Бюрократична тяганина в Україні призвела до смерті 18-ї дівчини (відео)

Аліна Дідусенко свого повноліття не дочекалася. Їй мало виповнитися 18.

Врятувати дівчинку могла б консультація в індійських лікарів, котрі рік тому пересадили їй серце та легені, повідомляють Патріоти України.

Проте хвора так і не дочекалася дозволу від МОЗ на закордонне лікування, пише 24 Канал. Комісія, котра мала б його видати не спромоглася призначити засідання. Запізно до міністерства звернулися і в Інституті серця, куди госпіталізували дівчинку - переконують опікуни Аліни. Адже рідні батьки від дитини відмовилися ще при народженні.

Дівчинка народилася з цілим букетом хвороб, оскільки біологічні батьки зловживали алкоголем. Ті не хотіли лікувати кволе дитя і просто викинули її на вулицю. Дівчинка потрапила в інтернат. Там виявили вроджену ваду серця, але вчасно не прооперували. Хвороба дала ускладнення на легені. І дівчинка не могла самостійно дихати. Майже 200 тисяч гривень на місяць опікунам потрібно було шукати на препарати.

У 2017 році індійські лікарі зробили Аліні трансплантацію серця та легень. Дівчинка стала першою в Україні людиною, котрій зробили подібну операцію. І сталося справжнє диво – дівчинка, яка все життя страждала від легеневої гіпертензії, почала самостійно дихати.

Вона почала бігати, бігала кроси, після операції через місяць після трансплантації вона проходила по 8 кілометрів, – зазначила опікун Наталія Гордієнко. Проте це тривало недовго. Рівно за 8 місяців дівчинці знову стало зле.

"Діагностувати чи це точно була пневмонія чи це був РТПХ – це реакція трансплантанта проти хазяїна, синдром хронічного відторгнення вони диференціювати не могли по одній простій причині у нас в Україні не робиться біопсія",– зазначила Гордієнко.

Індійські лікарі, які зробили їй трансплантацію, змогли б встановити причину і допомогти. Проте на діагностику Аліну так і не відправили. Бо Інститут серця, куди госпіталізували дівчинку з ускладненням – лише за місяць спромігся відправити запит в міністерство. А без дозволу від МОЗу це зробити було б не можливо.

Чиновники також не поспішали з відповіддю. Експертна рада, яка ухвалює рішення про виділення коштів і дозволів на закордонне лікування, так і не зібралася. Серце дівчинки не витримало. Причина її смерті – бюрократична тяганина, запевняють в асоціації хворих легеневою гіпертензією

"Стан погіршувався, міністерство не могло немало на основі чого скликати комісію як вони пояснювали. Весь цей комплекс створив таку ситуацію – смерть", – зазначила президент асоціації хворих легеневою гіпертензією Оксана Куліш.

Пояснень від директора інституту серця Тодурова та секретаря комісії з питань направлення на лікування за кордон Наталії Архіпчук не було.

Аліна не єдина, хто не отримав лікування через бюрократичну тяганину. За даними громадської організації національний рух за трансплантацію: рішення комісії МОЗу про лікування закордоном у 2017 не дочекались 17 людей. І це попри те, що гроші на їх лікування у бюджеті були.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Бандерівський більярд: Удар по Джанкою показав, що ЗСУ перейшли до витонченої стратегії ракетних ударів

субота, 20 квітень 2024, 2:35

Проект "Схеми" видання "Радіо Свобода" оприлюднив супутникові знімки аеродрому в тимчасово окупованому Джанкої, перші після "бавовни" в ніч на 17 квітня 2024 року. Як випливає із цих знімків, станом на 19 квітня 2024 року російські окупанти прибрали з ...

Падіння "Техаса": Російські окупанти викрали та зґвалтували свого ж пропагандиста. Після того як розгорівся скандал - ліквідували

субота, 20 квітень 2024, 1:45

Російські окупанти викрали і зґвалтували прокремлівського пропагандиста зі США Рассела Бентлі на прізвисько Техас. Про це у своєму Telegram-каналі переповів український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на звернення дружини американця Людмили. За її ...