Дорогі квартири та продукти: Українка розповіла про ціни і життя в Чехії

Орієнтовна сума витрат на перший місяць, не враховуючи житло, – 6-7 тисяч гривень.

Ксенія Формос. Фото: Gazeta.uaКсенія Формос, яка живе і вчиться в Празі, розповіла про ціни на житло в Чехії, вартість продуктів і роботу в республіці, зазначають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua

Найбільше грошей йде на дрібні витрати

“Якщо ви студент і зібралися переїжджати в Чехію, приготуйтеся до витрат. Перші місяці – найвитратніші. У мене вони починалися від покупки проїзного, включали переклади документів у перекладачів, але найбільше грошей іде на побутові дрібниці: постільна білизна, кухонне приладдя, ковдри, подушки, праски, тазики – все, що ви звикли бачити вдома. Якщо переїжджати в гуртожиток, вам пощастило, і деякі речі на зразок постільної білизни і ковдри купувати не потрібно, що в Чехії вам полегшить життя на дві-три тисячі гривень“, – розповідає Ксенія.

Орієнтовна сума на перший місяць, не враховуючи житло – 6-7 тисяч гривень.

Ціна залежить від зручностей і спальних місць в кімнаті. Найдорожче житло – біля метро

“Ціни на житло варіюються в залежності від міста та віддаленості від центру. У Празі за двокімнатну квартиру в десяти хвилинах на трамваї від центру міста можуть сміливо попросити 25 тисяч крон на місяць (29 548 грн), в районах кінцевих станцій метро вже в два рази менше – близько 12-15 тисячі крон (14 183-17 729 грн) за студію з меблями. Зняти окрему кімнату – від 7 тис грн. Ця ціна може не включати в себе інтернет і комунальні послуги, що як мінімум ще 1.700 гривень на місяць”, – каже Ксенія Формос.

Студенти також можуть жити в гуртожитку за 3 545-7 091 грн в місяць. Ціна залежить від зручностей і спальних місць в кімнаті. За місце в “двійці” з душем, туалетом і кухнею на поверх я плачу 3 664 гривень на місяць, плюс близько 118 гривень віддаю за оренду пральної машини без порошків, гелів і пом’якшувачів.

У Брно за 15 365 – 17 729 грн. можна зняти хорошу “однушку” в спальному районі міста, ціна за кімнату в квартирі для одного – 5900-7000 грн., на гуртожитки ціни точно такі ж, як і в Празі. У Ческе-Будейовіце кімнату в центрі міста студент зніме за 4 373 -4 727 гривень.

Ціни на продукти в два-три рази вищі, ніж в Україні. Чим “молочка” дорожча – тим краща

“Ціни на продукти в середньому в два-три рази вище, ніж в Україні. Цієї зими десяток курячих яєць коштував 40-50 крон, три роки тому вони коштували 25-27. Молочні продукти теж в два-три рази дорожчі, і чим дорожче – тим краще. Овочі навіть в літній сезон як мінімум в два рази дорожчі. Кілограм помідорів – 35-47 грн. З м’яса тут дорожчі яловичина і курка – близько 190 грн. за кілограм”, – додає Ксенія.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...