Бич роботи НАБУ - його політизація та використання в бізнес-операціях

Європейські політики радять залишити НАБУ в первозданному вигляді

"На цьому тижні політики і громадські активісти почали боротися за нав'язування своїх правил проведення аудиту Національного антикорупційного бюро. Цей запал зрозумілий: за підсумками аудиту робота НАБУ цілком може бути визнана не­ефективною, а його керівник Артем Ситник — розлучитися зі своїм кріслом", — пише в блозі 42-річний Андрій Миселюк, директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог", повідомляють Патріоти України.

"У бізнесі провести авторитетний і компетентний зовнішній аудит досить просто. Бюро повинно було стати ефективним у боротьбі з корупцією, а перетворилося в політизований орган із недостатнім професійним рівнем. Тому ситуація з перевіркою складніша. Тут вирішальне значення матиме кут подачі інформації про його діяльність. Наприклад, річницю своєї роботи керівники бюро й Спеціалізованої антикорупційної прокуратури відзначили спільним брифінгом. Розповіли про численні успіхи, до яких зарахували кількість порушених кримінальних справ, розслідувань. Поза увагою залишили відсутність системності в роботі, непрофесіоналізм керівництва бюро і детективів, відсутність чіткої ніші серед правоохоронних органів.

Справжній бич роботи НАБУ — його політизація та використання в бізнес-операціях. Серед них — зрив приватизації Одеського припортового заводу, одного з найбільших державних підприємств.

Але європейські політики постійно радять залишити НАБУ в первозданному вигляді. Глава представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі заявив: "Переживаємо через деякі запропоновані законопроекти, які можуть послабити боротьбу з корупцією". І зажадав прозорого й незалежного аудиту бюро за участю представників міжнародного співтовариства. Американці зіткнулися з практикою використання НАБУ в різних аферах. Тому вже не готові доводити, що там зібралися лицарі-антикорупціонери без страху і докору.

Зате синхронно з Мінгареллі громадські активісти "Реанімаційного пакету реформ" зажадали від керівництва держави невідкладно сформувати трійку ­аудиторів для зовнішньої оцінки НАБУ. І зазначили, що в Україні немає фахівців із необхідним досвідом. Про те, що міжнародним спеціалістам навряд чи вистачить сил, бажання і часу розібратися в специфіці "антикорупції по-українськи", активісти промовчали. Зате про це активно говорять депутати. Питання про формат перевірки роботи бюро найближчим часом опиниться в центрі запек­лих суперечок".

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти почали масово захищати критично важливі об’єкти антидроновими сітками та решітками. У Forbes оцінили ефективність таких заходів від ударів з повітря

понеділок, 29 квітень 2024, 9:40

Окупанти почали застосувати кілька низькотехнологічних нетрадиційних методів протидії українським БпЛА. З цього приводу Forbes наводить експертні висновки доцента кафедри системної інженерії Військової академії США Міттал Вікрам. "Російська оборонно-пр...

Російські загарбники захопили ще один населений пункт на Донеччині, - DeepState (карти)

понеділок, 29 квітень 2024, 9:32

Російські війська захопили Новомихайлівку Донецької області, а також просунулися до Нетайлового, біля Новоолександрівки. Сили оборони, своєю чергою, звільнили острів Нестрига в дельті Дніпра, що розташований на правобережжі та тривалий час залишався сі...