Ви коли-небудь замислювалися, чому продовжуєте харчуватися певною їжею, навіть якщо знаєте, що вона не зовсім корисна? Нове дослідження говорить, що причиною можуть бути варіації генів, що впливають на роботу нашого мозку, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.
Сільвія Берчіано, викладач кафедри у Мадриді, представила нові результати на конференції Experimental Biology 2017, яка проходить в Чикаго з 22 по 26 квітня.
“Більшість людей дуже важко змінюють свої дієтичні звички, навіть якщо розуміють, що це в їхніх інтересах, -- каже Берчіано. -- Це пояснюється тим, що наші вподобання щодо їжі, досягнення своїх цілей або проходження певним планам впливають на наше харчування і на нашу здатність дотримуватися змін в дієті. Наше перше дослідження описує, як гени клітин мозку впливають на споживання їжі і дієтичні переваги в групі здорових людей”.
Попередні дослідження дозволили знайти гени, пов'язані з розладами харчової поведінки (таких як анорексія або булімія) Але при цьому маловідомим залишається те, як саме природні варіації цих генів впливають на харчову поведінку у здорових людей.
Для нового дослідження вчені провели генетичний аналіз 818 чоловіків і жінок європейського походження і зібрали інформацію про їх дієті за допомогою опитувальника. Після цього стало зрозумілим, що гени дійсно відіграють важливу роль у виборі продуктів харчування і дієтичних звичках.
Наприклад, найбільше споживання шоколаду і більший розмір талії пов'язані з певними варіаціями гена рецептора окситоцину (окситоцин -- нейромедіатор і гормон, який відповідає за почуття материнської прихильності, сексуальне збудження і багато інших функцій). А є ген, пов'язаний з ожирінням, який впливає на споживання овочів і клітковини. Вони також відзначили, що певні гени впливають на споживання солі і жиру.
“Знання, отримані в результаті нашого дослідження, прокладуть шлях до кращого розуміння харчової поведінки і полегшать розробку персоналізованих порад щодо дієт, які будуть мати індивідуальний підхід. А це, свою чергою, приведе до кращого дотримання дієти і успішних результатів”, -- пояснює Берчіано.
Вчені планують провести аналогічні дослідження в інших групах людей різних національностей і вікових груп, щоб краще зрозуміти застосовність отриманих результатів. Вони також хочуть досліджувати, чи корелюють ідентифіковані генетичні варіації, пов'язані з прийомом їжі, з підвищеним ризиком різних захворювань.
А ще дослідження може допомогти створити нову тактику харчування, щоб дати людям можливість насолоджуватися їжею, але в той же час дотримуватися оптимальної дієти.
Одне із сіл в Росії затопило коровʼячим перегноєм. Про це 28 січня повідомили російські ЗМІ, передають Патріоти України. Це сталося в селі Борисово-Покровське Нижньогородської області РФ. Поруч знаходиться фермерське господарство, де на пагорбах склада...
"Коли президент Володимир Зеленський ходив на подкаст Лекса Фрідмана і там голосно та без цензури сказав, що західні санкції "х*йня" — багато хто плескав у долоньки. Блогери розтягли маслаки перчених цитат інтернетом і винесли вердикт: отака риторика т...