Дестабілізація і кібератаки: Росія сприймає Україну як полігон для нападу, - ЗМІ

Чим ближча кульмінація - 31 березня, дата виборів, - тим інтенсивніше напади з боку російмських кібервійськ. Спецслужби країни-агресора розпланували серію кібератак і після виборів

Експерти нарікають на активізацію хакерських атак та кампаній з дезінформації України з боку кремлівських кібервійськ. Причому, чим ближча кульмінація - 31 березня, дата виборів, - тим інтенсивніше напади, інформують Патріоти України з посиланням на матеріали ЗМІ. На другому турі плани не завершуються.

Зокрема, за даними групи "Інформаційний спротив", спецслужби країни-агресора розпланували серію кібератакі після виборів, написав у Facebook її голова Дмитро Тимчук. Заручившись підтримкою науковців, російські військові розробили спеціальне програмне забезпечення - зокрема, віруси нейтралізації і проникнення, зміни формату тощо.

Тимчук інформує, що хакери намагатимуться втрутитися у підбиття підсумків виборів, аби заявити про "фальсифікацію результатів".

Про підвищену активність асоційованих з Росією хакерських угрупувань Fancy Bear, The Shadow Brokers та ін. заявив голова української кіберполіції Сергій Демедюк в інтерв'ю для ZN.UA. Кіберзлочинці поширюють шкідливе програмне забезпечення, деяке з яких нове і незнайоме цифровим захисникам. Мета - отримати доступ до мереж державних органів. Штурмують сайти ЦВК, Міністерства агрополітики, Мін'юсту, однак поки що вдалих атак українці не виявили.

Голова МЗС Павло Клімкін в інтерв'ю "Радіо Свобода" зазначив, що атака відбувається частіше, ніж щохвилини.

"Кожні 40 секунд ми спостерігаємо спроби потрапити в наші міністерські комп'ютерні мережі, спостерігаємо кібернапади на Центральну виборчу комісію та інші відомства. Є втручання, яке стосується нашої критичної інфраструктури", - розповів міністр.

За даними Клімкіна, росіяни працюють з різними групами населення.

"Уявіть собі блекаут протягом 5-7 днів перед виборами. Така ситуація може повністю змінити результати голосування. Росія багато намагається зробити, щоб вплинути на вибори, і це стосується не тільки кіберпростору, дезінформації, не тільки блокування активів багатьох українців, політиків, журналістів, це разом з тим втручання в релігійні питання – спроби маніпулювати регіональними релігійними елітами. Якщо комусь хочеться зараз вивчити всебічність гібридного втручання – потрібно приїжджати в Україну", - каже урядовець.

У західних ЗМІ теж стежать за хакерською активністю росіян. Адже техніки, що виявляться ефективними в Україні, можуть вже у 2020-му використати під час президентських виборів у США.

Крім того, саме росіяни організовують 80% кампаній з дезінформування у Європі, пише The Washington Post.

Західні оглядачі побоюються, що Росія спробує зламати сайт ЦВК, аби "підправити" результати і, зрештою, посіяти сумніви щодо їх достовірності.

"Для Росії дуже багато поставлено на карту. Ми знаємо, що вони використовуватимуть все більш і більш витончені методи. Тому ми маємо бути пильними, аби бачити, що вони роблять зараз", - цитує видання колишнього генсека НАТО і радника президента України Андерса Фог Расмуссена.

Расмуссен очолює групу "Альянс Демократій", у проекті якої - Трансатлантичній комісії з чесних виборів, - беруть участь колишній віце-президент Джо Байдан та колишній міністр внутрішньої безпеки США Майкл Чертофф. Альянс делегує на українські вибори сімох спостерігачів. Мета руху - привернути увагу до дезінформації та активувати приватний сектор для розробки технологій, які б допомогли відрізнити фейкові відео та фото від справжніх. Адже при нішньому розвитку IT це буває проблематично навіть для фахівців.

