Чи готова Україна до запуску ринку землі: думка фахівців

Навколо введення ринку землі в Україні вже не перший рік йдуть гарячі дискусії.

Фото: Політека

Відкрити земельний ринок рекомендує Міжнародний валютний фонд. Затвердження відповідного законопроекту в МВФ чекають вже в цьому місяці, а скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення - до 2018 року, повідомляють Патріоти України з посиланням на Політеку.

В уряді запевнили, що проект закону про обіг земель на фінальній стадії і пізніше його оприлюднять. Однак насторожує раптова відставка міністра аграрної політики і продовольства Тараса Кутового через нібито незгоди з земельною реформою, яку пропонує уряд.

Politeka з'ясувала, чи готова Україна до запуску ринку землі і, зокрема, які переваги і ризики можуть виникнути.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України:

- Ситуація з введенням ринку землі незрозуміла. Набереться українська влада політичної сміливості його ввести. У зв'язку з відставкою міністра аграрної політики Тараса Кутового, який пішов нібито на знак протесту проти варіанту ринку землі, пропонованого Кабміном, не виключено, що це питання знову відкладуть, хоча він є одним з 11 маркерів, які МВФ виставив Україні, як умова для продовження співробітництва.

Введення вільного ринку землі викличе масову негативну реакцію в українському суспільстві, тому наш політикум змушений буде шукати компромісний варіант, щоб і МВФ задовольнити, і зняти певні застереження в українському суспільстві. Для цього перед введенням земельного ринку потрібно на законодавчому рівні прописати запобіжні заходи.

По-перше, на початкових етапах купувати українську землю сільськогосподарського призначення повинен тільки громадянин України. Це відсіє побоювання, що сюди приїдуть іноземці і все скуплять.

По-друге, має бути встановлено обмеження щодо максимальної площі, яку може купити одна людина. Це зніме побоювання, що олігархи її скуплять.

По-третє, потрібно ввести обмеження загальної кількості земель сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати в обороті на ринку землі. Наприклад, в США тільки 20% земель сільгосппризначення знаходиться в обороті на земельному ринку.

Якщо поставити ці три запобіжника, ринок землі буде не диким, а цивілізованим. Це зменшить градус його негативного сприйняття в українському суспільстві. Але треба дочекатися, який остаточний варіант запропонує українська влада. Зараз вони навіть публічно не оприлюднюють нічого. Очевидно, побоюються різко негативну реакцію українців.

Те, що люди мають землю, але не можуть нею розпоряджатися - суперечить Конституції. Але треба знайти компроміс, щоб землю, за прикладом приватизації, що не скупили за безцінь, а селяни, задовольнившись на короткий період певною сумою, потім жебракували. Зняття мораторію, особливо без запобіжників, зараз вигідно тільки тим, у кого є капітал, щоб купувати землю.

Також людям треба пояснювати, що ринок землі - це не тільки купівля-продаж, але і оренда вже за вищою ринковою ціною, а не за кілька мішків зерна або мізерні суми, за які аграрні холдинги зараз орендують її у власників паїв.

Ірина Діденко, координатор напрямку із земельних питань Громадської спілки «Аграрний союз України»:

- Зараз не можна ввести ринок землі. Є ще багато невирішених проблем: війна на сході України, корупція, немає нормальних правил. Не зрозуміло, чи допустять до ринку землі юридичних осіб або це будуть тільки фізичні? Як тоді їх будуть кредитувати банки і чи будуть це робити взагалі? Дивлячись на електронні декларації чиновників, прекрасно розуміємо, хто цю землю скупить. Тому я категорично проти, щоб на ринок допускали юридичних осіб.

Без вирішення цих питань, землю просто будуть скуповувати люди при грошах, які хочуть їх кудись вкласти. У банках тримати кошти ризиковано, а в землю вкласти вигідно. Отримуватимуть орендну плату. З огляду на правове невігластво наших громадян, які впевнені, що якщо вони купують землю, то можуть робити з нею все, що заманеться, і не зважають на договором оренди, є побоювання, що це призведе до дестабілізації роботи українських підприємств.

Якщо говорити про допуск іноземців на український ринок землі, то згідно із Земельним кодексом, який ніхто не збирається міняти, вони не мають права купувати в Україні землю. Законодавство забороняє іноземцям мати у власності землі сільськогосподарського призначення. Звичайно, вони дуже б цього хотіли. У Нідерландах гектар сільськогосподарської землі коштує $ 46 тис., А у нас $ 1000...

Сергій Фурса, інвестиційний банкір:

- Дія мораторію і відсутність ринку сільськогосподарських земель в Україні - найбільше економічний злочин за останні 20 років. Це також порушення прав людини. Виходить, що українці мають власність, але не мають права нею розпоряджатися. Якщо навіть відкинути це питання і повернутися до чистої економіці, відкритий ринок землі - це нагальна потреба. Чим швидше це зробимо, тим краще.

На шляху відкриття земельного ринку коштують популісти, які експлуатують цю тему. Також земельну реформу стримують великі агрохолдинги. Їм це не вигідно. Зараз у них є несправедливу перевагу, завдяки надто дешевим оренді. До того ж прибуток отримують від експорту на зовнішні ринки вже за світовими цінами.

Переконаний, що до ринку землі в Україні варто допускати іноземців. Треба розуміти: чим більше обмежень, тим нижче ціна. Якщо землю зможуть купувати тільки фізичні особи - буде одна ціна, якщо і фізичні, і юридичні - ціна буде в п'ять разів вище, а якщо взагалі не буде обмежень - ще зросте. Зараз ціна на землю в світі становить близько $ 20 тис. За гектар. Тому ми повинні визначитися, чи хочемо максимізувати ціни в Україні.

Побоювання, що всю українську землю скуплять олігархи, недоречні. Вони і зараз цілком здатні купувати її на сірому ринку або орендувати за копійки і контролювати великі наділи. По-перше, земля вже належить селянам і вони вирішують продавати її чи ні. По-друге, у олігархів не вистачить грошей, щоб скупити всю українську землю. По-третє, якщо олігарх купує землю, він це не робитиме просто так. Очевидно, у нього будуть плани. Він захоче, щоб це приносило йому прибуток. Тому буде там щось вирощувати. Це дасть українцям робочі місця і створить додану вартість для економіки.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Знак долі: Що означає, коли ваш погляд привертають однакові цифри на годиннику

п’ятниця, 26 квітень 2024, 3:25

Феномен повторюваних цифр на годиннику породив різні тлумачення, забобони та вірування. Кожне число має своє значення і магічний сенс, а коли вони повторюються, то символізують щось важливе. . Якщо часто зустрічаються одиниці, це означає необхідність ...