Які ціни на бензин чекати в Україні (інфографіка)

У березні ціни на паливо будуть стабільними, але в другій половині року очікується стрімке підвищення вартості.

Які ціни на бензин чекати в Україні. Фото dt.uaТак, Дмитро Марунич керівник Фонд енергетичних стратегій впевнений, що причиною подорожчання залишиться збільшення цін на нафтопродукти в Європі і коливання курсу гривні.Про це інформують Патріоти України з посиланням на "Сегодня".

"Три фактора: рост цен на нефть, падение нацвалюты и повышение акциза будут негативно влиять на стоимость бензина и дальше. Большие сети заправок уже подняли цены. Вероятно, на протяжении месяца будут дорожать бензин и дизтопливо, но незначительными темпами. Во втором полугодии цены вырастут еще больше и могут достичь неприятной отметки в 30 гривен за литр А-95, по дизельному топливу немного дешевле", – прогнозує Марунич.

При цьому експерт нафторинку Леонід Косьянчук зазначає, що операторам невигідно підвищувати вартість палива, оскільки в Україні і так низький попит, а взимку він ще більше впав, оскільки це "мертвий сезон".

"Операторы рынка в последнюю очередь заинтересованы в повышении цен, поскольку декабрь, январь и февраль – это "мертвый сезон": потребление падает, многие потребители перешли на альтернативные виды топлива или в нелегальный сектор, где цены дешевле. Поднятие цен на 30-50 копеек за литр негативно влияет на продажи, а когда розничная сеть продает меньше литров, чем нужно для окупаемости и прибыли, она закрывается. Вопрос стоит остро с двух сторон: цена давно неподъемная для потребителя, а снижать ее некуда, поскольку сети пойдут в убыток", – коментує він.

Президент Нафтогазовій асоціації Дмитро Кулик прогнозує, що березень буде спокійним місяцем і великого стрибка цін не буде.

"Учитывая, что на мировых рынках цены на нефть пошли вниз, а курс доллара в нашей стране пока стабильный, мы предполагаем, что март в плане ценовых колебаний будет относительно спокойным месяцем. Если не случатся форс-мажорные обстоятельства, ожидаем максимум плюс 10 копеек для бензина А-95. Тем не менее из-за блокирования деятельности сначала импортеров сжиженного газа, а затем трейдеров дизельного топлива и бензина ситуация на рынке во второй половине месяца может приобрести негативный характер", – вважає Кулик.

Варто відзначити, що з 1 квітня через підняття акцизу подорожчає дизпаливо. Це призведе до того, що ДП зрівняється з цінами на бензин.

Опублікував: Олена Сім
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Основна проблема, яка заважає досягнути перемоги у війні - безвідповідальність та некомпетентність Ставки Верховного головнокомандувача - Бутусов

п’ятниця, 3 травень 2024, 16:38

Ситуація на фронті гостро критична, і усім очевидно, що основна проблема, яка заважає досягнути перемоги у війні - безвідповідальність та некомпетентність Ставки Верховного головнокомандувача. Ми вміємо створювати інноваційні рішення на полі бою, ал...

Огляд ситуації в зоні бойових дій станом на 3 травня 2024 року - Злий Одесит

п’ятниця, 3 травень 2024, 16:05

Ще один випуск огляду ситуації в зоні бойових дій. Також приділив наприкінці увагу питанню формування групи військ "Північ" та її загрози Харкову. Особливо хочу звернути вашу увагу на те, що завтра хочу записати відео у форматі відповідей на ваші пит...