Добрі новини: українська економіка потроху прокидається

У торгівлі, будівництві, сільському господарстві та банківському секторі України пожвавлення.

Останні місяці майже щотижня в стрічках новин з'являється інформація про нові угоди і нових бізнес-проектах. Явне свідчення того, що дно кризи пройдено - економіка знову зростає.

"Історично, якщо ми дивимося історію криз в Аргентині, в Мексиці або в Росії - вони завжди надавали можливості. І таку можливість ми сьогодні бачимо в Україні", - сказав в інтерв'ю американський фінансист Родольфо Аморесано. У травні 2016 року разом з партнером з Києва він заснував компанію для ризикових інвестицій в подешевшав після кризи український бізнес. Схоже, не тільки Аморесано прийшла в голову така ідея.

Вчора видавець і головний редактор профільного видання про українське ритейлі Retail Community Юлія Белінська перерахувала в своєму facebook ознаки одужання економіки:

  • АТБ купує мережу "Барвінок";
  • Інвесткомпанія Dragon Capital купили ТРЦ "Піраміда";
  • Завершення будівництва торгових об'єктів, відкриття яких переносилося три роки (ЦУМ і Lavina);
  • Sky Mall будує третю чергу.

І хоча в коментарях під повідомленням Юлії в основному песимістичні репліки, з нею важко не погодитися. Просто тому, що хороші новини зі світу бізнесу стали з'являтися набагато частіше останні місяці. Я б навіть сказав, що такого буму в різних сферах - будівництві, сільському господарстві, фінансах, торгівлі, технологіях - не було вже кілька років. У банківській сфері за два з гаком роки закрилося понад 80 установ - результати боротьби нової команди НБУ з так званими "банками-зомбі". І після серії банкрутств знову пішли новини про угоди:У банківській сфері за два з гаком роки закрилося понад 80 установ - результати боротьби нової команди НБУ з так званими "банками-зомбі". І після серії банкрутств знову пішли новини про угоди:

  • Про підготовку Сергія Тігіпка до покупки банку "Універсал";Про купівлю російським бізнесменом Євгеном Гінером Першого інвестбанку (PINbank);
  • Про завершення операції з придбання "Альфа-груп" українського банку італійської UniCredit Group;
  • Про продаж китайцям державного УБРР.

І це ми ще не згадуємо про рекордні врожаї і бумі в будівництві (приріст за січень-жовтень на 13,7% до такого ж періоду минулого року). Обнадіюють макропоказники (зростання ВВП в третьому кварталі на 1,8%), рішення Fitch підвищити українські рейтинги. Але одна справа - сухі цифри статистики або оцінки рейтингових компаній, а інше - конкретні приклади зі світу бізнесу.Багато киян вже відчувають зміни на собі. У столиці активність бізнесу вище, тренди проявляються раніше, метро і борди вздовж доріг заповнені рекламою новобудов, відкриваються все нові сервіси таксі (UBER, Яндекс-таксі, Taxify), а на дверях багатьох магазинів висять оголошення про вакансії.

Чи відчувають зміни жителі інших регіонів? Хіба що в окремих випадках. Багато новин про активність бізнесу у Львові та Львівській області. Наприклад, нещодавно у Львові відкрився ТРЦ Victorias Garden. Є надія, що вже в 2017 році ця позитивна хвиля пройде по всій країні. Принаймні підвищення мінімальних зарплат з січня до 3200 гривень торкнеться всіх регіонів, а не тільки столицю. І навіть прифронтові області.

Ну і щоб зовсім не перетворитися в монотонного паламаря, нагадаю про ризики. Їх, основних, як і раніше два: ескалація бойових дій і ескалація корупції. В іншому нам щастить. Навіть з економічною ситуацією в світі. Як пояснював в інтерв'ю LB.ua головний економіст по Росії і СНД Bank of America Merrill Lynch Володимир Осаковскій, "загальна зовнішньоекономічна ситуація досить позитивна для України. У світі зараз дуже багато капіталу, і він дуже дешевий. Питання, як ці гроші залучити в Україну ".

Загалом, "смажте рибу - риба буде".

Автор Андрій ЯНІЦЬКИЙ

Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед Часовим Яром залишився єдиний форпост, підконтрольний ЗСУ, - офіцер НГУ (відео)

субота, 20 квітень 2024, 9:14

За словами бійця бригади Нацгвардії "Рубіж" Володимира Черняка, перед Часовим Яром залишається водоканал, який росіянам поки що не вдалося форсувати. Але в районі Богданівки ЗС РФ "добре окопалися" і зосередили всілякі ресурси. . Російські війська зак...

Про поточні події кількох крайніх діб на Куп'янському, Сіверському та Краматорському напрямках, - Костянтин Машовець

субота, 20 квітень 2024, 9:05

1. На Куп'янському напрямку противник, судячи зі всього, після перегрупування сюди військ 47-ї танкової дивізії (тд) продовжує "вивчати та знайомитись" із поточною ситуацією... Принаймні, на даний момент, сили й засоби угрупування військ (УВ) "Запад" а...