Якщо самі не в змозі лад навести, то нехай поліція наведе: Мінкультури закликає правові структури взятися за окремих кліриків УПЦ МП

Нарешті це сталося - і тепер з нетерпінням чекаємо відповідної реакції правоохоронців. Треба покласти край безкарності у лавах Церкви.

Головне, щоб знову в УПЦ не почали волати про "утиски" та не робили з себе мучеників. Бо це улюблена забава деяких її представників з керівництва...

Міністерство культури України висловлює занепокоєність та глибоку стурбованість випадками відвертої антиукраїнської діяльності представників Української православної церкви (Московського патріархату) на окупованих територіях. Про це йдеться у відповідній заяві відомства.

У Мінкультури зазначають, у відкритих джерелах інформації є багато матеріалів, які вказують на відверто сепаратистський, провокаційний, антиукраїнський і нетолерантний щодо інших релігійних організацій та Української держави загалом характер заяв чільних представників кліру та вищого духовенства Української православної церкви, які знаходяться на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях.

Відомство навело кілька промовистих фактів, що підтверджують цю ганебну тенденцію, яка «стає нормою та яку не хочуть помічати, визнавати та належним чином реагувати на рівні проводу церкви.

До прикладу, нещодавно трапився випадок, який «за рівнем прямого демонстрування відвертої підтримки вже не просто ідеологічних засад, покладених в основу збройної агресії супроти нашої держави, але безпосередньо – військових потуг, націлених на Україну, перевершив всі подібні, попередньо згадані приклади», зазначили в міністерстві. 14 січня правлячий архієрей УПЦ, митрополит Феодосійський і Керченський Платон (Удовенко), який минулого року брав участь у засіданнях Священного Синоду УПЦ (принаймні, його підпис стоїть під документами засідань), в окупованому Росією Криму освятив сучасні зенітні ракетні системи ППО Збройних сил Російської Федерації С-400 «Тріумф».

«Річ у тім, що згадане озброєння, яким, за даними медіа-джерел, оснащений зенітно-ракетний полк 4-ої армії Військово-повітряних сил та Південного військового округу РФ, є націленим на об’єкти в Україні та повністю інтегрованим до російської системи протиповітряної оборони. Ці засоби дозволяють знищувати одночасно велику кількість повітряних та наземних цілей. Як зазначає командувач четвертою армією ВВС і ППО Росії Віктор Севостьянов, «це воістину масштабна система заступає на бойове чергування і на сотні кілометрів перекриває вже існуючу систему протиповітряної оборони півдня нашої держави». Отже, маємо відвертий приклад освячення одним із найвищим представників ієрархії УПЦ озброєння, яке агресор планує використовувати супроти нашої держави», – наголошують у відомстві.

На неодноразові звернення міністерства до керівництва УПЦ щодо антиукраїнських висловлювань та відвертої підтримки дій сепаратистів багатьма представниками цієї релігійної інституції, на адресу державного органу надходили типові листи-відповіді. Зокрема, в останньому йшлося про «миротворчу місію Української православної церкви», «мирне врегулювання конфлікту на сході держави та збереження цілісності Батьківщини», «засудження будь-яких дій, що спрямовані на підрив цілісності та розкол Єдиної Соборної України» та стверджувалося, що «Українська Православна Церква, віряни якої проживають на сході і на заході, на півночі та на півдні України, постійно закликає своїх чад до посиленої молитви за Україну та дієвої допомоги пораненим, постраждалим, позбавленим житла, а також вимушеним переселенцям». Однак зазначені вище патетичні висловлювання, які можна відшукати у поданих на адресу Міністерства листах, відверто дисонують із словами й справами тих представників кліру та вищого духівництва УПЦ, які не просто виправдовують, але й де-факто сакралізують збройну агресію Російської Федерації супроти України.

У зв’язку з цим Мінкультури закликає керівництво УПЦ та її вірних публічно засудити військову агресію Російської Федерації проти України, визнану на міжнародному рівні, а також звернути особливу увагу та надати належну канонічно-дисциплінарну оцінку системним антиукраїнським висловлюванням й діям окремих представників кліру та вищого духовенства УПЦ, зокрема членам вищого органу церковного управління – синоду – митрополитам Платону, Лазарю, Митрофану (останній, серед іншого, ще й очолює Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ), які зайняли відверту колабораціоністську позицію, відкрито співпрацюючи, морально виправдовуючи й духовно підтримуючи російських окупантів.

«Також звертаємося до правоохоронних органів й закликаємо надати антиукраїнським діям та висловлюванням окремих представників кліру та вищого духівництва Української православної церкви належну правову оцінку», – йдеться у зверненні.

о. Лука Радванський.

Опублікував: Лука Радванський
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Араби не ставлять зайвих питань: Хто з українських експосадовців має нерухомість в ОАЕ

вівторок, 14 травень 2024, 21:54

Журналісти проєкту Радіо Свобода "Схеми" знайшли елітну нерухомість у Дубаю (ОАЕ), що належить родичам колишніх українських високопосадовців, нардепів, суддів та прокурорів. Дані про нерухомість отримані в межах міжнародного розслідувального проєкту Du...

На це неможливо дивитися без сліз: Як зараз виглядає Вовчанськ (відео)

вівторок, 14 травень 2024, 21:44

У мережі показали зруйноване місто Вовчанськ Чугуївського району Харківської області, яке хочуть захопити російські окупанти. Кадри з висоти пташиного польоту опублікував паблік MRPL News, передають Патріоти України. На відео видно, як у місті одразу в...