Як кримчани та серби стали жертвами путінського "поїзда дружби"

Метою запуску поїзда було не дати можливості Сербії стати частиною цивілізованого світу. Ті ж цілі переслідували підручні Путіна в Криму.

Інструментом нової кризи між Сербією і частково визнаним Косово послугував поїзд "Белград – Косовська – Мітровіца", який був запущений 14 січня. Метою запуску поїзда було не дати можливості Сербії стати частиною цивілізованого світу. Приблизно ті ж цілі переслідували підручні президента РФ Володимира Путіна в Криму.

Про це написав український журналіст Віталій Портников.

Поїзд був барвисто розписаний гаслами "Косово – це Сербія" і прикрашений зображеннями сербських монастирів Косово. Його зупинили на кордоні, реальної сутички не відбулося. Але я згадав про інший поїзд – поїзд, якого ніколи не було. Поїзд, яким російська пропаганда і кримські колабораціоністи лякали населення півострова напередодні його анексії. Поїзд, в якому прямували до Сімферополя "бандерівці" з Майдану, які повинні були змусити кримчан заговорити українською і поставити замість пам'ятника Леніну монумент Бандери або Шухевича, – зазначив він.

Портников висловив упевненість, що до сербського поїзду мали відношення співробітники російських спецслужб.

"Такого поїзда ніколи не було. А ось поїзд з Белграду в Косовську-Мітровіцу – був. І його подорож була з ентузіазмом сприйнята тією самою пропагандою, яка придумала кримський потяг. Більше того – я не сумніваюся, що саме ця пропаганда – а вірніше, співробітники російських спецслужб, які зацікавлені в дестабілізації ситуації в Сербії так само, як були зацікавлені в дестабілізації ситуації в Україні, – придумали "прикрасити" цей поїзд", – мовиться у матеріалі журналіста.

На його думку, метою акції було не дати можливості Сербії стати частиною цивілізованого світу.

Мета – підірвати позиції прем'єр-міністра Сербії Олександра Вучича, який прагне до європейської інтеграції своєї країни, не допустити примирення Сербії і Косово, зберегти самогубні симпатії до Росії в сербському суспільстві. І в кінцевому рахунку – не дати можливості Сербії стати частиною цивілізованого світу, частиною великої Європи, – пояснив Портников.

Він зазначив, що приблизно ту ж саму мету переслідували підручні президента Росії Володимира Путіна в Криму, коли вигадували поїзд з Києва.

Перешкодити європейській інтеграції України, не дати можливості нормально розвиватися, отруїти повітря отруйними міазмами "російської весни". Просто тоді як інструмент російської експансії були використані кримчани, зараз – косовські серби. Путіну начхати на майбутнє цих людей, на їх розчарування і нещастя. Вони – всього лише жертви під колесами його кривавого "поїзда дружби", – резюмував Портников.

Відносини між Сербією і Косово загострилася після того, як вранці 14 січня державна компанія "Залізниці Сербії" запустила потяг "Белград – Косовська-Мітровіца", на якому на 21 мові написано "Косово – це Сербія". Його довелося зупинити в місті Рашка на півдні країни через можливі провокації.

Джерело: "Крим.Реалії"

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Основна проблема, яка заважає досягнути перемоги у війні - безвідповідальність та некомпетентність Ставки Верховного головнокомандувача - Бутусов

п’ятниця, 3 травень 2024, 16:38

Ситуація на фронті гостро критична, і усім очевидно, що основна проблема, яка заважає досягнути перемоги у війні - безвідповідальність та некомпетентність Ставки Верховного головнокомандувача. Ми вміємо створювати інноваційні рішення на полі бою, ал...

Огляд ситуації в зоні бойових дій станом на 3 травня 2024 року - Злий Одесит

п’ятниця, 3 травень 2024, 16:05

Ще один випуск огляду ситуації в зоні бойових дій. Також приділив наприкінці увагу питанню формування групи військ "Північ" та її загрози Харкову. Особливо хочу звернути вашу увагу на те, що завтра хочу записати відео у форматі відповідей на ваші пит...