Без особливого статусу: ставлення населення Донбасу до країни змінюється, виникає розуміння її, - письменник та поет

З просто активізму, стрічок та прапорів усе це перетворюється на проекти, громадські ініціативи, роботу з місцевою владою, себто ідея стає реальністю, бодай якось, бодай трішки цю реальність змінюючи.

Старобільськ. Фото: dyvys.info.

"Після триденних виступів у будинках культури, бібліотеках та військових частинах, збираємось додому, на Харків. Наші старобільські знайомі, з якими ми робили наш фестиваль «Дорога на Схід», несподівано пропонують приєднатися до них і відвезти допомогу одній місцевій багатодітній родині. Заїжджаємо до супермаркету, набираємо кілька пакетів харчів – цукор, борошно, консерви. Добираємось на місце. Дорога розбита, як більшість місцевих доріг. Після дощів усе це виглядає особливо невесело. В родині п’ятеро дітей. Діти дещо налякані – до уваги просто не звикли. Але швидко призвичаюються, посміхаються", - розповідає письменник Сергій Жадан у своєму блозі на НВ, передають Патріоти України.

В Старобільську війни не було. Але ось для цієї родини й жодної війни не потрібно, аби почуватись викинутими й забутими в часі та просторі. У них свій «особливий статус» - виживати, незалежно від того, що декларують політики в телевізорі. За великим рахунком, скільки їх тут, таких родин? Багатодітних, нікому не потрібних. Місцевих чи таких, що виїхали сюди з окупованих районів. Вони й до війни почувались не надто впевнено, а війна просто зробила їхні проблеми другорядними й такими, що можуть зачекати. Війна загалом найзручніший спосіб зняти з себе відповідальність. Чим українська влада другий рік і займається.

Демагогія, пропаганда, популізм, прокляття загарбникам. Іноді складається враження, що це загарбники мають ремонтувати наші школи, дороги, мости, наповнювати наші бібліотеки, підтримувати наші лікарні. Про все це думаєш, коли спілкуєшся з місцевими – адже владі претензій не висловиш, влада далеко, вона не почує, а ось усім цим волонтерам та активістам можна й поскаржитись. Хтось і справді скаржиться. А волонтери у відповідь намагаються бодай чимось допомогти. Оскільки ж влада все одно не допоможе – у них куди серйозніші справи, вони в цей час гроші рахують.

Поза тим Луганщина живе своїм життям, призвичаївшись до того, що війна триває й коли завершиться – сказати ніхто не може. Військові вітаються з місцевими, всі давно перезнайомилися, на посту до бійців підходять дівчатка, очевидно, порушуючи всі можливі приписи, і про щось мило говорять. Самі військові в тилових луганських містечках мають цілком доглянутий (і підтягнутий) вигляд, на відміну від тих, хто сидить нині в окопах, за кілька десятків кілометрів звідси. Там усе, звісно, простіше й безпосередніше – чистою має бути передусім зброя.

Стоїмо в Старобільську на площі перед автовокзалом. Посеред площі – величезна баюра. Нею повільно прокочується джип із номером «Капелан». Хтось із місцевих підходить, розговорюється, каже, показуючи на калюжу: це ж візитна картка міста. Та ладно, відповідаємо йому, візитна картка – це ви. Десь так воно і є – міста можна відбудувати, дороги можна полагодити, а ось любов бюджетними коштами не поповниш.

З місцевим населенням (добре-добре – з частиною місцевого населення) сьогодні справді відбуваються важливі речі – крім прив’язаності до місця народження, вони починають відчувати ще й відповідальність за це місце, намагаються щось для нього зробити, намагаються бодай щось зробити з довколишніми ямами та баюрами. З активізму, стрічок та прапорів усе це перетворюється на проекти, громадські ініціативи, роботу з місцевою владою, себто ідея стає реальністю, бодай якось, бодай трішки цю реальність змінюючи.

Здалеку цього не видно, через інтернет цього не побачиш, а ось спілкуєшся з бібліотекарями, сільськими та міськими головами, лікарями та вчителями, й розумієш – щось справді змінюється, змінюється насамперед у їхньому ставленні до країни, до розуміння її, до відчуття. Можливостей у них у всіх не так багато, і страшенно важливо, щоби хоча б цих можливостей вони завтра не були позбавлені. Бо чого варті будуть усі ці проекти та ініціативи, якщо за їхніми спинами хтось знову надумає зливати території, надавати комусь особливий статус, торгуватися з кимось за керівні крісла та джерела прибутку. Дуже важливо триматися за цих людей, не відпускати їх, не зраджувати врешті-решт.

Із цікавого. В кабінеті директора школи висить портрет президента (так-так – президента України), в новопсковському краєзнавчому музеї новий зал, присвячений АТО, в Сватовому паралельно з нашим фестивалем відбулися міжрайонні змагання з волейболу. Починається весна, повітря прозоре й легке, темно-сині долини прогріваються на березневому сонці. На вулицях усе більше яскравих китайських курток і кросівок. Розбитою дорогою в напрямку російського кордону їдуть пасажирські автобуси. У кожного своя дорога на Схід.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 2 травня: Що забороняється, а що заохочується на день пам'яті Бориса та Гліба

четвер, 2 травень 2024, 7:05

Православна церква України 2 травня за новим стилем вшановує пам'ять Олександрійського архієпископа Афанасія Великого, а також відзначає перенесення мощей благовірних князів Бориса і Гліба, перших канонізованих святих Русі-України, до нового храму сина...

Часів яр до 9 травня! росіяни пруть на Покровськ - Злий Одесит

четвер, 2 травень 2024, 5:58

Возвращаюсь к практике публикации видео.