медичні працівники добре підготовлені, реагують на всі виклики і професійно надають медичну допомогу, незважаючи на важку ситуацію.

Також в.о. міністра відзначила високий рівень організації роботи обласного координаційного штабу. За її словами, на прикладі організації роботи в Авдіївці в міністерстві охорони здоров'я розроблять алгоритм для інших територій - на випадок (! Не дай Боже, звичайно) загострення військової ситуації ..

Поліцейська «місія»

У постраждале місто главою поліції Донецької області В'ячеславом Аброськіним був спрямований спецзагін правоохоронців, до якого увійшли понад 100 співробітників, включаючи бійців спецпідрозділу КОРД. Правоохоронці розгорнули оперативний штаб, організували цілодобове патрулювання по всьому місту - від «хіміка» до «промки».

За допомогою супутникового зв'язку була налагоджена безперебійна робота колл-центру 102, куди люди зверталися з будь-якими питаннями.

Також в Авдіївці створили чотири додаткових поліцейських пункти з надання допомоги людям. Два з них - в «гарячому» районі ( «старе місто»), безпосередньо на лінії вогню, щоб люди, які не можуть дістатися до центру, на місці отримували всю необхідну допомогу. Крім того, правоохоронці здійснювали побудинкові обходи, дізнаючись про потреби громадян.

- Опитуємо людей, якщо потрібна допомога, передаємо інформацію в соціальні служби, а там, де можемо, допомагаємо самі, - розповідав начальник Головного управління Національної поліції в Донецькій області В'ячеслав Аброськін. - Документуємо наслідки обстрілу агресора. Дуже багато людського горя. Майже кожен третій будинок в старій частині міста пошкоджений в результаті обстрілів бойовиків .... Наприклад, вулиця Леваневського знаходиться майже на лінії вогню.

В одному з будинків живе жінка з двома дітьми трьох і дев'яти років. Її старший син зовсім не реагує на постріли. На моє запитання, чи боїться він, відповів «ні». Я запропонував їм поїхати, але вони відмовилися. «Це наш будинок, наше місто», - така була відповідь. І ці слова поділяють більшість авдіївців, які продовжують жити в цьому фронтовому місті кожен день, як останній.

У самий розпал бойових дій троє дітей (у віці від дев'яти місяців до одинадцяти років), які проживають на лінії вогню, залишилися без уваги матері-п'яниці. Правоохоронці були змушені, рятуючи життя хлопців, забрати їх у жінки, яку, швидше за все, позбавлять батьківських прав. Хлопчиків помістили в Добропільський центр соціальної реабілітації дітей, їх крихітку-сестричку - в лікарню, де медики проводять обстеження дитини з метою виключення серйозних проблем зі здоров'ям.

Двічі в перший тиждень лютого поліцейські разом з рятувальниками приходили на допомогу авдіївців під час пожеж в багатоповерхівках. Причиною загорянь ставали порушення правил пожежної безпеки - в квартирах було холодно, електрика відсутня, люди грілися, як могли, використовуючи підручні засоби.

Ремонтний фронт

Героями, які рятували Авдіївку, є також піротехніки і електрики, які неодноразово потрапляли під обстріли під час гарантованого окупантами «режиму тиші», яку вони постійно зривали.

«Монтажники обленерго підготувалися до ремонту, але коли один з них піднявся на опору ЛЕП, російські найманці, незважаючи на гарантії припинення вогню, відкрили по ньому стрілянину», - описував один із таких випадків губернатор Донеччини Павло Жебрівський.

«Тільки починаємо ремонтні роботи, щоб допомогти населенню Авдіївки, російські маріонетки починають обстріли. Це все, що вам потрібно знати про Кремль », - заявляв міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Лише ввечері 5 лютого, через тиждень марних спроб, ремонтникам вдалося таки відновити лінії електропередач, пошкоджені в кінці січня. «Так! Нарешті Авдіївка зі світлом! »- написав тоді президент Петро Порошенко на своїй сторінці в Facebook.

«Президент подякував усім тим, хто працював над відновленням електропостачання. Він дав мені завдання представити всіх, хто брав активну участь, до нагород, що і буде зроблено », - повідомив тоді ж губернатор Жебрівський.

