Канцлер єдності: Уроки Гельмута Коля та історичний шанс для України, - Портніков

Важливо не просто бути "щасливчиком", важливо вміти скористатися шансом. Коль скористався крахом СРСР, щоб об’єднати Німеччину і перетворити її в одну з провідних країн сучасного світу.

Гельмут Коль. Фото:Цензор.НЕТ

Колишній федеральний канцлер Гельмут Коль – суперечливий політик. Навіть зараз, в момент прощання, згадують не тільки про його безперечні заслуги, але і про темні сторони особистості. Про надмірну самовпевненість, яка призвела до поразки ХДС після довгих років правління – партію відновлювала і повертала до влади вже Ангела Меркель. Про "чорні каси" партії, які знищили його кар’єру. Про складні стосунки із соратниками. Про це пише журналіст Віталій Портніков на сайті Радіо Свобода, передають Патріоти України, і продовжує:

Саміт «Групи восьми». Президент України Леонід Кучма (праворуч) і канцлер ФРН Гельмут Коль перед початком засідання з питань ядерної безпеки. Москва, 20 квітня 1996 року

Але завтра про все це забудуть, а ось місце в історії «канцлера німецької єдності» залишиться.

Те, що Коль виявився першим канцлером об’єднаної Німеччини, можна вважати простим везінням – зараз це виглядає саме так. Адже якби не розвалився Радянський Союз, якби у керівників «імперії зла» не зникли б можливості для фінансування соціалістичного табору, то НДР могла існувати ще дуже довго. Так, звичайно, ситуація розвивалася на користь Коля.

Гельмут Коль і Ангела Меркель. Берлін, 27 вересня 2000 року

Але супротивники об’єднання країни були не тільки в Москві. Вони були в Парижі. Вони були в Лондоні. Президент Франції Франсуа Міттеран і прем’єр-міністр Великобританії Маргарет Тетчер боялися об’єднання Німеччини більше, ніж президент СРСР Михайло Горбачов. Тому що вони розуміли – з такою Німеччиною Європа стане зовсім іншою, Світ стане зовсім іншим.

Колю довелося проявити чудеса дипломатичного мистецтва, щоб переконати своїх європейських союзників не боятися об’єднаної Німеччини. Але і це було ще не все. Москва хотіла, щоб об’єднана Німеччина стала нейтральною країною, щоб ФРН вийшла з НАТО, а НДР – із Варшавського договору. Це фактично знищувало саму архітектуру євроатлантичної безпеки. І Колю вдалося відстояти НАТО і роль Німеччини в альянсі.

Радянські солдати пішли, а НАТО не тільки залишилося, але і стало просуватися далі на схід. І в цьому майбутньому посиленні і розширенні альянсу демократій – велика заслуга «канцлера єдності».

Як і в оформленні єдиної Європи, для якої нова Німеччина стала не загрозою, а гарантією розвитку. Заради цієї єдності Коль не побоявся відмовитися від головної економічної гордості післявоєнної ФРН – знаменитої німецької марки. І ця відмова дозволила створити зовсім іншу Європу – Європу рівних можливостей. Так, Євросоюз зараз переживає кризу.

Але суть об’єднання залишається незмінною, вона базується на принципах, які підтвердив Коль і які належить захистити лідерам у Берліні, Парижі та інших європейських столицях. По суті, Коль вибудував той світ, той континент, в якому є шанси і для нас. Без об’єднаної і толерантної Німеччини цей континент після краху СРСР став би континентом розбрату, а не спільних цінностей.

Історичний шанс для України

Але найголовніше – все ж в уроці Коля. Важливо не просто бути «щасливчиком», важливо вміти скористатися шансом. Коль скористався крахом СРСР, щоб об’єднати Німеччину і перетворити її в одну з провідних країн сучасного світу. Росія Путіна наближається до ситуації Радянського Союзу Горбачова.

І українському керівництву важливо не втратити цей шанс, скористатися ним повною мірою. Потрібно не просто об’єднати країну, але і перетворити її на одну з провідних держав континенту, «Німеччину Східної Європи», новий важливий центр, який буде залучати і наших сусідів в центрі континенту, і наших сусідів на сході. В майбутньому Київ може стати маяком і для Мінська, і для Тбілісі, і для Братислави, і навіть для Варшави.

Але це тільки в тому випадку, якщо Україна піде дорогою Гельмута Коля і зрозуміє, що історичний шанс – це всього лише початок великої роботи.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...