"Я все віддам, тільки витягніть мого чоловіка!" - дружина полоненого АТОвця

Начальник відділу зі звільнення заручників при Міністерстві оборони Микола Гордієнко розповів, як не прогадати під час обміну полонених і чому не можна влаштовувати з цього публічну подію.

«Літо 2014 року. Старобешеве. Купа озброєних до зубів російських окупантів, цілковита розруха, безліч побитої, спаленої техніки… Ми ж без зброї, бо лише за такої умови противник погодився пустити нас на територію, яку він контролює. Заздалегідь визначений маршрут ворогам не сподобався — вони запропонували свій. Чи думав я, що мене будь-якої миті можуть узяти в полон або вбити? Ні. Я думав лише про загиблих, поранених і полонених, яких треба забрати. До восьмої години вечора нам надали «зелений» коридор, але все затягнулося до другої години ночі. Довелося ночувати в тилу ворога. Удалось навіть перекинутися слівцем з офіцером ворожої армії. Найбільше здивувало його запитання: чи довго їм іще тут перебувати та коли все це закінчиться. Відповів коротко: «Ми ж вас сюди не запрошували».

Під час поїздки у ворожий табір підполковникові Миколі Гордієнку вдалося вивезти понад 150 полонених, 43 поранених і 12 убитих. Тоді сміливий десантник і гадки не мав, що очолить відділ зі звільнення заручників при Міністерстві оборони. І хоч завдання-максимум стосовно повернення додому всіх полонених поки що не виконано, команда докладає всіх зусиль, аби це було реалізовано якнайскоріше.

— Питання звільнення заручників останнім часом знову вийшло в топ-теми…

— На жаль. Адже навіть одне необережне слово може призвести до зриву обміну. До завершення кожної операції треба дотримуватись режиму повної тиші. Влаштовувати публічну подію з обміну, як це іноді буває, категорично не можна. Не так давно ми зіткнулися з неприємною ситуацією, коли через гучні заяви кількох блогерів російські окупанти не хотіли віддавати нам тіла загиблих воїнів. У соціальній мережі почали поширювати інформацію, що українських героїв закатували в полоні. Насправді ж хлопці загинули в бою, смерть настала внаслідок кульових поранень, утрати крові. Ми знайшли свідків загибелі, є відео з моргу.

Знову ж таки, через активність у медіа минулого року зірвався процес обміну вченого Ігоря Козловського. Інформація про нього прогриміла в ЗМІ, стали заявляти, що в полоні тримають людину зі світовим ім’ям. Ворогам це не сподобалося. Сказали: «Раз він так вам потрібен і такий відомий, то нехай іще посидить».

— Тобто надмірна активність у медіа — є однією з основних причин гальмування процесу обміну?

— Це тільки одна з причин. Часто процес зупиняється через небажання з боку Росії. Представники «ДНР» і «ЛНР» — несамостійні люди, вони самі такі питання не вирішують, а озвучують те, що їм кажуть із Кремля. Переговорний процес прив’язано до Мінських домовленостей. Забрати людей, які офіційно потрапили в список полонених, без команди Росії неможливо.

— А обміняти полоненого до того, як він потрапив у цей список, є змога?

— Улітку 2016 року був такий випадок. Наші хлопці проїхали блокпост і заїхали в Донецьк. Водночас у руки нашим воїнам потрапив боєць із команди Безлера. Тож ми оперативно домовились про обмін. Встигли здійснити операцію до того, як хлопці потрапили в ті списки. Та це скоріше виняток. Зазвичай кожне визволення — то складний і тривалий процес.

— Чому неможливо реалізувати обмін «усіх на всіх»?

— Через неузгодженість між польовими командирами самопроголошених республік і Росії. До того ж у нас просять віддати людей, яких було затримано ще до початку АТО. Серед таких є засуджені на значні терміни злочинці, трапляються і насильники, і вбивці… Також та сторона хоче обміняти таких цінних для слідства людей, як колишній мер Слов’янська Неля Штепа. Однією з найважливіших умов є те, щоб людина, яку ми передаємо, не була засудженим злочинцем.

— Безумовно, життя наших героїв набагато дорожче за життя ворогів, котрих просять віддати. Але все-таки як не прогадати під час обміну?

— Дуже вимогливо ставимося до процесу. Заявляє та сторона: «Хочемо трьох забрати. Що за них?» Ми перевіряємо, чого вони варті, починаємо торгуватися. Був випадок, коли обміняли одного російського окупанта на сімох наших офіцерів.

— Відомо, в яких умовах утримують полонених?

— На сьогодні всі полонені перебувають у Макіївці, у слідчому ізоляторі. Поки вони були в Донецьку, у так званому «СБУ», ми передавали туди матраци, харчування, медикаменти, теплі речі.

— Проблема зниклих безвісти залишається актуальною?

— Нині їхня кількість значно зменшилася порівняно з минулими роками. Багатьох ідентифікували за ДНК, експертиза дає 100-відсотковий результат. Але матері не завжди хочуть вірити, що їхні сини загинули. ДНК збіглося, а мати каже: «Це не мій син».

— Напевно, найважче спілкуватися з рідними?

— Дуже важко. Листи постійно надходять від дружин загиблих і зниклих безвісти. Знаю, як вони чекають на відповідь, а пишеш стандартно: «робота триває», аж самому гірко. Нічого від себе написати не можу, є стандартна форма… Недавно приїжджала дружина полоненого старшого лейтенанта. Каже: «Ми маємо квартиру, машину, я все віддам, тільки витягніть чоловіка!» Серце стискається, коли дивлюся в заплакані й втомлені очі цієї жінки. Дуже хочеться їй допомогти, і ми неодмінно зробимо все можливе для неї і десятків інших родин.

Анастасія Олехнович

Джерело


Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти почали масово захищати критично важливі об’єкти антидроновими сітками та решітками. У Forbes оцінили ефективність таких заходів від ударів з повітря

понеділок, 29 квітень 2024, 9:40

Окупанти почали застосувати кілька низькотехнологічних нетрадиційних методів протидії українським БпЛА. З цього приводу Forbes наводить експертні висновки доцента кафедри системної інженерії Військової академії США Міттал Вікрам. "Російська оборонно-пр...

Російські загарбники захопили ще один населений пункт на Донеччині, - DeepState (карти)

понеділок, 29 квітень 2024, 9:32

Російські війська захопили Новомихайлівку Донецької області, а також просунулися до Нетайлового, біля Новоолександрівки. Сили оборони, своєю чергою, звільнили острів Нестрига в дельті Дніпра, що розташований на правобережжі та тривалий час залишався сі...