Їдемо в Таїланд: Як круто відпочити і не розоритися

Корисні лайфхаки від блогера про організацію поїздки в азійський рай.

Таїланд. Фото: Обозреватель

Журналіст і блогер Ліса Павлова написала про те, як круто відпочити в Таїланді і не витратити при цьому всі гроші, зазначають Патріоти України з посиланням на Obozrevatel.ua. Пропонуємо статтю автора без змін. Далі розповідь від першої особи.

"Перший раз летиш в Таїланд? Правда? Ти ще існуєш, людина, яка ні разу не бувала у цьому раю? Ну, не переживай, я розповім тобі як злітати в Тай з максимальною користю і смаком!

Квитки

Отже, перше, що потрібно залагодити - це квитки. Звичайно, все залежить від пори року, від авіакомпанії, від правильної постановки зірок на небосхилі .. Але. З особистого досвіду скажу, що найчастіше найвдаліші ціни вдавалося знайти приблизно за півроку до вильоту. Бували варіанти, що ціни знижують за місяць до дати Х, але зазвичай на відпустку до Таїланду розсудливі люди летять не менш, ніж три тижні, так що ризикувати і чекати палаючих акцій я б не стала.

Особисто для нас з чоловіком працює найкраще додаток Skyscanner - там ми відстежуємо найприємніші ціни по заданих параметрах. І зазвичай за шість-п'ять місяців купуємо. Втім, якщо ви вирішите летіти в низький сезон, то і ціна буде нижче, звичайно.

Сезони

Взагалі, як і будь-якій країні, в Таїланді погода різниться від півночі на південь і з заходу на схід. Це тільки здається, що там просто вічне літо і нічого не змінюється. Але це не так. Часом різниця температур в один день в різних точках країни може досягати 20 градусів. Так що думайте самі, вирішуйте самі. Ми - любителі сезону дощів.

Тут потрібно дивитися куди ви вирішите їхати - і яка там зараз погода. Наприклад, дощі на півночі Таїланду припадають приблизно на вересень-жовтень, а потім повільно перетікають до островів в сторону Самуї. Тому перед плануванням - вивчіть гарненько питання погоди. Знову ж, що стосується особистого досвіду, то найприємніші поїздки припали саме на жовтень-листопад, коли загальна температура по країні трохи нижче, опадів більше, більше свіжості, а на півночі - неймовірне буйство зелені. І комарів. Так що якщо вирішили заощадити (в сезон дощів, як і в сезон посухи - квітень-серпень не тільки квитки дешевші, але і житло), то будьте готові і витерпіти деякі незручності.

Куди їхати

Все залежить від того, тюлень ти або спортсмен. Який відпочинок тобі до душі? Як правило, острови обирають любителі тусовок. Особливо широко відома Full Moon Party на острові Пханган - це щомісячна вакханалія з танцями, медитаціями, легкими наркотиками і випивкою.

Про тусовки тут є багато історій - від щасливих історій знайомств з неординарними особистостями до криміналу і вбивств. Тому вирішувати тобі - наскільки ти ризиковий. Також досить багато таких місць можна знайти на Ко Самуї і Пхукет. Останній - одне з місць, яке на слуху у нашого туриста. Воно ще не так загиджене любителями легкого сексу і випивки, як Паттайя, тому на ньому залишилися і спокійні куточки, де можна відпочити і розслабитися після вечірки.

Але якщо хочеться реально спокою і при цьому океану, картинки ніби з реклами Баунті - то вибирай більш віддалені острови. До Самет, Ко Чанг, Пхіпхі-Дон .. Втім, ми відпочивали на Ко Самуї поза сезоном - і загалом теж залишилися задоволені. Якщо океан не пріоритет - тоді вперед на північ. Відмінне місце для вивчення історії країни, культури і традицій. Наприклад, улюблене нами місто Чіанг Май - це як .. Пітер в Росії, як Львів в Україні - такий собі культурний хот спот. Місто храмів, місто дуже смачної їжі, місто джунглів і кави. Це все про Чіанг Май.

Ледь не забули про Бангкок! Але ж, швидше за все, саме він стане точкою прибуття в Таїланд. Бангкок - це великий мегаполіс контрастів. Забрався на 70 поверх? Гарний вид на місто? А глянеш вниз - там трущоби і труси сушаться на мотузці. Спочатку шокує, потім звикаєш. Тайці такий народ, що однаково задоволеним може бути і бізнесмен в костюмі, і старий з вудкою біля канави. Такі парадокси.

Але Бангкок - будь готовий - недешеве місто. Як і будь-яка столиця, мегаполіс, більш розвинений, а значить, і попросить з тебе свою плату за зручності. Які зручності, скажеш ти: сморід, пил, хаос на дорогах? Це Тай, крихітко! Так буде майже всюди - фрукти гниють на сонці, тук-туки мчать на всіх вихлопних парах, а жителі тікають на роботу. Але в Бангкоку є й інше: неймовірно швидке і комфортне метро SkyLine, зручні коворкінги, стильні кафе, шикарні готелі і висококласні лікарні. Німці їздять сюди на пластичні операції і навіть стоматологічні послуги. Багато про що говорить, правда?

