"Дорога до Бандери": Рідне село провідника ОУН шокує розбитими шляхами (фото, відео)

Мешканці Івано-Франківської області б'ють на сполох. Вони побоюються, що чиновники розтратили мільйони гривень, виділені на відновлення дороги, яка веде до музею Степана Бандери у селі Старий Угринів, що у Калуському районі.

Мешканка села розповіла ТСН, що кожні вихідні до Старого Угриніва, села, де народився провідник ОУН, з'їжджаються великі туристичні автобуси з усієї України. Але дорогою до музею їм доводиться трястися на величезних вибоїнах, які густо встелили дорожнє покриття, передають Патріоти України.

Місцеві і самі страждають від жахливого стану дороги, якою їм доводиться їздити щодня. "Така ситуація вже давно. Дороги не ремонтують. Трошки підлатали перед 1 січням, коли до музею Степана Бандери з’їжджаються всі депутати. То вони трохи скалатають – і зі снігом це все сходить. Не можуть нормально зірвати старий асфальт, постелити новий, щоб стало на роки. Половина села – глибокі дірки, а решта – то взагалі асфальту немає, страшна дорога аж до школи", - розповіла мешканка села, яка побажала не розкривати своє ім'я.

За словами сільського голови Тараса Федоріва, останні 10 років центральну дорогу практично не ремонтували.

"Дороги у жахливому стані. Ситуація катастрофічна. І ми останні півтора року воювали на всі фронти, домагалися, щоб хтось звернув увагу, враховуючи, що музей – обласного значення. Люди їдуть з усієї країни. І це ганьба, що замість отримувати позитивні враження, вони потрясуться по тих ямах і проклянуть владу", - нарікає сільський голова.

Цього року ситуація зрушила з мертвої точки. У травні Івано-Франківська обласна рада погодила виділити 1,4 млн грн на капітальний ремонт дороги Новиця-Середній Угринів. Кошти було виділено на замовлення департаменту управління капітального будівництва ОДА, який виступав розпорядником коштів та найняв підрядника – ТОВ "ПМК-22". Інформація про відповідний тендер є у системі публічних закупівель Прозоро.

Проте, скаржиться сільський голова Тарас Федорів, ремонтні роботи почали без узгодження з керівництвом сільради і зробили лише маленький шматок дороги, проігнорувавши ті ділянки шляху, які найбільше потребували уваги.

"Нам обіцяли, що зроблять критичну ділянку біля Народного дому у Старому Угриневі на підйомі, бо там вже неможливо проїхати, і в Середньому Угриневі – там гравійне покриття і також найбільші вибоїни. Але чомусь вони зробили першу ділянку у селі Новиці в напрямку музею Степана Бандери. За моїми підрахунками, там зроблено десь до 300 м покриття", - каже Тарас Федорів.

Місцевий активіст з безпеки руху Володимир Андрєєв підтверджує, що шляховики дійсно проклали лише невеличку асфальтовану ділянку. І, як видно на фото, навіть не зробили гідного узбіччя.

Коментаря від представників обласної держадміністрації наразі не вдалося отримати.

Дорога, що потребує ремонту, починається у селі Новиця, проходить через село Старий Угринів та закінчується у Середньому Угриневі. Її протяжність складає близько 8,3 км.

"Одну ділянку у Старому Угриневі (десь 700 м) восени минулого року трошки підправляли. Правда, там знову виникли ями, але вона ще у відносно проїзному стані. Потім йде десь 1,5 км, де був асфальт, який майже вщент зруйнований. Там виникла навіть гряда вздовж дороги і неможливо проїхати. А далі був лише гравійний ремонт. До кінця Середнього Угриніва – щебенева дорога. Але і там вже майже немає того щебню", - розповідає сільський голова про стан дороги.

Продовжувати ремонт дороги мали за рахунок грошей із загальнодержавного бюджету. Ще влітку начальник обласної Служби автомобільних доріг Василь Буджак заявив, що з держбюджету було виділено 5 млн грн.

"Дорогу до Старого Угриніва ремонтуватимуть двома способами: одну ділянку – за кошти обласного бюджету на замовлення департаменту управління капітального будівництва ОДА, а іншу – на замовлення Служби автомобільних доріг за кошти державного бюджету", - сказав Бурджак у коментарі місцевому виданню Вікна.

Проте, гроші так і не надійшли. Як повідомив ТСН.ua перший заступник начальника САД Любомир Семанів, заявлені 5 млн грн були так званими "митними" грошима.

"Що стосується 5 млн грн з державного бюджету, це були митні кошти, які спрямовувалися на ремонт доріг за рахунок того, що митниця перевиконувала плани. І 50% цих коштів залишалися в області й розподілялися на дороги. І ми, коли формували свої плани на ремонт доріг на 2017-18 роки, ми передбачали 5 млн грн на ремонт цієї дороги. Але оскільки у серпні-вересні індикативи митниці підняли, тобто підняли їм плани, відповідно ці кошти нам не надходять", - зазначив Семанів.

Тим не менш в результаті численних звернень до обласної САД та нардепів, зокрема депутата Віктора Шевченка, обраного від Калуського району, які, своєю чергою, апелювали вже до уряду і міністра інфраструктури Володимира Омеляна, справу вдалося зрушити.

