Як німецькі нацисти-окупанти вивозили українців в Німеччину - ієрархія націй Гітлера (фото, відео)

І чому українських остарбайтерів, інші окупапанти України - червоні комуно-московіти, на чолі з диктатором Сталіним, в "совіцькій імперії зла та тюрмі народів" (СРСР) називали їх - "ворогами народу".

75 років тому, 18 січня 1942 року, з Харкова до Кьольна вирушив перший ешелон тисячі українських робітників, яких згодом назвали “остарбайтерами“, тобто робітник зі сходу. Так розпочалось примусове вивезення населення України до Німеччини.

Фото: вивезення українців на примусові роботи до Німеччини, київський вокзал, травень 1942 року

Мовою статистики

13,5 млн – загальна кількість примусових робітників в Німеччині. Цифра дорівнює сучасному населенню Швеції та Норвегії разом узятих.

З них, за приблизними підрахунками, від 1,7 до 2,4 млн становили українці. Більшість – жінки та неповнолітні.

45% вивезених українців працювали в промисловості, 30% – у сільському господарстві.

Смертність: в середньому 1210 осіб на місяць.

Фото: Медичний огляд перед відправкою на примусову роботу, Артемівськ, травень 1942 року

Добровільно-примусове вивезення

Спершу на роботу в Німеччину з окупованих нацистами територій України відправляли добровільно та за спеціалазацією (металурги, гірники, будівельники). Було розгорнуто широку агітаційну кампанію у великих містах – Києві, Харкові, Сталіно (сучасний Донецьк). В умовах безробіття та голоду українці легко ставали здобиччю німецької пропаганди.

Фото: агітаційний плакат, 1941 рік

Проте із середини квітня 1942-го розпочалось масове вивезення українців на примусові роботи до Третього рейху із залученням поліції та солдатів Вермахту.

Ієрархія націй

Вивезені в нацистську Німеччину робітники ділились на окремі класи. Так, до найвищого належали вихідці зі скандинавських країн та Італії. Їх називали “гостьовими робітниками“.

Далі в ієрархії розташовувались “примусові робітники“, переважно поляки (зараховували у цю групу вихідців з української Галичини, яка до 1939-го була в складі Польщі) та військовополонені. Вони отримували меншу зарплату та порцію їжі, у порівнянні з “гостьовими”.

За ними слідували “остарбайтери”, які походили з Рейхскомісаріату Україна (окупованої німцями території Радянського Союзу). Вони були змушені носити спеціальний розпізнавальний знак на грудях у вигляді прямокутника з літерами “OST” на блакитному тлі. Це означало, що таких робітників слід транспортувати у закритих вагонах, працювати вони можуть тільки у закритих бригадах, окремо від німецьких та інших іноземних робітників, а проживати — в бараках, які розташовувались у таборах, обнесених колючим дротом.

Умови праці для остарбайтерів

В основному “остарбайтери” працювали на приватних підприємствах – на будівництві, у сільському господарстві, видобувній та обробній промисловості. Незадовільна робота чи спроба втечі карались смертю або ув’язненням в концтаборі. Примусові українські робітники отримували зарплату, однак вона становила тільки 30% від реального заробітку. Частину зароблених коштів вираховували за утримання. Норми харчування остарбайтерів були найнижчими серед решти категорій іноземних робітників у Німеччині.

Остарбайтери: між Гітлером і Сталіном

У 1945 році більшість остарбайтерів потрапили до таборів для переміщених осіб у Західній Німеччині. Згідно з угодами, репатріація (повернення) до СРСР була обов’язковою для громадян, які там проживали до 1939 року. Повернувшись назад до Радянського Союзу, колишніх остарбайтерів звинувачували у “зраді батьківщини” і піддавали репресіям. Їхній статус визначався як злочинець.


Відновлення справедливості

Нюрнберзький міжнародний військовий трибунал 1946-го визнав примусову працю іноземців, яку використовували в нацистській Німеччині, злочином проти людяності та порушенням норм міжнародного права. В 1994 році уряд Німеччини запровадив компенсацію колишнім остарбайтерам. У 2006-у виплати припинили.




Джерело

Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...