Якими дорогами гроші "ходитимуть" за пацієнтами: У МОЗ розповіли, хто платитиме за лікування українців

Заступник глави МОЗ намалював схему реалізації медреформи на практиці.

Фото: hyser.com.ua.Заступник глави МОЗ Павло Ковтонюк на своїй сторінці в Facebook прокоментував тарифи на медичні послуги, які "запрацюють" після вступу в силу медичної реформи, повідомляють Патріоти України.

"Минулого тижня нашими "прихильниками" був викинутий у мережу "прейскурант" на медичні послуги з "цінами", які пацієнти нібито будуть платити після реформи за послуги третинної допомоги. Це неправда", - пише він.

За словами Ковтонюка, все буде з точністю до навпаки.

"Давайте розберемося. Всі ви чули про принцип "гроші ходять за пацієнтом". Для наочності я намалював, як вони за цим пацієнтом ідуть. Перше: кожна послуга матиме вартість. Ця вартість буде називатися тариф. Коли людина звернулася в лікарню, і йому надали послуги (наклали гіпс, видалили апендицит), то ми будемо знати, у скільки це обійшлося. Цю суму за послуги лікарня виставить до оплати. Але не пацієнту, а державі. І саме для оплати послуг буде створена Національна служба здоров'я України", - пояснює він.

Тому пацієнт не буде платити нічого за послуги, які гарантовані державою: "Вся суть реформи в тому, що держава оплатить послуги пацієнта. Цим вона і займеться з 2020 року для третинної допомоги".

"Звичайно, для того, щоб розраховувати на оплату вашого лікування державою, у вас повинне бути направлення від фахівця", - додає Ковтонюк.

Він також пояснив, звідки в інтернеті з'явився фейковий прейскурант. "Це - зразкові тарифи для пілотного проекту Національної академії медичних наук, МОЗ та Мінфіну. Уже в цьому році з чотирма інститутами Академії ми хочемо відпрацювати нову модель, коли держава оплачує тариф, а людина нічого не платить за свою операцію", - коментує Ковтонюк.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗСУ поспішають використовувати ATACMS, поки росіяни не адаптувалися – Newsweek

субота, 4 травень 2024, 20:43

Російська армія за час війни, розв'язаної РФ в Україні, продемонструвала вміння адаптуватися до нової зброї, яка з'являється у розпорядженні ЗСУ. Ймовірно, війська РФ вже розпочали цикл адаптації до застосування американських далекобійних балістичних р...

Подробиць поки що не розповідає: Трамп виношує "мирний план" для України - ЗМІ

субота, 4 травень 2024, 20:14

Кандидат від Республіканської партії на виборах президента США Дональд Трамп розробив детальний план мирного завершення війни в Україні. Однак, до виборів його розголошувати не будуть. Про це повідомляє The Telergaph із посиланням на джерело, близьке д...