Дружина бійця АТО: "Моєму обуренню не було меж: як можна так лікувати людину, щоб ставало тільки гірше, а не краще?

У Полтавському шпиталі бракує основних ліків, а приміщення потребують ремонту

У відділенні хірургії Полтавського військового шпиталю не можуть забезпечити безперебійне постачання гарячої води до душової та дати можливість пацієнтам регулярно її відвідувати.

Також у деяких палатах госпіталізовані військовослужбовці помічали тарганів, а під час відлиги стеля приміщень пропускає воду.

Про це журналісту ІНФОРМАТОРа розповіла дружина одного з бійців, який проходив лікування у закладі у лютому цього року, інформують Патріоти України.

“Мій чоловік потрапив до Полтавського військового госпіталю 2 лютого 2017 року з діагнозом акубаротравма (бойова травма лор-органів, – ред.).

Наступного дня я приїхала до нього. Піднявшись в палату, побачила, що він лежить під крапельницею. На питання, який препарат йому капають, чоловік не зміг відповісти. Коли я підійшла до медсестри і поцікавилася тією самою інформацією, мені відповіли, що всі питання до лікаря.

Два дні йому капали ліки, назву яких я так і не дізналася до кінця лікування. Тільки деякі медсестри відкривали мені таємницю лікування, та й то не всю.

Пішовши до лікаря в понеділок, я намагалася з’ясувати, що ж йому колють, які крапельниці ставлять, чи варто перевести його в госпіталь Дніпропетровська, адже ми родом з цього міста. Мені сказали “Не переживайте, ми знаємо як його лікувати. Усі медикаменти є, і йому тут буде краще. У дніпропетровську немає місць, бо там багато поранених. Ми його вилікуємо”.

Ок. До медсестер питань не було, вони старанно виконували свою роботу, крапельниці, уколи і таблетки давали регулярно.

Але поліпшення так і не наставало. Між тим, коли я вкотре попросила додавати медикаменти в крапельницю у присутності мого чоловіка, одна з медсестер сказала, щоб я “не сунула ніс, куди не слід”.

Після двох тижнів без поліпшень я пішла до невропатолога. Лікар сказала, що нічого не знає і слід звернутися до відповідального лікаря. Я пішла до лікаря з тим же питанням: які ліки використовуються, чому немає поліпшення, зашкалює тиск, але нічого від тиску і головного болю йому не дають? Мені сказали, “А що ви хотіли? У нього ж контузія, так і буде весь час”.

Моєму обуренню не було меж: як можна так лікувати людину, щоб ставало тільки гірше, а не краще?

Розмовляти зі мною ніхто не хотів, у справі розповідали небилиці, що все добре.

Я питала, чому йому комп’ютерну томограму зробили тільки 15 лютого, чому не зробили МРТ. На це мені відповіли, що в госпіталі немає обладнання для таких досліджень. Тоді виникає питання, як його лікували весь цей час без обстежень? Чому, попри те, що йому ставало все гірше і гірше, невропатолог бачив свого пацієнта за 16 днів тільки 2 рази?

Мені сказали, що я все вигадую і накручую чоловіка, а до моєї появи в госпіталі все було добре і його все влаштовувало. Я була з ним два тижні, і свято вірила лікарям, про що дуже шкодую.

Поліпшення не настало, головні болі посилилися. Коли ми домоглися за допомогою волонтерів, щоб його перевели до Дніпропетровська, я з полегшенням видихнула, як виявилося завчасно.

На день виписки я взяла виписний епікриз, в якому спочатку помітила неправильні дати. Пізніше, порівнявши історію хвороби, і виписний епікриз, я виявила, що в історії були одні аналізи, а в епікризі – інші. На питання, чому так, він сказав “Вибачте, вийшла помилка”. І після таких помилок взагалі виникає багато питань: чи проводили лікування мого чоловіка взагалі, чи просто капали фізрозчин і кололи вітаміни?” – ділиться Катерина.

За словами дружини бійця, з 2 по 17 лютого її чоловік в душ зміг потрапити тільки один раз, на початку лікування.

“В інші дні в душ потрапити було неможливо, тому що ключ був у когось, хто йшов о третій годині дня. Хто цей ключник, ми так і не з’ясували.

Усі бійці були дуже засмучені цим моментом. Одного разу, коли з сусідньої палати військовослужбовець все-таки в душ потрапив, вода там була холодна і бойлер вимкнений. До речі, чоловік сказав, що душ в полі був набагато кращим, ніж в госпіталі.

У палаті було чисто, але ліжко жодного разу не міняли. Було тепло, опалення гарне, але ось вікна не дуже щільні, якщо прикрутити батареї, то вітер гулятиме.

Коли були морози і лежав сніг, проблема даху не виникала, але коли почало теплішати, прибігли сестри-господині і почали ставити тазики на підвіконня. Мені мовчки показали на стелю – з неї стікав струмінь води.

1

Жіночого туалету на третьому поверсі у відділенні хірургії немає, тільки в маніпуляційній кімнаті, але там не закривається кватирка і ввесь час дуже холодно.

Таргани – це окрема проблема, в деяких палатах вони ходять дуже нахабно, ми і в нашій палаті спостерігали екземпляри”, – додала жінка.

Нагадаємо, учора керівництво Полтавського військового шпиталю прокоментувало дані про кризу забезпечення у закладі. Адміністрація шпиталю визнала, що низка приміщень потребує ремонту, однак аргументувала, що відділення терапії вдалося відреставрувати.

Раніше повідомлялося про те, що у Полтавському воєнному шпиталі, історія якого налічує понад сто років, склалася критична ситуація із забезпеченням нормальних умов лікування та утриманням для госпіталізованих бійців.

У медичному закладі бракує основних ліків, а приміщення – як процедурні, так і палати – потребують суттєвого ремонту. Також місцеві волонтери повідомляли про те, що деяких бійців просили писати відмову від санаторного лікування.

ІНФОРМАТОР продовжує стежити за розвитком ситуації та дякує сторонам за плідну співпрацю.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Зверніть увагу: Путін стає дедалі більше схожим на Брежнєва (фото)

вівторок, 7 травень 2024, 22:02

Сьогодні, 7 травня, у Росії відбулася п'ята за останню чверть століття так звана церемонія інавгурації Володимира Путіна. Після церемонії у соцмережах почали активно обговорювати схожість президента Росії Володимира Путіна і Генерального секретаря ЦК К...

Оце так: Швейцарські банки продовжують приймати від росіян перекази в рублях - джерело

вівторок, 7 травень 2024, 21:53

Попри на посилення Швейцарією правил банківського обслуговування громадян РФ, частина банків країни продовжує приймати з Росії великі перекази в рублях. Про це повідомляє Forbes із посиланням на свої джерела, передають Патріоти України. За словами одно...