До Львова вперше привезли роботи іспанського живописця Франсіско Гойї (фото,відео)

70 офортів славетного митця, з циклу "Жахи війни", відвідати найгучнішу виставку року глядачі зможуть упродовж місяця.

У Львівській галереї мистецтв відкрили найпотужнішу виставку року – 70 офортів іспанського живописця Франсіска Гойї, цикл «Жахи війни», із збірки "Музею Ханенків".

У юні роки Франсіско Гойя бунтував і бився на дуелях, при тім розписував фресками церкви. Потім став придворним художником, малював портрети іспанських монархів. Окрім того, першим у західному мистецтві реалістично зобразив оголену жінку в повний зріст. Потім став відлюдником і творив лише похмурі сюжети.

У Львівську галерею мистецтв київський «Музей Ханенків» привіз 70 офортів Гойї – його цикл «Жахи війни».

«Це його пережиття, і з 2 по 47 лист таке враження, що це є репортерські начерки. Потім він пояснює, що відбувалося, ці катування, знущання, а уже останніх 17 творів – це його «Капрічос», такі фантазії, що відбувається після того, як закінчується війна. Нам треба ще пережити дуже складний період», – розповіла куратор виставки Оксана Козинкевич.

Сцени з цих офортів сталися, коли Наполеон пішов війною на Іспанію. Художник на власні очі бачив облогу Сарагоси, бої поблизу Мадрида, голод. У його офортах нема батальних сцен, лише тотальне зло.

Було кілька відбитків з авторських форм, які вирізьбив Гойя. Музей Ханенків володіє відбитками четвертого видання. Не випадково саме зараз презентують таку виставку. Глядач має прочитати паралелі з війною на Донбасі.

«Гойя є абсолютно геніальним і абсолютно актуальним. Ми просто нагадуємо, як той дзвін, що, люди, не розслабляйтеся, тому, що ця біда, котру показав Гойя у своїх офортах, може прийти сюди», – додав директор Львівської галереї мистецтв Тарас Возняк.

Побачити найгучнішу виставку року глядачі зможуть упродовж місяця.

Опублікував: Церковний Цинік
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 18 квітня. Кузьма городник обіцяє багатий врожай, тим хто дослухається до порад

четвер, 18 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 18 квітня за новим стилем вшановує пам'ять учня Григорія Декаполіта преподобного Іоанна і єпископа Кузьми Халкідонського. За старим стилем у свято сьогодні згадують мучеників Агафопода і Феодула. . Наші пращури в свято 18 кв...

"Навіть якщо усунути чинник військового договору": Захід не захищатиме Україну так само, як Ізраїль, оскільки політично йому це не вигідно, - Ілія Куса

четвер, 18 квітень 2024, 6:39

"Теза про те, що Ізраїль захищають усі, а нас ніхто, не витримує жодної критики, лише відображає рожевий світ, в якому живе частина суспільства", - про це у Фейсбуці пише Ілія Куса, передають Патріоти України. "1. Ізраїль має юридичного союзника, підп...