"Кажуть, що США скорочують "допомогу" Україні на певну кількість відсотків. Особисто я би рекомендував скоротити її на всі 100 відсотків", - політолог

Політолог вважає, що на місці наших західних друзів гроші, які вони хочуть вкладати в розвиток України, краще б вкласти у створення бізнес-шкіл та інші форми стимулювання економічного розвитку.

Кажуть, що США скорочують "допомогу" Україні на певну кількість відсотків. Особисто я би рекомендував скоротити її на всі 100 відсотків.

Нинішні "грантові" формати допомоги США не вирішують наших проблем, а є лише витратою коштів самих американців.

В США досить давно збагнули, що основа демократії - це не формальні демократичні інститути на кшталт виборів. Бо вибори зараз проводяться майже скрізь, але демократія є, швидше, виключенням у сучасному світі, аніж нормою.

Демократичне суспільство робить демократичним якраз громадянське суспільство, що здійснює як контроль влади, так і свідоме формування її інститутів.

Отож, сформуємо інститути громаднського суспільства, а далі - демократія, розвиток та інші "переваги", так?

Виходить, не зовсім так. Генеза громадянского суспільства в Європі та Пн. Америці занадто складна тема, аби її так просто викласти, але є один важливий момент.

Сучасний громадський активізм євро-атлантичної цивілізації породили високі середні доходи, висока продуктивність праці та достатня кількість вільного часу, як результат перших двох чинників.

Якщо люди мають досить непротяжний робочий день, мають достатній дохід за основним місцем роботи, то вони можуть поміркувати над тим, як витратити свій вільний час.

Це створює цілу культуру громадського активізму, волонтерства та політичної активності. Коли ти маєш бути або волонтером, або боротися за чиїсь права, або захищати природу і т.д.

Для більшості українців це все виглядає як "бісіння з жиру". Дійсно, якщо ти в Україні працюєш на одній роботі, то ти, за деякими винятками, здебільшого - жебрак. Весь час українця - це час пошуків заробітку та інших засобів виживання.

В таких умовах більшість форм сучасного європейського активізму просто не сприймаються ніким.

Можна створювати "інститути громадяньского суспільства" на американські гроші, але вони будуть "річчю-у-собі", тобто працюватимуть на себе і для себе.

На місці наших західних друзів я би вкладав гроші, які вони хочуть вкладати в розвиток України, у створення бізнес-шкіл та інші форми стимулювання економічного розвитку.

Поки що в економічному сенсі між нами - століття. І наші інститути громадянського суспільства теж столітньої давнини (для них). Просто треба це врахувати та подумати, які напрямки роботи можуть бути корисні не для абстрактного "громадянського суспільства", а для конкретної України.

Петро ОЛЕЩУК

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки - Deep State

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:19

Російські окупаційні війська, що рухаються від Авдіївки, захопили села Соловйове та Семенівка в Донецькій області. Про це повідомив аналітичний проєкт Deep State, передають Патріоти України. "Кадри сьогоднішніх відео, та і наші друзі, свідчать про те, ...

У Путіна з’явився новий ресурс для мобілізації: Роман Цимбалюк розповів, звідки в РФ візьмуть "гарматне м'ясо"

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:51

Найближчим часом чисельність російської армії може збільшитися за рахунок жителів Оренбурзької області, яким треба заробити грошей на відновлення своїх будинків. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомив журналіст Роман Цимбалюк, передають Патріоти Україн...