Чому в МВФ заговорили про припинення фінансування України, - Портніков

Реформаторський потенціал України в зовнішньому світі впав до нижньої позначки.

Крістін Лагард. Фото: see2me.ru.

"Заява директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард про можливість припинення фінансування України - не просто данина традиції відносин Фонду з кредитованою країною. Це цілком серйозний політичний сигнал - Лагард ніколи не стала б робити подібну заяву, якби не знала про позицію країн- кредиторів, перш за все Сполучених Штатів", - написав Віталій Портніков у своїй статті для Еспресо ТБ, передають Патріоти України.

І з цього сигналу варто зробити висновки всім - як президенту, уряду і парламенту, - так і суспільству. Я не буду говорити зараз про подробиці того, що вдалося за ці місяці зробити в галузі боротьби з корупцією. Ми і так знаємо, що не дуже багато, навіть для формування антикорупційних інституцій знадобилося надто багато часу і інтриг - так що навіть після їхнього створення ефективність нових структур залишається під питанням і нас разом з зовнішніми спостерігачами може очікувати чергове розчарування.

Мене цікавить інше питання: чим повинна займатися наша країна, коли мова йде про її стосунки з кредиторами? Намагатися продемонструвати хоча б якісь досягнення - чи запевняти всіх інших, що "все пропало"?

Просто подивіться, як Україна виглядає з боку. Це держава, в якій добре відомий на Заході керівник регіонального рівня постійно звинувачує уряд і особисто прем'єра в корупції - і при цьому залишається працювати у владі. Це країна, в якій молоді перспективні політики і громадські активісти, коли виїжджають за кордон або зустрічаються із зарубіжними представниками, розповідають про тотальну корупцію і відсутність реформ.

Створення нової поліції? Але той же шановний регіональний керівник заявляє, що міністр внутрішніх справ - злодій. Може бути, варто спертися на президента і його партію? Але міністр економічного розвитку, якого на Заході вважають технократів- реформатором, повідомляє, що на нього тиснуть з адміністрації президента і найближчого оточення глави держави. Схоже, все одним миром мазані.

Ви, читачу, дали б гроші такій країні? Я б не дав. Можна, звичайно, сказати, що сміливі політики і громадські активісти просто говорять правду, коли закидують один одного брудом. А правду, як відомо, говорити легко і приємно. Однак в результаті сам реформаторський потенціал України в зовнішньому світі впав до нижньої позначки. Залишилося тільки щоб нам відмовили в грошах.

Що буде далі? Раніше в подібних ситуаціях ми брали гроші у Путіна. Але зараз він, по-перше, з нами воює. А, по-друге, у нього немає. Так що нам тільки й залишиться, що намазувати взаємні звинувачення на бутерброд і вповзати в період нескінченної нестабільності. Як сусідня Молдова. Політикам і суспільству цієї країни дійсно вдалося довести Заходу свою нездатність проводити реформи. За допомогою олігарха, якого всі звинувачують в корупції, заарештований колишній прем'єр, якого звинувачують в корупції. Борці з корупцією протестують разом з активістами проросійських сил, які пропонують відмовитися від Європи і повернутися обличчям до Росії. Одночасно партія колишнього прем'єра домовляється про співпрацю з головною проросійською партією.

Грошей немає. Хаос! А реформи? А підвищення життєвого рівня? А євроінтеграція? Забудьте! Навіщо щось міняти, коли вам вдалося довести, що у вашій країні нічого змінити неможливо?

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Про вороже угрупування військ "Север"... - Костянтин Машовець

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:14

На рахунок " гіпотетичного прориву противника у Харків" . Сьогодні, поговоремо про РОЗПОДІЛ тих сил й засобів УВ "Север", які - або вже є у розпорядженні його командування, або надійдуть туди протягом найближчого часу... Як відомо, війська (сили) цьог...

Російські спецпризначенці самі забезпечили зброєю вбивць своїх співгромадян: Нападники на "Крокус Сіті Хол" стріляли по публіці із новітніх автоматів, - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:15

Нападники на підмосковний "Крокус Сіті Холл" стріляли по людях із нових штатних автоматів Збройних сил РФ. Про це йдеться у матеріалі видання "Важные истории". "Автомат АК-74, з якого нападники розстрілювали людей у «Крокусі» під Москвою, експортувався...