Більшість українських чоловіків переконані, що місце жінки - біля плити, - соціологи

В українському суспільстві зберігаються стійкі стереотипні уявлення про подружні відносини.

Ілюстрація. Фото: bagnet.orgСоціологи з'ясували сприйняття українськими чоловіками гендерних ролей в сім'ї і їх відношення до гендерно зумовленого насильства, повідомляють Патріоти України.

В українському суспільстві зберігаються стійкі стереотипні уявлення про моделі подружніх відносин, згідно з якими за чоловіками закріплюється роль годувальника сім'ї, а на жінок покладаються зобов'язання по веденню господарства. Такими є результати дослідження, проведеного Інститутом демографії та соціальних досліджень спільно з Мінсоцполітики та українським представництвом Фонду народонаселення ООН.

Результати дослідження "Сучасне розуміння маскулінності: ставлення чоловіків до гендерним стереотипам і насильства по відношенню до жінок» опубліковані на сайті Фонду народонаселення ООН.

Так, згідно з результатами, 70% українських чоловіків вважають, що хороша дружина повинна піклуватися про будинок і готувати для сім'ї.

67% чоловіків переконані, що чоловікові повинно належати вирішальне слово в сім'ї.

66% чоловіків упевнені, що партнерка повинна прагнути догодити чоловікові і відразу погоджуватися на інтимні стосунки, якщо він висловить таке бажання.

63% чоловіків стверджують, що турбота про дитину - обов'язок жінки. Більшість чоловіків також вважає, що більшу частину роботи по дому повинна виконувати жінка.

При цьому середній час, який жінки витрачають на домашню роботу, практично вдвічі перевищує середні часові витрати чоловіків (29 годин проти 15 годин в тиждень, відповідно). Аналогічний дисбаланс характеризує і розподіл часу, яке проводять батьки разом з власними дітьми (жінки в середньому 49 годин на тиждень, чоловіки - відповідно 22 години).

Відносно ставлення чоловіків до гендерно зумовленого насильства, то 19% опитаних вважають, що згвалтована жінка сама зробила щось таке, що призвело до цієї ситуації. 23% вважають, що жінка сама хотіла, щоб її згвалтували. 33% переконані, що якщо жінка не вчиняє фізичного опору, не можна однозначно говорити про згвалтування. 43% українських чоловіків вважають, що в разі зґвалтування необхідно розбиратися, чи не була його жертва "нерозбірливою у відносинах".

У Фонді народонаселення ООН застерігають, що в кінцевому підсумку відмінності в сприйнятті соціальних функцій жінок і чоловіків обумовлюють нерівне ставлення і підлегле становище жінок, а невідповідність між очікуваннями і реальними обставинами сімейного життя може призвести до розчарувань і конфліктів в сім'ї.

Джерело: Ліга.net
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В Росії настали омріяні сталінські часи: Друзів Гіркіна звинувачують у роботі на ЗСУ, - Казанський

четвер, 9 травень 2024, 0:30

"Z-патріоти шоковані й обурені - російське ФСБ звинувачує друзів Стрєлкова-Гіркіна у роботі на Україну. Кілька чоловік були затримані на Тульщині. Поки Стрєлков сидить у тюрмі за те, що надто сильно любив вітчизну і воював у її війні проти України, йог...

"Репліки із загальним змістом "та в носі ми бачили, що там подумає Путін і як відреагує" означають, що вже сформований фундамент для цілого масиву рішень, які раніше визначались як недопустимі", - Голобуцький

четвер, 9 травень 2024, 0:16

"Дві практично одночасних новини", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:. "1. Міністр внутрішніх справ Великої Британії прокоментував висилку російського аташе з пита...