Голодні ігри: Чим травлять українців у супермаркетах

Готова кулінарна продукція з магазину може стати смертельно небезпечною.

Ілюстрація. Фото: onlineua.club

Як часто ви купуєте готову продукцію в супермаркетах? Зазвичай в відділ кулінарії заходять в декількох випадках: немає настрою (часу, бажання) готувати самостійно, «намалювалися» несподівані гості, ви - з дороги і т.п., зазначають Патріоти України. Але чи безпечно те, що вам подає продавець в пластиковому контейнері?

Хоча про підводні камені кухні магазину розповідали не раз, але, на жаль, власники і самі кухарі ігнорують всі зауваження. Тому попереджаємо вас про основні ризики, які ховаються за дверима торгового цеху.

Майонез з малярного відерця

Загроза номер один. Дуже рідко салати заправляють свіжим, найчастіше туди йде «неліквід» з прилавків, у якого вже давно закінчився термін придатності. Іноді його «реанімують», замішуючи знову з додаванням тих чи інших жирів. Заробити отруєння після обіду такими стравами можна дуже легко.

Впевненість в тому, що причиною отруєння став саме цей «шедевр», а не що-небудь інше, з'явиться завдяки його специфічному аромату. Перебивати його можуть екзотичними фруктами, або спеціями.

Та й сам салат готують з продуктів не першої свіжості - некондиційних овочів і фруктів, які прибули з власного овочевого відділу. Серед них - мариновані гриби, горошок, кукурудза. Замість майонезу можуть брати і зіпсовану сметану, зберігають її, до речі, в звичайному малярном відерці - ще один шанс отруїтися. У такому посуді взагалі не можна тримати ніяких продуктів, тим більше - соуси.

Але якщо треба додати його навіть в свіжу курку, не хвилюйтеся - туди насипають гірчицю і ви навіть не дізнаєтеся, скільки тижнів цього майонезу. Можуть також використовувати для начинки млинців, котлет або заправки для плову.

Таргани в подарунок

Перші інфекційні збудники з кулінарного відділу. Біда в тому, що для всіх споживачів важливо тільки те, з чого готують салати, а ось санітарні умови приміщення залишаються за кадром.

Інспектори громадських організацій часто звертають увагу на правильність розкладки продукції, на те, що мухи і таргани в залі і на кухні свідчать про те, що все це саме час закривати на дезінфекцію.

Не рятують від тарганів ні акційні пропозиції, ні яскрава форма співробітників: на брудних столах, де готувалася їжа, залишаються крихти, справжня приманка для них. Можуть завестися таргани і в цінниках, якщо їх змінюють як і коли попало.

Пам’ятка покупця

По-перше, треба знати, як повинна зберігатися готова їжа на вітринах. У вітринах обов'язково повинні бути термометри. Готова риба повинна зберігатися при температурі від 0 до 2 градусів. Для м'яса не вище 2, для всього іншого +4 - +6. Так що якщо смажена рибка, котлетки і салати лежать в одній вітрині, то якесь із цих страв може бути зіпсовано.

Існує також спосіб перевірити, як довго ті чи інші страви стоять на прилавку: у кожного повинна бути етикетка з точною датою і часом, коли воно було приготовлено і виставлено на продаж. Без такої таблички не варто купувати їжу.

Не ведіться на зовнішній вигляд: несвіже м'ясо і рибу на око не перевіриш, їх часто розігрівають, а ось овочі і фрукти в салаті стають млявими, втрачають свій колір, темніють. Салати з майонезом обвітрюються, тобто покриваються жовтої плівкою.

Крім того, повинні бути спеціальні документи від районної адміністрації, згідно з якими в магазині дозволяється виробляти і продавати готову їжу.

Якщо керівництво чи покупець помітив такий прецедент, то салат відправляють на експертизу в СЕС і роблять проби на бакпосев. Якщо частина продуктів в салаті зіпсовані, супермаркет може заплатити штраф, а якщо таке повторюється - справа передається в прокуратуру.

Не забувайте, що продавець зобов'язаний дати покупцю всю необхідну йому інформацію по страві. Від складу до виробника продуктів з сертифікатом на якість.

Важливо! Порізані і подрібнені страви можуть зберігатися тільки 12.00. А риба і м'ясо можуть стояти на вітрині не більше доби. Потім готові продукти, особливо рибні і м'ясні, повинні бути знижені в ціні, так як продукт вже не першої свіжості, але ще не зіпсований.

Категорично заборонено викладати розфасовані страви на прилавок за межі холодильника: їх зберігають при мінусовій температурі, а не кімнатній.

Якщо ви отруїлися стравами з кулінарії, вам знадобиться: довідка швидкої допомоги про отруєння, експертиза продукту і товарний чек. Лікарі швидкої допомоги зобов'язані самі відправити їжу на аналіз, щоб з'ясувати, в чому причина отруєння.


Джерело: onlineua.club
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Цікава статистика: Журналісти підрахували, скільки людей вбили російські військові після повернення додому за два роки

четвер, 25 квітень 2024, 20:17

Окупанти, які повернулися з війни проти України у РФ, впродовж двох років убили понад 100 людей. Найчастіше вони розправлялися з родичами та знайомими. Про це повідомило російське видання "Верстка" у четвер, 25 квітня, передають Патріоти України. Видан...

Досі вважає Путіна "впливовим політиком": Славу Дьоміна жорстко засудили за інтерв'ю з Анною Алхім

четвер, 25 квітень 2024, 20:06

Українського ведучого Славу Дьоміна засудили в Мережі за інтерв'ю зі скандальною блогеркою з Дніпра Анною Алхім, яка раніше висловлювала захоплення диктатором Володимиром Путіним. В інтерв'ю з Дьоміним вона заявила, що Путін «нагинає весь світ» і знову...