Як часто ви купуєте готову продукцію в супермаркетах? Зазвичай в відділ кулінарії заходять в декількох випадках: немає настрою (часу, бажання) готувати самостійно, «намалювалися» несподівані гості, ви - з дороги і т.п., зазначають Патріоти України. Але чи безпечно те, що вам подає продавець в пластиковому контейнері?
Хоча про підводні камені кухні магазину розповідали не раз, але, на жаль, власники і самі кухарі ігнорують всі зауваження. Тому попереджаємо вас про основні ризики, які ховаються за дверима торгового цеху.
Майонез з малярного відерця
Загроза номер один. Дуже рідко салати заправляють свіжим, найчастіше туди йде «неліквід» з прилавків, у якого вже давно закінчився термін придатності. Іноді його «реанімують», замішуючи знову з додаванням тих чи інших жирів. Заробити отруєння після обіду такими стравами можна дуже легко.
Впевненість в тому, що причиною отруєння став саме цей «шедевр», а не що-небудь інше, з'явиться завдяки його специфічному аромату. Перебивати його можуть екзотичними фруктами, або спеціями.
Та й сам салат готують з продуктів не першої свіжості - некондиційних овочів і фруктів, які прибули з власного овочевого відділу. Серед них - мариновані гриби, горошок, кукурудза. Замість майонезу можуть брати і зіпсовану сметану, зберігають її, до речі, в звичайному малярном відерці - ще один шанс отруїтися. У такому посуді взагалі не можна тримати ніяких продуктів, тим більше - соуси.
Але якщо треба додати його навіть в свіжу курку, не хвилюйтеся - туди насипають гірчицю і ви навіть не дізнаєтеся, скільки тижнів цього майонезу. Можуть також використовувати для начинки млинців, котлет або заправки для плову.
Таргани в подарунок
Перші інфекційні збудники з кулінарного відділу. Біда в тому, що для всіх споживачів важливо тільки те, з чого готують салати, а ось санітарні умови приміщення залишаються за кадром.
Інспектори громадських організацій часто звертають увагу на правильність розкладки продукції, на те, що мухи і таргани в залі і на кухні свідчать про те, що все це саме час закривати на дезінфекцію.
Не рятують від тарганів ні акційні пропозиції, ні яскрава форма співробітників: на брудних столах, де готувалася їжа, залишаються крихти, справжня приманка для них. Можуть завестися таргани і в цінниках, якщо їх змінюють як і коли попало.
Пам’ятка покупця
По-перше, треба знати, як повинна зберігатися готова їжа на вітринах. У вітринах обов'язково повинні бути термометри. Готова риба повинна зберігатися при температурі від 0 до 2 градусів. Для м'яса не вище 2, для всього іншого +4 - +6. Так що якщо смажена рибка, котлетки і салати лежать в одній вітрині, то якесь із цих страв може бути зіпсовано.
Існує також спосіб перевірити, як довго ті чи інші страви стоять на прилавку: у кожного повинна бути етикетка з точною датою і часом, коли воно було приготовлено і виставлено на продаж. Без такої таблички не варто купувати їжу.
Не ведіться на зовнішній вигляд: несвіже м'ясо і рибу на око не перевіриш, їх часто розігрівають, а ось овочі і фрукти в салаті стають млявими, втрачають свій колір, темніють. Салати з майонезом обвітрюються, тобто покриваються жовтої плівкою.
Крім того, повинні бути спеціальні документи від районної адміністрації, згідно з якими в магазині дозволяється виробляти і продавати готову їжу.
Якщо керівництво чи покупець помітив такий прецедент, то салат відправляють на експертизу в СЕС і роблять проби на бакпосев. Якщо частина продуктів в салаті зіпсовані, супермаркет може заплатити штраф, а якщо таке повторюється - справа передається в прокуратуру.
Не забувайте, що продавець зобов'язаний дати покупцю всю необхідну йому інформацію по страві. Від складу до виробника продуктів з сертифікатом на якість.
Важливо! Порізані і подрібнені страви можуть зберігатися тільки 12.00. А риба і м'ясо можуть стояти на вітрині не більше доби. Потім готові продукти, особливо рибні і м'ясні, повинні бути знижені в ціні, так як продукт вже не першої свіжості, але ще не зіпсований.
Категорично заборонено викладати розфасовані страви на прилавок за межі холодильника: їх зберігають при мінусовій температурі, а не кімнатній.
Якщо ви отруїлися стравами з кулінарії, вам знадобиться: довідка швидкої допомоги про отруєння, експертиза продукту і товарний чек. Лікарі швидкої допомоги зобов'язані самі відправити їжу на аналіз, щоб з'ясувати, в чому причина отруєння.
Демонстративний запуск росіянами балістичного носія ядерної зброї по Україні, відповідні попередження посольства США напередодні, повернення ядерної риторики у марення кремлівських безумців, – викликають в памʼяті суспільствознавчі студії. "Текст трохи...
"Схоже, своєю заявою щодо Криму президент України послав західним лідерам сигнал, що готовий сідати і домовлятися. Путін - стоїть на своїх, давно озвучених позиціях. Чи вдасться дуету американських президентів Байдена і Трампа за допомогою певних дій і...