Дієтолог порадила, як схуднути за допомогою картоплі

Тетяна Годард розповіла правила вживання молодої картоплі, багатої органічними кислотами і клітковиною, вітамінами і мінералами.

Ілюстрація. Фото: DepositphotosКалорійність молодих бульб до 30% нижче, ніж зрілих, а корисних властивостей значно більше. Якщо її правильно готувати і їсти, то завдяки картоплі можна не тільки насититися вітамінами, але і схуднути, повідомляють Патріоти України.

Багато хто любить картоплю, але ті, хто стежить за фігурою, знають, що їсти її варто не часто. Дійсно: цей коренеплід дуже швидко втрачає корисні властивості, і вже до осені-зими в ньому не залишається нічого цінного. У підсумку ми їмо порожні калорії у вигляді крохмалю, що, по суті, – цукор. Вітамінів у такий картоплі практично немає, і незабаром знову хочеться їсти. Звідси переїдання і зайва вага.

А ось молода картопля – корисний дієтичний продукт. У ній до 80% води, на відміну від старої, мало простих цукрів і крохмалю, зате багато корисних для травлення органічних кислот і клітковини, вітамінів і мінералів. Як і в усіх овочах, у молодій картоплі містяться біофлавоноїди – потужні антиоксиданти, які продовжують молодість, знижують ризик онкозахворювань, зміцнюють судини.

У молодих бульбах багато калію, магнію і вітаміну C. Калій, зокрема, надзвичайно корисний для серця, а його в ранній картоплі дійсно чимало. В одній картоплині середнього розміру більше калію, ніж у банані, і це 20% добової норми цього важливого мікроелемента. Калій також допомагає вивести зайву рідину з організму, що особливо актуально при схильності до набряклості, підвищеному тиску і проблемах з серцево-судинною системою.

Магній з молодої картоплі корисний для кісток, нормалізує тиск, регулює рівень цукру в крові, дає прилив енергії, лікує від мігрені, заспокоює при передменструальному синдромі. Крім того, полегшує дихання при астмі, зміцнює зубну емаль, запобігає відкладення кальцію, каменів в жовчному міхурі і нирках.

Сто грамів картоплі забезпечує майже половину денної норми вітаміну С, необхідного для нормальної роботи нервової і ендокринної систем, засвоєння заліза, тонусу судин. Також вітамін С необхідний для синтезу колагену, не дарма його називають вітаміном молодості. Це також захист імунної системи, профілактика інсульту, інфаркту, діабету. А ще вітамін С заряджає енергією і бадьорістю.

Чи реально схуднути на картоплі? Як показує практика, цілком. Проводилися експерименти, учасники яких з'їдали по 7-9 молодих варених картоплин на день протягом декількох тижнів. По завершенні експерименту вони не тільки не набрали зайвої ваги, але схудли. Після картоплі наступало тривале насичення і люди менше їли. Плюс, завдяки калію, виводилася зайва рідина з організму.

Калорійність молодої вареної картоплі відносно невисока: в залежності від сорту від 60 до 75 ккал на 100 грам. При цьому багато вітамінів, амінокислот, важливих макро- і мікроелементів, а значить, можна насититися невеликою порцією. За білковою поживністю молода картопля порівнювана з білками молока і яєць: містить такі необхідні для організму протеїни, як альбумін, глобулін, пептони.

Але для схуднення картоплю треба вживати правильно. Зрозуміло, смажити її не можна. Мало того, що калорійність з 70 кКал підвищиться до 300-400, в обсмаженій у фритюрі картоплі в результаті впливу масла на крохмаль утворюються акріломіди, а це найнебезпечніші канцерогенні речовини.

Найкращий спосіб приготування молодої картоплі – варіння на помірному вогні, із закритою кришкою, у невеликій кількості води, не більше половини від обсягу бульб. Класти її треба в киплячу воду – це збереже вітамін С. Найкорисніше їсти молоду картоплю, зваривши прямо зі шкіркою: безпосередньо під нею містяться ферменти, що дозволяють розщеплювати крохмаль і цукор. Але проблема в тому, що у шкірці можуть міститися нітрати.

Ось кілька антинітратних заходів. Зберігайте молоду картоплю в холодильнику, оскільки при низьких температурах нітрати не перетворяться в більш отруйні речовини – нітрити. Щоб знизити вміст нітратів в молодій картоплі, досить 30-40 хвилин перед приготуванням потримати її у воді. Крім того, під час варіння картоплі майже всі нітрати за перші 30 хвилин переходять у воду. Ще важлива рекомендація: у жодному разі не купуйте зеленувату картоплю – у її шкірці багато отруйної речовини соланіну.

Щоб схуднути на звичайному меню, краще не їсти більше 400 грамів картоплі на день, причому ввечері її краще не вживати. Як би там не було, в картоплі багато вуглеводів і глікемічний індекс через вміст крохмалю вищий середнього. Найкраще поєднувати картоплю зі свіжими салатами, великою кількістю зелені. А ось із м'ясом, яйцями, томатами, рибою, птицею і кисломолочними продуктами він погано засвоюється і довго перетравлюється.

Також на молодій картоплі можна проводити розвантажувальні дні (наприклад, два дні на тиждень). Взяти 800 грамів бульб і розділити на три прийоми, так, щоб останній був не пізніш 16:00. Картоплю можна зварити або запекти і їсти з невеликою кількістю оливкової олії, зеленню, свіжими овочами.

Вранці та в якості перекусів і протягом дня можна ласувати несолодкими фруктами. Увечері – великий овочевий салат на нежирному кефірі або натуральному йогурті. І не забувайте пити – по 2-2,5 л чистої води на день: і для гарного метаболізму, і для того, щоб швидше виводилася зайва рідина з організму, а тіло в спеку не перегрівалося. Щоб прискорити процес схуднення, потрібно пити дві склянки води за 15-30 хвилин перед прийомом їжі і через півтори години після їжі. Під час їжі і протягом півтори години після бажано не пити. Насолоджуйтесь сезоном свіжих овочів і фруктів, живіть смачно і з задоволенням!

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...