3 серпня обласний автодор оголосив тендер на середній ремонт дороги Новиця-Середній Угринів. В результаті аукціону, який відбувся 18 вересня, тендер виграло ТОВ "ПБС". 5 жовтня САД уклав з підрядником договір на суму 62,45 млн грн.

"САД провела всі необхідні процедури для того, щоб там можна було виконувати роботи. Тобто, у нас на сьогодні є виготовлена проектно-кошторисна документація, проведені тендерні процедури із закупівлі цих послуг. Немає тільки одного – грошей", - нарікає перший заступник начальника САД Любомир Семанів.

З яких джерел брати кошти – у САД наразі не мають чіткої відповіді. Семанів висловлює сподівання на ті ж таки митні кошти, які, за його словами, ще можуть надійти, а також на перерозподіл бюджетних коштів на ремонт доріг між областями.

Тим не менш чиновник наголосив, що САД має домовленість з фірмою-підрядником про те, що ремонтні роботи розпочнуться ще цього року. "Ми провели закупівлю на два роки, тобто 2017-18 роки. Цього року планували виконати частину робіт з урахуванням того, що наступного року продовжимо роботи", - каже Семанів.

Цю інформацію підтверджує і народний депутат Олександр Шевченко, який займається справою з відновлення дороги до музею Степана Бандери. Він запевнив, що ще цього року має бути відновлено мінімум 4 км шляху. Також Шевченко нагадав про створений минулого року Дорожний фонд, до якого стікаються гроші з кількох видів акцизних зборів і мит. Згідно з законом, уряд зможе збільшити обсяг коштів, що виділяються на ремонт доріг, вже від січня 2018 року.

Крім того, наголосив депутат, дорожнє покриття планують зробити за новими стандартами, завдяки чому дорога матиме 10 років експлуатаційної гарантії.

"Середній ремонт (заявлений у тендері, - ред.) – краще за капітальний. Його перевага полягає в тому, що повністю використовується матеріал старої дороги. Воно розмелюється на дорозі фрезами, профілюється грейдером, щоб створити форму, після чого асфальтоукладники укладають 20-сантиметровий шар щебенево-піщаної суміші. Так утворюється ідеально рівна поверхня. Зверху укладається цемент. Ресайклер – це нова машина, яких в Україні не так багато, – меле і додається бітумна емульсія, щоб зробити дорогу еластичною. Це фундамент. Далі – утрамбуємо, а зверху – асфальт. Перший шар крупнозернистого асфальту – вирівнюючий, він складає 10 см. І верхній шар – дрібнозернистий – 5 см", - пояснив технологію Олександр Шевченко.

У ТОВ "ПБС" підтвердили, що планують розпочати роботи до настання холодів. Водночас нарікають на перебої з постачанням матеріалів, які затримують початок ремонту.

"Попри відсутнє фінансування, надзвичайно складна ситуація склалася з поставкою щебеневої продукції. З серпня 2017 року ТОВ "ПБС" неодноразово зверталося з листами до керівництва "Укрзалізниці" з проханням про виділення щонайменше 200 вагонів щоденно. Крім того, Служба автомобільних доріг в Івано-Франківській області разом з Івано-Франківською облдержадміністрацією зверталась до керівництва "Укрзалізниці", Міністерства інфраструктури України та прем’єр-міністра України з аналогічним проханням. Проте, якщо в липні середня кількість вагонів для виконання програми для будівництва доріг становила 46 вагонів щоденно, то у серпні цей показник становив 38, а у вересні 29 вагонів щоденно. Крім того, існує також проблема з тепловозною тягою. Минулого року середній термін оборотності вагонів становив 2-3 дні на відповідних маршрутах, а цього року термін оборотності на тих же маршрутах – 10-15 днів", – йдеться у коментарі підрядника.

Через проблематичну ситуацію із постачанням щебню продуктивність компанії, яка займається будівництвом не однієї дороги на Прикарпатті, почала знижуватись до 35-45%. "Відповідно, зсуваються строки початку виконання робіт за новими договорами, в тому числі за договором на будівництво дороги С090608 Новиця-Середній Угринів", - пояснили у ТОВ "ПБС".

За даними підрядника, для ремонту дороги Новиця - Середній Угринів необхідно перевезти 29 300 тон вантажу або 425 вагонів.

Незважаючи на труднощі, підрядник обіцяє розпочати роботи у найближчі два тижні.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"У відповідь на теракт у Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": Пропагандисти Кремля запустили нову серію фейків у західних ЗМІ

четвер, 28 березень 2024, 13:15

Центр протидії дезінформації опублікував добірку фейків і маніпуляцій, які іноземні ЗМІ продукували 28 березня. За версією ЦПД при РНБО України, 28 березня іноземні ЗМІ запустили два фейки та одну маніпуляцію, передають Патріоти України. Фейк: "У відпо...

"Вона поки приховує, що в офіційному шлюбі": Даша Астаф'єва вийшла заміж за багатія, який на 10 років молодший, - блогер

четвер, 28 березень 2024, 13:06

Оглядач українського шоу-бізнесу Богдан Беспалов "злив" інсайдерську інформацію про модель, співачку і волонтерку Дашу Астаф'єву. Він із посиланням на свої джерела заявив, що артистка за час повномасштабної війни вийшла заміж за молодого багатія. Однак...