Держава не допоможе? З’явився невтішний прогноз щодо пенсій в Україні

Якщо українці хочуть забезпечити собі безбідну старість, їм варто робити заощадження.

Ілюстрація. Фото: ЗМІ

Нова пенсійна реформа не буде працювати в конкретних нинішніх економічних умовах в Україні. В Україні на сьогоднішній день діє солідарна пенсійна система, але тепер вона стала нежиттєздатною, а запустити анонсовану Кабміном накопичувальну систему буде дуже непросто. В даному випадку, якщо українці хочуть забезпечити собі безбідну старість, їм не варто розраховувати на державу, повідомляють Патріоти України з посиланням на канал «Україна».

“В Україні на сьогоднішній день 12 млн. пенсіонерів, а працюючого населення приблизно 10-11 млн. Крім того, 6 млн. – люди, які працюють в державній сфері, і зарплата яких не дуже висока. Відповідно, утримувати таку кількість пенсіонерів наша економіка не може “, – пояснив економічний експерт Віталій Кузьмін.

На думку експерта, солідарна пенсійна система може добре працювати тільки в тому випадку, коли

“У нас на сьогоднішній день ситуація спрямована катастрофічно в іншу сторону, плюс величезна кількість людей виїжджає за кордон. Це працездатне населення, яке і повинно заробляти пенсіонерам на пенсію”, – зазначив він.

Економіст зазначив, ввести накопичувач пенсійну систему складно для українських реалій.

“Ми можемо прийняти закон, але запустити цю систему буде досить складно в наших реаліях. Щоб накопичувальна система працювала, потрібна збалансована економіка, щоб не було нинішніх 17% інфляції“.

За його словами, при накопичувальній системі пенсійні фонди, куди українці будуть вкладати кошти, повинні їх десь розміщувати, щоб вони працювали.

“Повинен працювати фондовий ринок, а в Україні він не працює. У що вкладати ці кошти? Це повинні бути підприємства, які мають найвищий рівень довіри. У нас таких підприємств немає, у нас до банків немає довіри. За кордоном є величезні компанії і корпорації, в акції яких вкладаються ці кошти, вони працюють. А нам нікуди вкладати ці кошти “, – пояснює екеономіст.

“Моя порада всім – якщо ви хочете нормально себе почувати на пенсії, ви повинні піклуватися про свою пенсію вже сьогодні і самі, і не розраховувати на державу, а думати, яким чином ваш капітал помножити, куди вкласти кошти, щоб вони починали працювати, щоб коли ви вийдете на пенсію, у вас були власні заощадження, – підвів підсумки Віталій Кузьмін.

Нагадаємо, що влада України планує вже з 2019 року в рамках реформування пенсійної системи впровадження її другого рівня – накопичувального. Мається на увазі, що з зарплат людей будуть відраховувати додаткові відсотки.


Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...