Іспанська шавлія - чіа: Як правильно їсти і в чому користь

Насіння чіа, які також називають іспанською шавлією, знаходяться на піку своєї популярності, пише видання Новое время, інформують Патріоти України.
Чіа - один з найпопулярніших суперфудів наших днів, який, на думку дієтологів, здатний очистити організм від токсинів, поліпшити роботу кишечника і навіть омолодити організм.

Будучи джерелом білка, клітковини, кальцію, антиоксидантів і Омега-3, чіа завоював популярність серед шанувальників здорового харчування по всьому світу.



Користь чіа: кілька фактів

Насіння чіа підкорило серця шанувальників здорового харчування в різних країнах світу / Фото: Unsplash

В наукових колах говорять про те, що користь чіа для здоров'я сильно перебільшена, однак також підтверджують, що цей суперфуд має низку переваг для здоров'я.

Так, дослідження показують, що насіння чіа сприяє схудненню. Зокрема, раніше вченими було доведено, що клітковина та рослинні жири, що містяться в насінні чіа, здатні знижувати апетит.

Крім того, вчені підтверджують, що порція чіа містить більше кальцію, ніж порція шпинату або брокколі, проте акцентують увагу на тому, що за змістом кальцію чіа все ж поступається тим же молочним продуктам або тофу.


Чіа: як правильно їсти і готувати

Чіа можна використовувати з ягодами і фруктами / Фото: Unsplash

Насіння Чіа використовують, як в сирому вигляді, так і в якості борошна. У початковому вигляді насіння чіа, яке не має яскраво-вираженого смаку, можна додавати практично в усі готові страви, включаючи салати, омлети, м'ясо і рибу, тим самим покращуючи їх поживну цінність.

У свою чергу, подрібнивши насіння чіа, можна легко отримати корисне борошно, яке зазвичай додають в тісто для солодкої випічки або хліба. Шанувальники ЗСЖ також додають борошно в каші і смузі.

Чіа - відмінна альтернатива загусників для соусів і супів

Також популярно використання чіа в поєднанні з рідиною - наприклад, з соком або йогуртом. Попередньо насіння слід замочувати - приблизно на 30-50 хвилин. За цей час насіння набухає і в рази збільшується в обсязі, набуваючи желеподібної консистенції.

При попередньому замочуванні чіа також можна використовувати з ягодами і фруктами, як основу для корисного десерту. Крім того, насінням чіа часто замінюють яйця в тісті, роблячи суперфуд абсолютно незамінним продуктом для веганів і тих, хто дотримується дієти або поста.

За даними шанувальників чіа, насіння є чудовою альтернативою крохмалю і інших популярних, але не дуже корисних загусників для соусів, киселів і навіть супів.


Джерело: Новое время
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В РФ горять заводи і НПЗ. Губернатор влаштував диверсію. Скоро за ним прийде ФСБ - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 2:35

В різних куточках Росії палає після масштабної атаки безпілотників України. Незважаючи на незадоволення з боку США Україна продовжує бити по нафтобазам і іншій критичній інфраструктурі ворога. Але цікаво інше – губернатор одного з регіонів зробив заяву...

ATACMS полетять по Кримському мосту - Тарас Березовець

субота, 27 квітень 2024, 0:30

"Щойно президент США Джо Байден встиг поставити підпис під документом про виділення Україні рекордної за обсягом допомоги - а виявилося, що фахівці з Пентагону вже розгорнули логістику, підготували і розподілили допомогу по складах у Німеччині й Польщі...