Співпрацю України та США у сфері кібербезпеки до, під час та після виборів президента підтвердив і посол України у США Валерій Чалий.

"Україна та США спільно працюють проти кібернетичних атак Росії. На цю сферу є додаткове фінансування. І одним з питань є захист систем під час президентських виборів. Зокрема, серверів, які забезпечують роботу ЦВК", - заявив він в інтерв'ю "Громадському".

ЄС теж не лишається осторонь. Зокрема, на днях у СБУ зібралися українські та західні експерти, аби відточити навички відбивання майбутніх атак, пише AFP. Моделювали ситуацію, коли російські хакери атакують ЦВК під час виборів. При цьому західні партнери були у ролі хакерів.

Звісно, у гонці інновацій не можна бути абсолютно підготовленим. Втім, технології Росії не завжди на передньому краї прогресу. Трапляються і доволі примітивні способи дезінформації. Наприклад, вирвати фразу з контексту чи "вдало" обрізати знімок. Зокрема, не так давно у мережі запустили фейк про Порошенка, який нібито втікає від українців.

Пізніше автор фото Леонід Шевчук акцентував, що у насправді Порошенко йде до людей, але через те, що частину знімку обрізали, складається хибне враження.

Розслідувачі DW дійшли висновку, що більшість популярних російськомовних фейків стосуються іншого кандидата у президенти Володимира Зеленського. Скориставшись платформою з моніторингу соцмереж CrowdTangle, виявили публікації на тему українських виборів, які зібрали найбільше лайків, репостів та коментарів. А вже серед них обрали неправдиві пости.

Розганяються фейки з сайтів, що мімікрують під адекватні новинні ресурси. З веб-ресурсів новини поширюють у Facebook, а вже там за справу береться армія тролів, кидаючи фейки у численні групи.

Зокрема, так сталося з новиною за 5 січня про те, що генпрокурор України Юрій Луценко нібито порушив проти Зеленського кримінальну справу.

Ще один популярний спосіб вводити в оману - фейкові сторінки політиків у соцмережах. Зокрема, тому ж Зеленському створили сторінку, на якій зловмисники від імені кандидата обіцяють зразу після перемоги летіти на переговори з Путіним і називають українців та росіян "братніми народами".

Сторінки створюють не лише селебритіс. Множення фейкових аккаунтів - ключова тактика кремлівських тролів останнього часу, пише Bloomberg.

Нові "користувачі" активно поширюють контент. При цьому, неправдивою є лише його незначна частина. Таким чином у менеджменту соцмереж менше підстав, аби забанити таких "юзерів".

Хакери вламуються у комп'ютерии та смартфони, вже звідти відкривають велику кількість несправжніх аккаунтів, причому "підтверджують" їх лайками та підписками.

І боти стають дедалі витонченішими. Так, пост @PoliteMelanie визнали "твітом тижня" у голосуванні Chicago Tribune. "Критикувати Трампа у книзі несправедливо. Це те саме, що критикувати амішів (консервативний релігійний рух, відомий неприйняттям будь-яких технологій, - ред.) по телевізору". Лише пізніше з'ясували, що "ввічлива Меланія" - дітище кремлівських тролів.

Американські експерти констатують: з першого погляду розпізнати російського троля не завжди легко. Не варто чекати, що у такому аккаунті з'являться антиамериканські промови чи щось подібне. Одна з головних стратегій - розділити країну, змусити групи "усвідомлювати" відчудженість одна від одної. Схожу стратегію вже кілька років намагаються впровадити і в Україні.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Москва перетвориться на фронтове місто як той Білгород? Скабєєва налякала своїх гостей властивостями озброєнь, які США передають Україні (відео)

четвер, 25 квітень 2024, 9:52

"Російські пропагандисти ознайомилися зі списком озброєння, яке українці отримають від США, і тепер у прямому ефірі відсувають "червоні лінії" та шукають на карті місце для порятунку своїх сідниць, ближче до Північної Кореї", - іронізує журналіст Юрій ...

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...