Гроші у кишеню власникам ТЕС: Експерт звів нанівець аргументи НКРЕКУ про подорожчання електроенергії

Ціни на електроенергію в Україні майже європейські, а зарплати і купівельна спроможність як юридичних, так і фізичних осіб є одним з найменших в Європі, наголосив Володимир Компанієць.

З 1 березня ціни на електроенергію знову зросли. Ілюстрація:www.rbc.uaНинішні ціни на електроенергію в Україні є завищеними, а населення фактично платить додатковий податок в кишеню приватним особам. Про це на своїй сторінці в Facebook написав економіст, керуючий приватним інвестиційним фондом на фондовому ринку США Володимир Компанієць, передають Патріоти України.

Експерт прокоментував заяву глави НКРЕКУ Дмитра Вовка про те, що зростання тарифів на електроенергію в Україні викликане тим, що вони є найнижчими в Європі.

Він вказав на те, що в НКРЕКУ не врахували ціни в країнах Європи, де електроенергія найдешевша.

За словами Компанійця в Україні при середньому споживанні в 313 кВт * год і нових тарифах 1 кВт * год при споживанні буде коштувати 143,09 коп, або за сьогоднішнім курсом 0,0498 євро, що "вже і не значно дешевше Сербії і Косова".

"Голова НКРЕКУ Вовк забув розповісти, що в Україні одна з найменших мінімальних зарплат в Європі, а зарплати людей входять в собівартість виробництва електроенергії. Якщо порівняти країни Європи де електроенергія не значно дорожча, то результати можуть шокувати, зарплата в рази більше, а ціна на електроенергію на кілька десятків відсотків. Середня зарплата: Україна - 209 €, Косово - 465 €, Сербія - 463 €", - написав він.

Компанієць підкреслив, що аналогічна ситуація спостерігається і з ціною на електроенергію для юридичних осіб.

"Ось і виходить, що ціни на електроенергію в Україні майже європейські, а зарплати і купівельна спроможність як юридичних, так і фізичних осіб є одним з найменших в Європі", - зазначив експерт.

Він пояснив, що причина цього криється у врахуванні в Україні при розрахунку вартості електроенергії покупки вугілля за формулою Роттердам +.

"Ось так і виходить, що всі споживачі електроенергії (юридичні та фізичні особи) сплачують додатковий податок, тільки гроші йдуть не в бюджет, а власникам ТЕС. Це, безумовно, відбивається як на цінах на продукцію юридичних осіб, так і на купівельній спроможності простих людей", - підсумував він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Час випробувань ще не минув": Старець Захарій назвав рік закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:43

З'явилось нове пророцтво старця Захарія, в якому названо час завершення війни в Україні. Про це йдеться на каналі "Український молитовник" на YouTube, передають Патріоти України. За його словами, час випробувань не минув, однак кожен іспит виявиться кр...

Пілот важкого бомбардувальника розповів, чому впав Ту-22М3 і чим він унікальний

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:27

Для Росії літак важливий тим, що може нести ракети, які запускаються на сотні кілометрів. Оприлюднені відео падіння Ту-22М3 не дають однозначної відповіді про те, чому саме впав літак. Можуть бути декілька причин, одна з яких – поява в Україні модерніз...