Я пишаюсь українцями: Записки лікаря, який бував у різних куточках світу

Павло Сільковський лікар-анестезіолог відділення анестезіології та інтенсивної терапії Рівненської обласної дитячої лікарні, якому довелось працювати на різних континентах.

Павло Сільковський лікар-анестезіолог. Фото ogo.uaПо роботі мені доводилося бувати в різних куточках світу і бачити кардинально різні рівні медицини. Наприклад, нещодавно я стажувався і працював у США і в Гаїті. Різниця між цими країнами – колосальна. Про це написав лікар Сільковський, повідомляють Патріоти України із посиланням на Українську правду.

Більшість гаїтян взагалі позбавлені медичного забезпечення. Цукровий діабет для них – вирок. Звичайний апендицит може стати смертельним. Зуби у людей болять доти, доки не зіпсується коріння.

Натомість у США, та інших розвинених країнах, дбають не лише про здоров’я тіла, а й про психологічний комфорт хворих.

США

У багатьох лікарнях Америки є спеціальні сімейні кімнати або цілі будинки для батьків пацієнтів, які залишаються поряд із дитиною на довгий час лікування. Дорогою на Гаїті я заїхав до такого диво-будинку у США.

Його побудувала Фундація Рональда МакДональда, яка працює в 64 країнах світу, а з минулого року – і в Україні.

Найбільший Дім Рональда МакДональда розташований навпроти дитячої лікарні в місті Колумбус, штат Огайо. Тут є 137 кімнат, де щоденно працює 120-150 волонтерів. На утримання будинку витрачається приблизно 10000$ на день.

Найбільший Дім Рональда МакДональда розташований навпроти дитячої лікарні в місті Колумбус, штат Огайо

Якщо сім'я живе далі, ніж 50 км від міста і дитина знаходиться на стаціонарному лікуванні, батьки з братами і сестрами мають право безкоштовно зупинитися і жити в цьому домі.

Якщо є потреба, проживаючим тут дають засоби особистої гігієни, побутову хімію для прання, чищення тощо. Їжу сім'ї можуть готувати самі, а можуть безкоштовно вживати готову.

Кожен такий будинок у світі має свої унікальні традиції і свої особливості. Але всі вони побудовані так, щоб навіть у важкий час хвороби, дитина не відокремлювалася від сім'ї, а родина – від дитини.

Подумалося, що США, як країна з величезними ресурсами і можливостями, могла би це забезпечити і без фундацій. І громадяни, які сплачують немалі податки, мали би повне право цього вимагати.

Натомість, усе виглядає так, ніби схожі фундації і товариства працюють тут у режимі повного сприяння. А громадяни відчувають задоволення і відповідальність через можливість долучитися до роботи таких організацій. Бо у них якось так ведеться, що вони і є держава і себе від неї не відокремлюють.

Будинки побудовані так, щоб навіть у важкий час хвороби, дитина не відокремлювалася від сім'ї, а родина – від дитини

ПОЛЬЩА

Державна медична страховка в Польщі покриває всі потреби на лікування пацієнта-дитини. А батьки самостійно оплачують проживання і харчування в лікарні біля дитини. Далеко не всюди вони мають умови, щоб ночувати поряд, навіть за гроші.

Варшавська дитяча лікарня відкрилася у 2015 році і стала першою і поки що єдиною в Польщі, де батьки можуть бути поряд з дитиною 24/7 і нічого за це не платити.

Держава не могла б дозволити собі таку розкіш навіть за умови, що 9% зарплати у поляків відраховується на медичне страхування. Але це стало можливим за рахунок співпраці адміністрації з польською Фундацією Дім Рональда МакДональда ще на етапі проектування і будівництва лікарні.

Те, що зробили тут, вражає: 26 відділень, 500 ліжок, 2500 персоналу. При цьому всього по лікарні 25 сімейних кімнат і 20 кухонь, які відкрилися і працюють за підтримки Фундації.

Батьки можуть тут розігріти їжу, поїсти, випити чаю і кави, відпочити, погратися з дітьми. І при цьому не платити нічого. Усе фінансує Фундація з пожертв, які збирає МакДональдз у своїх ресторанах та від приватних меценатів.

Ці кімнати постійно обслуговують багато волонтерів і без них надавати такий обсяг послуг було б дуже важко.

Варшавська дитяча лікарня відкрилася у 2015 році і стала першою і поки що єдиною в Польщі, де батьки можуть бути поряд з дитиною 24/7 і нічого за це не платити

Результати польської Фундації Дім Рональда МакДональда в проектуванні сімейних кімнат і будинку – вражають. Навіть на фоні навколишніх будівель ці виглядають прекрасно. Організація роботи, безпекові рішення, ставлення до пацієнта в цих закладах на найвищому рівні.

Я кілька разів з прикрістю думав: ну чому такими проблемами не займаються на державному рівні? Чому питаннями комфорту сім'ї у важкі моменти життя опікуються волонтери і фундації?

Коли даєш волю думкам, помічаєш, що всередині стає все більше негативу і злості. І починає хотітися зробити комусь погано. А розвинуте суспільство, чи хоча б його частина, робить не так. Вони організовуються і роблять добро.

Буває, що більш розвинене суспільство тягне за собою розвиток держави. І якщо суспільство розвивається, то воно не чекає, коли держава зробить йому те і те. Воно саме підтримує цей розвиток – волонтерством чи благодійними пожертвами, об'єднується у благодійні, громадські чи неформальні організації. А держава підтягується.

У Будинку Рональда МакДональда у Кракові

УКРАЇНА

Минулого року Фундація розпочала роботу в Україні.

І знаєте, що змушує мене пишатися українцями?

Що за місяць збору коштів у рамках акції "Долонька Щастя", яка проводилася в ресторанах МакДональдз, вдалося зібрати більше 5 млн грн.

Вже зовсім скоро в українських дитячих лікарнях з'являться перші Сімейні Кімнати. І родина буде поруч в комфортних умовах, хоч і у важких обставинах.

Просто знайте, що ви теж можете стати рушієм позитивних змін у нашій державі.

Опублікував: Олена Сім
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Продюсер Полякової висловився про нову пісню Каменських, яку захейтили в Україні, і оцінив шанси співачки на успіх за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 13:05

Продюсер Олі Полякової, музичний експерт і керівник компанії Secret Service EA Михайло Ясинський в ефірі зі Славою Дьоміним висловився про нову пісню Насті Каменських, яку захейтили в Мережі, і оцінив її шанси на успіх за кордоном, передають Патріоти У...

Замість сина - футляр від ордена: Як в Барнаулі "подякували" матері ліквідованого окупанта (фото)

середа, 24 квітень 2024, 11:59

В російському Барнаулі матері загиблого росіянина вручили футляр без ордена. У військоматі заявили, що орден був вручений під час поховання, якого не могло бути через відсутність тіла. Про це пишуть в російських соцмережах, передають Патріоти України. ...