Де жити

Ми з чоловіком любимо спонтанність і торгуватися. Це наш девіз в Таї. Тобто, ми ніколи не бронюємо заздалегідь житло. Прилітаємо в Таїланд і їдемо в місця, де багато хостелів. Заходимо - дивимося - торгуємося. Чому? На сайтах можуть бути неактуальні фото, завищені ціни, а хостела по сусідству - свіжозбудованого і чистого - може взагалі поки не бути онлайн. А ти вже сплатив тиждень перебування в готелі, який раптом виявився не дуже. Прикро? А то ж.

Тому ми завжди торгуємося на місці - тайці охоче скидають ціни, особливо, якщо з ними ввічливо спілкуватися і оплачувати пару днів відразу. Природно, тюленячий відпочинок передбачає тривале перебування на одному місці - в такому випадку так, має сенс робити бронювання. Раджу робити це безпосередньо через сайт готел /хостелю або брати квартиру через сервіс AirBnb.

На чому пересуватися

Літаком - поїздом - машиною - байком. Права потрібні. Не здумайте брати байк без прав. Може, пронесе. А може й ні. Штраф, ганьба і витрачений час і нерви. Навіщо? Між містами ми любимо їздити на нічних поїздах - платиш як за ніч в хостелі, але зате економиш час.

Увечері ти в Бангкоку - вранці вже в Чіанг Май, наприклад. Ми беремо поїзд другого класу, але той, що новіший і дорожчий. Вони більш комфортабельні, як не складно здогадатися. І важливо: нижні полиці. Вони широкі настільки, що одного разу ми там спали взагалі удвох і цілком зручно. А рюкзаки закинули на верхню полицю. Таїланд досить таки розвинена країна, тут непогані дороги і зручні пересування автобусами. Ну, а літак для тих, у кого більше грошей і поменше часу.

Де їсти

Якщо ти все-таки не замовив відпочинок "все включено" - а ми сподіваємося саме на це - то тоді бігом на місцеві ринки з вуличною їжею. Навіть самі гидливі люди, яким є і автор статті, через пару годин кривлянь носом починають наминати все, що бачать навколо.

Вулична їжа в Азії на те і вулична їжа в Азії, що буде подаватися з кибитки, яка прокормила вже не одне покоління. При цьому вирішальний момент їсти чи не їсти особисто для нас в тому, що це їдять самі тайці. І виглядають куди краще нас. Так що: їсти однозначно!

Але просіть готувати not spicy, якщо ти не любитель подихати вогнем після їжі. Радити поїсти щось особливе - не має сенсу - їжа в Таїланді настільки відрізняється від нашої, що пробувати варто абсолютно все. Особливо, якщо ти вперше тут.

Отруїтися їжею складно - на будь-якому такому риночку дуже великий потік людей і їжа просто не встигає залежуватися, та й для своїх тайці не робитимуть какашку. Зате отримати бурління в животі після кафе чи ресторану більш імовірно, особливо якщо це дороге місце - ціни вище і саме тому місцевих вже менше, так що і ризик зіпсованої їжі зростає. Втім, це правило працює майже в кожній країні.

Що купувати

Так-так, більшість і так знає про кокосове масло. Його везуть всі, і навіть ті, хто взагалі не знає що з ним робити. А робити з ним можна що завгодно: готувати на ньому і з ним, застосовувати в косметичних відходах, приймати як ліки. Ознайомся з його властивостями і вибери для себе мету, перш, ніж купувати.

Кокос для готування коштує, як правило, менше, ніж косметичний. Але використовувати в їжу можна обидва - просто другий обійдеться дорожче. Азіатська косметика - це взагалі притча во язицех. Її закуповують тут мішками всі, хто хоч трохи знайомий з нею. Дешева, в більшості - повністю натуральна, і на вигляд мімімішная. Фул хауз, панове! На подарунки або собі - ідеально.

Фрукти, незвичайні снеки, місцевий алкоголь - все це теж можна брати в помірних кількостях. Ми ж тепер розумні - відсилаємо собі з Таїланду посилку з цим добром додому по морю, і через півтора - два місяці - вона вже у нас. Але будьте обережні: офіційно рідини і швидкопсувні продукти без герметичної упаковки заборонені до перевезення. І хоча багато хто ризикує і навіть в основному вдало - систему обманювати все ж недобре. Немає гарантій, що саме твою посилку не перевірено і залишишся ти і без смачненького, і гроші пропадуть.

Здається, це основне, про що варто знати новому мандрівникові в Таїланд. Більш детально і пізнавально про всі тонкощі - читайте в наступній статті. А поки - запасайся терпінням, накопичуй гроші на літак і гайда в подорож по країні посмішок!

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Повернувся з України "у відпустку": У Крокус Сіті Холі вбили полковника ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:00

Полковник ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол. Про це повідомляє видання "Медиазона", передають Патріоти України....

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала, - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...