Як можна економити електроенергію? Поради для вас

У березні на українців чекає чергове підвищення тарифів на електроенергію

Сьогодні українці все частіше задумуються про те, як заощадити на електроенергії. Один з варіантів – використовувати енергозберігаючі лампи. Які в них переваги і недоліки у порівнянні з традиційною лампою розжарювання , інформують Патріоти України з посиланням на Канал 24.

В Європі вже заборонили виробництво звичної усім нам лампи розжарення. А у нас лампочку Ілліча активно витісняють більш економні аналоги –люмінесцентні і світлодіодні. І це не дивно. Адже, при потужності у 100 Вт лампа розжарення світить лише на 15% енергії, яку споживає. А нагрівається на решту 85%. До того ж служить не дуже довго – лише кілька місяців. Проте коштують такі лампи недорого – від 5 до 20 гривень.

Люмінесцентні лампи

Зазвичай, такі лампи мають форму спіралі. Дехто вважає їх небезпечними для здоров'я, але всередині колби є ртуть. Втім, її кількість незначна – лише 0,0025 мг. Тоді як смертельна доза ртуті становить 0,1 гр.

Порівняно із звичайними лампами розжарення, вони мають ряд переваг. Світловіддача приблизно у п'ять разів вища. Тобто світло, яке дає звичайна лампа на 60 ват, можна отримати від люмінесцентної потужністю 12 ват. А це скорочує споживання енергії на 80%. Отож, суттєво економить кошти на оплату світла.

Ще один плюс – люмінесцентна лампа служить набагато довше, ніж лампа розжарення. Вона може безвідмовно працювати кілька років. Втім, і ціна відповідна – від 60 гривень. Проте є труднощі з утилізацією люмінесцентних ламп. Всередині них знаходяться отруйні пари ртуті. Тому їх не можна викидати зі звичайним сміттям.

Оскільки люмінесцентні лампи не треба часто міняти, їх зручно встановлювати в плафони, що знаходяться на високих стелях і в інших важкодоступних місцях. А також у плафони складної конструкції. Такі види ламп можна вкручувати в освітлювальні прилади, виготовлені з будь-яких матеріалів. В тому числі і ті, що псуються при нагріванні, адже відсутнє виділення тепла.

Світлодіодні лампи

Світлодіодні (або LED-лампи) вважаються найекологічнішими джерелами світла. Вони не містять ртуті, як люмінесцентні. Джерелом світла у них є напівпровідниковий елемент. Для роботи такої лампи потрібно лише десяту частку енергії лампочки розжарення або половину енергії, яку споживають люмінесцентні.

Тривалість їхнього життя також вражає. Світлодіодну лампочку можна не змінювати упродовж шести років. Великий мінус – висока ціна. Вона коливається в діапазоні від 80 і до кількох сотень гривень. Але він не єдиний. Як люмінесцентні, так і світлодіодні лампи не рекомендують часто вмикати і вимикати, адже від цього вони псуються швидше. Також енергоощадним лампам потрібен якийсь час на прогрівання, тому світло додається поступово.

На що ще варто звернути увагу під час вибору економних лампочок?

Найперше, на потужність. Вона підбирається в залежності від бажаного освітлення. Там, де використовувалися звичайні лампочки Ілліча на 100 чи 60 Вт, треба ставити енергоощадні потужністю в п'ять разів менше — 20 чи 12 Вт відповідно.

Колір випромінювання. Він позначається на упаковці. Так, наприклад, у дитячій кімнаті краще використовувати природне біле освітлення. Колірна температура має бути 4200 Кельвінів, а для кухні — жовтувате освітлення в 2700 Кельвінів, схоже на світло від лампи розжарювання. Тоді як блакитний колір – 6000 Кельвінів – підійде для кабінету.

Використання енергоощадних ламп виправдане в тих випадках, коли освітлення використовуються постійно і працює довго. На думку фахівців, для оселі доцільніше вибрати лампи жовтуватого відтінку. Адже таке світло більш сприятливе для очей і нервової системи, ніж біле чи блакитне.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 18 квітня. Кузьма городник обіцяє багатий врожай, тим хто дослухається до порад

четвер, 18 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 18 квітня за новим стилем вшановує пам'ять учня Григорія Декаполіта преподобного Іоанна і єпископа Кузьми Халкідонського. За старим стилем у свято сьогодні згадують мучеників Агафопода і Феодула. . Наші пращури в свято 18 кв...

"Навіть якщо усунути чинник військового договору": Захід не захищатиме Україну так само, як Ізраїль, оскільки політично йому це не вигідно, - Ілія Куса

четвер, 18 квітень 2024, 6:39

"Теза про те, що Ізраїль захищають усі, а нас ніхто, не витримує жодної критики, лише відображає рожевий світ, в якому живе частина суспільства", - про це у Фейсбуці пише Ілія Куса, передають Патріоти України. "1. Ізраїль має юридичного союзника, підп...