До ранку 6 лютого до централізованого електропостачання було підключено вже 80 відсотків будинків Авдіївки. Співробітники Держслужби НС спільно з представниками паливно-енергетичної компанії планомірно переводили місто з електрогенераторів на централізоване електропостачання.

«Ми обов'язково їх всіх назвемо і подякуємо»

З понеділка Авдіївський хлопці пішли в школи. Зараз тривають ремонти будинків, які постраждали внаслідок ворожих обстрілів.

«У Авдіївку прибули фахівці-проектувальники для обстеження багатоповерхівок, документування руйнувань і підготовки технічних висновків для подальшого їх відновлення. Ремонтно-будівельні бригади продовжували склити вікна багатоповерхівок », - повідомив Жебрівський.

Представники ДСНС сформували 30 додаткових груп для допомоги жителям в ремонті приватного сектора. Традиційно підключилися волонтери, допомагають військові.

Губернатор Донеччини запевняє, що з 31 січня по ранок 6 лютого в Логістичний центр, розташований в Краматорську, прибуло близько 40 вантажівок з гуманітарною допомогою для жителів, які постраждали від обстрілів і комунальних бід Авдіївки. Машини йшли з усіх куточків України.

«Вся ця допомога документується і перенаправляється не тільки в Авдіївку, а й в усі населені пункти Донеччини, які знаходяться на лінії зіткнення і страждають від обстрілів агресора - від Світлодарська до Широкино», - відзначав глава ОДА.

Частина допомоги, за словами Жебрівського, направляється в Святогірськ, де розміщені переселенці з Авдіївки, в тому числі діти.

«Практично неможливо зараз назвати всі міста, організації та групи людей, які надали та надають допомогу Авдіївці, - запевняє губернатор. - Але ми обов'язково їх всіх назвемо і подякуємо. Трохи пізніше, коли будемо мати повну картину ».

«Коли стріляють, я завжди під ковдру ховаюся»

У прифронтовому місті поліцейські особливу увагу приділяють багатодітним сім'ям. Під час особливо жорстких обстрілів вони прийшли до двох таких родин, які зараз проживають разом.

В одній кімнаті тулилося 10 осіб - 4 дорослих та 6 дітей у віці від 11 місяців до 15 років. Спали по двоє і по троє. Коли починався обстріл - дітей ховали в єдине місце, яке вважається безпечним.

«Коли сильно стріляють, ховаємося в кімнаті біля дверей, сидимо на стільчиках. Молодші бояться, плачуть, ми їм говоримо, що це далеко або це салют », - розповідав правоохоронцям 10-річний Тарас з багатодітної сім'ї, яка дала притулок у себе п'ятирічному Артему з його восьмирічним братом Давидом і їх батьками (ті переїхали до друзів зі старої частини міста, де «найгарячіше»).

Братів і сестер у Тараса троє. Під час прильотів старші хлопці - 15-річний Едік і Тарас заспокоюють сестер, яким 4 рочки і й 11 місяців.

Сім'я живе дуже бідно. Тато працює на цвинтарі, мама - в декреті. «Живемо на дитячі і на гуманітарну допомогу. У нас є трохи грошей на хліб. Але нам нічого не бракує, все є », - по-дорослому пояснював Тарас.

Але особливо рвуть душу одкровення п'ятирічного Артемки: «Коли стріляють, я завжди під ковдру ховаюся до батьків. Мама спить, брат спить, а я один в стелю дивлюся ... А коли ми самі залишилися вдома з братом, то думали що в нас снаряд потрапить. І тоді поліція приїде ... Всі маленькі діти бояться, бо не знають, що це таке - війна. Снаряд може впасти, і весь будинок вибухне ».

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Глава МЗС Польщі припустив, у якому разі російські генерали можуть "прибрати" Путіна

неділя, 28 квітень 2024, 21:44

Сікорський нагадав, що існує ланцюжок командування від міністерства оборони й Генерального штабу для використання ядерної зброї. Тому він не виключає, що самі генерали можуть ослухатися диктатора. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський за...

Військовий експерт Мусієнко закликав не розносити "зраду" щодо відходу ЗСУ від Очеретиного

неділя, 28 квітень 2024, 20:43

Збройні Сили України доволі вдало та успішно тримають оборону на Сході, попри те, що ворог переважає за чисельністю, кількості артилерії та авіації. російські війська ведуть наступ на Донецькому напрямку із 10 жовтня 2023 року, відколи розпочали масова...