Чому політичне довголіття - це не про Порошенка: Можливо, тільки зараз президент починає розуміти, що у нього є друзі, але немає соратників, - Портніков

Політиком вищого рангу Петра Порошенка зробив Майдан, який навіть не виніс його наверх, а "підтопив" всіх інших.

Петро Порошенко. Фото: gorlovka.today.

"Депутати БПП - це не прихильники Порошенка, це попутники. Можливо, тільки зараз президент починає розуміти, що у нього є друзі, але немає соратників. "Гройсман виявився не зовсім "своїм хлопцем" для Порошенка" - з деяким навіть здивуванням констатує очевидний факт один з депутатів президентського блоку", - написав оглядач Віталій Портніков у статті для espreso.tv, передають Патріоти України.

Залишається знову дивуватися тому, що для людей, які претендують на заняття українською політикою, очевидні істини починають відкриватися тільки тоді, коли вони роблять вчинок, а не тоді, коли вони починають прораховувати наслідки своїх дій. І справа, звичайно, не в молодому депутаті, у довгому житті якого буде ще чимало дивовижних відкриттів. Справа в самому президенті.

Одна з проблем української політики полягає якраз в тому, що її представники для президента поділяються на "зовсім не своїх" і "не зовсім своїх". А "зовсім своїх" просто немає - та й звідки їм узятися?Адже ще два роки тому Петро Порошенко був політиком, чиї шанси на вищий пост в державі навіть не розглядалися в якості найближчої перспективи ані представниками політичної еліти, ані ним самим. І при цьому він вже протягом довгого часу - практично після розриву з Віктором Ющенком в 2005 році - не був командним політиком, а гравцем-одинаком, який захищав свою кар'єру і свій бізнес від сильніших гравців тільки силою власної особистості й авторитету.

Такій людині не потрібні були великі команди і потужні партійні структури - хоча б тому що на них не було реальних коштів, а зусилля по їхньому створенню призвели б до атак недоброзичливців вже на установчому етапі. Таким чином, до початку Майдану у Порошенка була законсервована партія, був 5 канал, був вразливий - як у кожного серйозного українського підприємця - бізнес. Були певні позиції в Вінниці. І був особистий авторитет.

Політиком вищого рангу його зробив Майдан, який навіть не виніс його наверх, а "підтопив" всіх інших. І саме у цей момент на Порошенка починають звертати увагу все ті, хто потім стане "його" депутатами, міністрами і чиновниками.

Яке відношення мають до українського президента 99 відсотків усіх цих людей? Може, вони його однодумці? Може, близькі друзі? Може, партнери по бізнесу? Так, звичайно, є і такі. Але з них не склеїти ані парламентської фракції, ані уряду. Навіть президентської адміністрації з них не склеїти.

Всі ці люди пішли до Порошенка тільки тому, що його популярність на момент обрання президентом і наступних виборів до парламенту дозволяла їм потрапити туди, куди вони хотіли. Коли його рейтинг почне знижуватися, коли виявиться, що він більше - не ракета-носій для їхніх кар'єр, амбіцій і грошей, вони просто розбіжаться.

Помилка Порошенка полягала в тому, що він почав боротьбу за вплив з союзним йому політичним табором "Народного фронту", маючи можливість виграти сутичку, але не маючи жодних кадрових ресурсів для заміни союзників. І ось тут і відбуваються абсолютно передбачувані події. Коли Порошенко хоче, щоб прем'єром став один "не зовсім свій" хлопець, а першим віце-прем'єром - інший, виявляється, що ці хлопці не дружать між собою і не готові прислухатися до думки президента про необхідність приятелювання.

Будь-який прем'єр, якого запропонує Порошенко, буде розуміти, що за результати роботи відповідати главі уряду, а не президенту - і буде намагатися вибудувати для себе максимальну зону комфорту, зменшити ризики. Будь-який віце-прем'єр буде орієнтуватися на різні центри впливу. Будь-який депутат буде стежити за рейтингами президента і калькулювати, проведе його Порошенко до наступної Ради чи ні.

Депутати БПП - це не активісти Юлії Тимошенко, які готові чекати. Це не прихильники, це попутники. Можливо, тільки зараз президент починає розуміти, що у нього є друзі, але немає соратників. А без соратників неможливі ані довге політичне життя, ані керування державою.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Досить сприймати цю ситуацію емоційно": Генерал спрогнозував, на скільки ЗСУ вистачить допомоги від США

неділя, 5 травень 2024, 18:40

Допомоги від Сполучених Штатів Америки вистачить лише для того, щоб стабілізувати ситуацію на фронті. Цих засобів недостатньо, щоб ЗСУ опинилися на піку своїх можливостей. Про це заявив ексзаступник начальника Генерального штабу ЗСУ, генерал-лейтенант ...

Зведення на фронті станом на 4 травня 2024 року - DeepState

неділя, 5 травень 2024, 18:01

▶️ Біломосковський Сіверський та Білгородський відтинки — тривають обстріли нашого прикордоння.