Боротьба за чорне золото: Росія поступається лідерством США

Російські експерти самі визнають технологічне відставання нафтодобувної галузі.

Ілюстрація. Фото: rusjev.net

У найближчі десять років розстановка сил на світовому ринку енергоносіїв може кардинально змінитися, повідомляють Патріоти України з посиланням на російські ЗМІ.

При поточних цінах на нафту Сполучені Штати можуть подвоїти власний видобуток, залишивши далеко позаду Саудівську Аравію і Росію. Експерти відзначають, що в перспективі лідерство на цьому ринку буде визначати не ціна на нафту і рівень запасів, а доступ до сучасних технологій. У Росії ж через санкції і внутрішні проблеми з цим великі складнощі.

Світовий ринок нафти зусиллями всіх учасників угоди ОПЕК+ по скороченню видобутку, знову збалансований, констатував глава нафтосервісного департаменту ОПЕК Бейруз Байкалідзаде, виступаючи на російському нафтогазовому форумі.

«Країни ОПЕК і «неОПЕК» виконали свої зобов'язання (за сумарним скорочення видобутку на 1,8 млн. барелів на добу). З зими 2017 року по теперішній час ми спостерігаємо позитивну динаміку на нафтовому ринку», - зазначив він. При цьому комерційні запаси, за словами Байкалідзаде, знизилися з 294 млн. до 33 млн. барелів.

Ціни на нафту, дійсно протягом декількох місяців демонструють позитивну динаміку - з $ 47 в листопаді 2016 року барель марки Brent на квітень 2018 року зріс до $ 71-72. В цьому році в середньому ціна на нафту очікується на рівні $ 70 за барель, що приверне в нафтогазову галузь рекордні фінансові потоки, зазначив, в свою чергу, СЕО Rystad Energy Яранд Рустанд.

«Якщо ви дасте нафтовикові долар, він його витратить, - зазначив Рустанд. - Обсяг очікуваних інвестицій в галузь в цьому році складе $ 150 млрд., а якщо нафта залишиться на тому ж рівні, то 2019 рік стане рекордним за обсягом інвестицій в галузь».

При цьому, підкреслив він, завдяки вдосконаленню методів видобування нафти кожен інвестований у видобуток долар дає удвічі більше видобутку, ніж аналогічні вкладення в 2014 році. Тому у начебто позитивній картині з балансуванням і відновленням інвестицій є й зворотний бік - подальше зростання видобутку може обернутися черговим перенасиченням і дисбалансом.

Одна з головних проблем тут - зростання сланцевого видобутку. США в 2017 році вийшли на рівень видобутку 10 млн. барелів на добу, в 2018 році можуть досягти 11, 4 млн. б/д, до наступного року їх видобуток може досягти 12,7 млн. б/д і таким темпами до середини 2020 рр.

Сполучені Штати будуть витягати до 18 млн. б/д, якщо ціни на нафту не будуть істотно нижче нинішніх показників, зазначає Рустанд. Учасники дискусії не сумніваються, що можливості наростити видобуток у США є, і діяти американські компанії можуть рішуче.

При падінні нафтових цін США серйозно знизили обсяг буріння і скоротили видобуток, а коли ціна пішла вгору, вони її швидко наростили, звернув увагу голова ради Союзу нафтогазопромисловців Росії Юрій Шафраник. «Розумієте, з ким нам доводиться змагатися? Це повинно мобілізувати», - підкреслив він.

До мобілізації закликав і заступник міністра енергетики РФ Павло Сорокін, в сферу обов'язків якого в березні було віднесено імпортозаміщення в ПЕК. «Безумовно, нам потрібні технологічні прориви», - сказав він. За словами заступника міністра, реакція США на нафтові ціни буде зростати, однак наступної за зростанням видобутку волотильності на ринку боятися не варто. Хоча б тому, що прийняте в РФ бюджетне правило дозволило стабілізувати курс і знизити залежність економіки від зовнішньої кон'юнктури, а поступовий перехід на податок на доданий дохід дасть компаніям додатковий стимул для розвитку.

Зараз важлива не ціна нафти сама по собі, а прибутковість її розробки, зазначає директор Енергетичного центру бізнес-школи «Сколково» Тетяна Мітрова. «Якщо раніше маржу (для нафтових компаній) забезпечувала доступність до ресурсів, то зараз все більше її забезпечує доступ до технологій», - підкреслила вона, додавши, що відразу виникає велике питання: як бути в умовах технологічних санкцій відносно Росії.

Окремий напрямок - цифровізація. У нафтогазовому секторі ефект від цифровізації не такий істотний як, наприклад, в електроенергетиці, де перехід на цифру змінює модель бізнесу, - всього від 2% до 5% економії. «Однак на зростаючому ринку, в умовах конкуренції, що посилюється це багато значить», - зазначає Мітрова.

Інший напрямок, про який сьогодні також йшлося на форумі, - імпортозаміщення. «Без розвитку вітчизняної індустрії високотехнологічного і в тому числі нафтосервісної неможливо буде брати участь в паливній конкуренції, неможливо буде підтримувати навіть той рівень розвитку, який зараз є, тому треба зібратися і спільними зусиллями над цим працювати і залучати партнерів з інших країн - це гігантське джерело і фінансування, і досвіду», - сказав Сорокін.

Глава департаменту верстатобудування і інвестиційного машинобудування Мінпромторгу Михайло Іванов повідомив, що за останні три роки знизити імпортозалежність галузі нафтогазового машинобудування вдалося на 8%. За цей час ринок виріс трохи більше ніж на 30 млрд. рублів і досяг 0,5 трлн рублів.

За словами Іванова, цілі блоки робіт ведуться в геологорозвідці, випуск зразків російського обладнання для сейсморозвідки та підводного видобутку. З кінця минулого року ведеться освоєння компетенцій в області великотонажних і середньотонажних СПГ.

«До 2020 року ми ставимо собі завдання досягти 43% імпортозалежності», - додав чиновник. Однак тут далеко не все так райдужно. Так, за експертними оцінками Союзу розробників програмного забезпечення, імпортозалежність в частині програмного забезпечення та автоматизованих систем управління в нафтопереробці досягає 99%, в розвідці і розробці - 95%, у видобутку нафти і газу - 85%, в транспортуванні і зберіганні енергоносіїв - 80% .

«Проблема не у відсутності російських технологій або в їх якості, а в тому, що замовники їх не купують під різними приводами», - констатував голова Союзу Валерій Гарипов. «У Росії багато ідей, але мало доходить до комерційної реалізації», - визнав Сорокін.

Необхідно дати можливість розвиватися російським підприємствам. Потрібен системний підхід, можливо, зі створенням нових інструментів. «Є люди, які готові і розробляти, і робити, і на це є інвестиційний ресурс. Найкращого ефекту в розвитку технологій зможемо досягти при активній міжвідомчої роботі», - упевнений заступник міністра.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Знак долі: Що означає, коли ваш погляд привертають однакові цифри на годиннику

п’ятниця, 26 квітень 2024, 3:25

Феномен повторюваних цифр на годиннику породив різні тлумачення, забобони та вірування. Кожне число має своє значення і магічний сенс, а коли вони повторюються, то символізують щось важливе. . Якщо часто зустрічаються одиниці, це означає необхідність ...

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...