Хіти тижня. Як Україна прощається з олігархами: Тимошенко мала $11 млрд на рік, коли про Ахметова ще не чули. А він ставив мету вийти на капіталізацію в $50 млрд, - політолог

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов згадує, що формування олігархічної системи почалося за президентства Леоніда Кучми та досягло розквіту за Віктора Ющенка.

«В часи Януковича це можна назвати олігархічним абсолютизмом, коли держава почала приватизовуватись і ставати частиною олігархічних бізнесів. Зараз олігархи в Україні якраз переживають занепад, і це можна спостерігати, в тому числі, по українському футболу. Вони (власники клубів – ред.) не мають засобів, щоб їх утримувати», – констатує Леонов у студії «Ранкової Свободи», передають Патріоти України.

Він наводить приклад олігарха Ріната Ахметова, статки якого у 2013 році становили близько 20 мільярдів доларів. «Він ставив дуже амбітну мету десь у 2015–2016 році вийти на капіталізацію свого бізнесу в 40–50 мільярдів доларів. Після цього він впав, здається, до чотирьох, зараз піднявся на п’ять-шість», – каже Леонов.

На цьому падінні, зазначає експерт, почасти позначилася і російська агресія, внаслідок якої Україна – та українські олігархи – втратили частину промислового комплексу.

Серед провідних олігархічних структур він згадує також групу «Приват» Ігоря Коломойського. «Приватбанк» – це фактично була така «вундерваффе» – чарівна зброя Коломойського, якою він шантажував фактично всі уряди і всіх президентів тим, що він фактично завалить фінансову систему України. І, як ми бачимо, це було можливо», – нагадує він про нещодавню націоналізацію «Приватбанку», який довелося докапіталізовувати.

Водночас Леонов спостерігає певний демонтаж олігархічної системи в Україні – за його словами, це стало можливо завдяки участі Міжнародного валютного фонду. Він переконаний: в України є шанс позбутись цього явища взагалі, – і покладає надії з цього приводу на електронне декларування. «Запровадження електронного декларування – ми бачимо: воно спричинило, по-перше, вибух соціальної ненависті до наших народних депутатів через їхні статки, по-друге, воно зробило достатньо неприємним перебування великих бізнесменів у парламенті, бо вони змушені не тільки показувати свої статки, а постійно звітувати про витрати», – пояснює фахівець.

Леонов акцентує на головній відмінності, яка відрізняє олігархів від звичайних великих бізнесменів: вони використовують державні ресурси та державний бюджет для власного збагачення. Серед основних галузей, які можуть слугувати такими джерелами, він називає енергетику. «У 1997 році Юлія Тимошенко, яка була керівником «Єдиних енергетичних систем», – її у США називали «Місіс 11 мільярдів» – на рік вона отримувала 11 мільярдів доларів тоді, коли про Ахметова ми ще не чули. Це фактично була одна з найбагатших людей в СНД», – наводить приклад політолог.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перетворити друге за величиною місто України на сіру зону: Кремль затіяв операцію проти Харкова, щоб з міста втекли люди, - ISW

вівторок, 23 квітень 2024, 9:40

Рупори Кремля також використовують занепокоєння щодо майбутньої наступальної операції Росії проти Харкова для проведення скоординованої інформаційної операції, щоб викликати паніку серед українців. . За оцінками ISW, ймовірність успішного наземного нас...

Народні прикмети на 23 квітня: Вранці потрібно виглянути у вікно і запам'ятати, кого першим побачили на вулиці

вівторок, 23 квітень 2024, 7:05

Християни східного обряду відзначають церковне свято 23 квітня на честь мученика Терентія, який відмовився принести жертву язичницьким богам навіть під загрозою тортур. Цей день зазвичай приносить тепло і ясну погоду. За повір'ями, сонце в цю дату вип...