Чому в Україні не запровадять абонплату на комуналку і що замість неї слід робити, - експерт

В Україні не всі мають індивідуальні лічильники, тому не можливо чітко встановити рівень абонплати.

Ілюстрація. Фото: ЗМІ

Найближчим часом в Україні не введуть абонплату на газ, тепло і воду, повідомляють Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

"Минулого року вона викликала обурення населення через свою несправедливість. Попередній склад Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг не встиг змінити методику. Наступному для цього потрібен час", - розповіла член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності Марія Яковлєва.

За словами експерта, Україні потрібно відмовитися від абонплати. Натомість перейти до двоставкового тарифу. Він діє в Європі.

"Тоді існуватиме один обов'язковий платіж. Так, у ЄС він складає близько 50 євро на рік. Решта сплачується за кількістю спожитого газу. Ця формула є оптимальною для України. Так, люди сплачуватимуть 50-100 гривень один раз на рік. Щоб перекрити сезонні коливання у час, коли знижується споживання ресурсів. Решту платитимуть за фактично спожитий газ", - каже Марія Яковлєва.

В Україні не всі мають індивідуальні лічильники. Тому не можливо чітко встановити рівень абонплати.

"Європа ж веде 100% індивідуальний облік. Там знають, скільки енергоносіїв споживає конкретне домогосподарство. Маючи таку статистику за три роки, можна встановлювати абонплату. Україні говорити про це ще рано", - підсумувала експерт.

НКРЕКП 28 березня 2017 року вирішила ввести в дію абонплату за розподіл газу. Пізніше комісія повідомила, що має намір відтермінувати введення абонентської плати за користування газовою інфраструктурою як мінімум на 3 місяці.
Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Почніть з себе: Відомий економіст розкритикував плани влади знайти додаткові гроші на війну різким підвищенням податків в Україні

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:58

Економіст та публіцист Вадим Новіков поділився своїм рецептом перебудови економіки України на військові рейки, зазначають Патріоти України. "Уряд запропонував Верховній раді значно підвищити податки для фінансування витрат на війну. В ЗМІ і Інтернеті з...

Військові – не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...