Хіти тижня. "Будь-яка "жорстка відповідь" Росії вдарить по ній самій. Єдине, що РПЦ може зробити, - піти у розкол", - російський історик

Історик вважає, що жодної "жорсткої відповіді" від Москви бути не може. В українському питанні Константинополь правий за всіма канонами. Після України наступною може стати Білоруська церква.

Обіцяної Російською православною церквою "жорсткої відповіді" на рішення синоду Вселенського патріархату вивести Українську православну церкву з підпорядкування Москви не буде. Таку думку висловив російський історик, опозиціонер Андрій Зубов, повідомляють Патріоти України.

"Звісно, реакція в Москві негативна. Але сподіваюся, що розум переможе й у РФ зрозуміють просту істину, що силою не бути милою. Якщо значна частина громадян України хоче автокефалії, а Константинополь готовий її надати, то противитися цьому не варто. Інша річ, що є чимало людей, які бажають залишитися в Московському патріархаті. Вони повинні мати право бути в тій юрисдикції, у якій хочуть. Основа церкви – взаємна любов і жертви. Не можна нікого примушувати. Наприкінці 90-х був аналогічний конфлікт в Естонії. Там православна церква підпорядковувалася Константинополю, а потім – РПЦ. Коли Естонія здобула незалежність, постало питання – чи треба повертати константинопольську юрисдикцію? Частина парафій захотіла повернутися до Константинополя, а частина – залишитися з Москвою. У підсумку конфлікт удалося залагодити – кожна парафія сама вирішила, із ким бути", – зазначив Зубов.

За його словами, єдине, що може зробити РПЦ, – піти у розкол.

"З одного боку Москва тисне: мовляв, це наша канонічна територія. З іншого боку – багато українських політиків наполягає, що у країні не повинні бути церкви ворога. Або ви з нами, або ідіть куди подалі. Це контрпродуктивно. Жодної "жорсткої відповіді" від Москви бути не може. В українському питанні Константинополь правий за всіма канонами. Та й будь-яка "жорстка відповідь" Росії вдарить по ній самій. Єдине, що РПЦ може зробити, – піти у розкол. Але це, м'яко кажучи, погане рішення. Що стосується майбутнього синоду РПЦ, то Мінськ – не найкраще місце для його проведення. Адже після України наступною в черзі на автокефалію стоїть Білоруська церква. Спроби [предстоятеля РПЦ] патріарха Кирила зберегти вплив в Україні приведуть його до поразки. І поки що він стоїть перед вибором. Але його відставка малоймовірна", – резюмував Зубов.

Синод Вселенського патріархату 11 жовтня ухвалив низку рішень, що стосуються автокефалії Української православної церкви. Зокрема рішення Константинопольського патріархату від 1686 року про передання української церкви в управління Московського патріархату скасовано, а з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія знято накладену РПЦ анафему, їм повернуто канонічний статус.

Рішення Синоду президент України Петро Порошенко назвав наданням автокефалії Українській православній церкві. Офіційний томос буде одержано після об'єднавчого собору українських православних церков, сказав глава держави.

Патріарх УПЦ КП Філарет повідомив, що не менше ніж 10 ієрархів Московського патріархату вже готові перейти в об'єднану церкву. У РПЦ заявили, що готують "жорстку" відповідь на рішення Вселенського патріархату.

Джерело: Гордон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Оце уявлення Кулеби еталонної українки? У соцмережах захейтили створений МЗС цифровий аватар Вікторію за типово негроїдні риси

четвер, 2 травень 2024, 0:55

Модель, що слугувала прототипом аватара обурена расистськими, як на її думку, випадами. Критики ж творіння МЗС обурені, що державне відомство геть відкинуло красу притаманну співвітчизницям, згідно загальноприйнятій самоідентифікації. Соцмережами прон...