Хіти тижня. Хто такий "Нарік", або Чому всі говорять про Олександра Петровського (фото)

У світлі останніх подій журналісти вирішили на основі даних з відкритих джерел розповісти, хто такий Олександр Петровський, більш відомий під нікнеймом "Нарік", і чому про нього всі говорять.

Олександр Петровський

Олександр Налекрешвілі, який пізніше взяв прізвище вітчима Петровський, народився 9 червня 1972 року в грузинському місті Руставі. На "офіційних" сторінках своєї біографії він є президентом Міжнародного благодійного фонду "Солідарність", проте ще в 2010 - 2011 роках нинішній генеральний прокурор Юрій Луценко, який на той час перебував у статусі екс-міністра внутрішніх справ, називав Петровського "кримінальним авторитетом Дніпропетровська", передають Патріоти України з посиланням на НВ.

Нині Петровський найкраще відомий у мережі під кличкою "Нарік" - очевидно, вона походить від його справжнього прізвища.

Згідно з довідкою журналіста видання Украина криминальная Георгія Кіквідзе, який вивчав біографію Петровського ще в 2004 році, дніпропетровський "кримінальний авторитет" закінчив 8 класів середньої школи (інші джерела повідомляють, що потім він вступив до Дніпропетровського індустріального технікуму), постійно проживав (і, можливо, проживає) за межами України і може мати громадянство інших держав (за деякими припущеннями - Ізраїлю, де він живе кілька місяців на рік, і Швейцарії).

За даними Кіквідзе, "бригада" "Наріка" в 90-ті роки нібито займалася шахрайством, "пробиванням" фірм, рекетом бізнесменів і "відбиранням прибутків" у підприємців.

Чому про нього всі говорять?

Хвиля інтересу до Олександра Петровського піднялася разом з публікацією фотографій, зроблених ще в квітні 2018 року, на яких він тримає футбольний кубок Ліги Чемпіонів УЄФА разом з президентом Федерації футболу України Андрієм Павелком, причому відразу в двох локаціях - храмі Дніпровської єпархії УПЦ КП і культурному центрі Менора.

Петровський (другий праворуч) поряд з Павелком (перший праворуч) біля кубків Ліги Чемпіонів.

У серпні 2017 року у Відні син Павелка Микита одружився з дочкою Петровського Богданою.

Знову увагу ЗМІ Петровський привернув уже в грудні - журналіст Юрій Бутусов опублікував фото з молебню в храмі Різдва пресвятої Богородиці в Дніпрі 17 грудня, на якому Олександр Петровський стоїть поруч з президентом України Петром Порошенком і предстоятелем Православної церкви України Епіфанієм (Думенком). Молебень проходив через кілька днів після історичного Об'єднавчого собору, на якому було створено Православну церкву України.

Петровський (ліворуч від митрополита Епіфанія) на молебні 17 грудня в Дніпрі.

Наступний епізод появи Олександра Петровського в одному місці з президентом трапився в церкві святого Георгія в резиденції Вселенського патріархату в Константинополі, де предстоятель ПЦУ Епіфаній 6 січня отримав Томос про автокефалію української церкви.

Журналісти BBC Україна стверджують, що бачили його на Фанарі 5 і 6 січня; також його відобразили на фото, де він стоїть поруч зі спікером Верховної Ради Андрієм Парубієм. "Двоє співрозмовників в українській делегації запевнили, що пан Петровський прилетів до Стамбула сам. Він не член делегації, але як і будь-яка інша людина, він міг вільно прийти до храму святого Георгія, де відбувались усі події", - написали у виданні.

"Ноу комент. У мене було достатньо роботи для того, щоб не звертати уваги на те, хто ще був присутній. Там був відкритий вхід, Фанар не встановлював ніякого режиму пропуску. Так що я не можу це прокоментувати", - так прокоментував присутність Петровського на церемонії вручення Томосу радник президента Ростислав Павленко.

Епізоди з "Наріком", який з'явився в колі президента і священиків, а також тримаючи кубок УЄФА, обурили користувачів соцмереж.

Чому все-таки Петровського називають кримінальним авторитетом?

Ймовірно, одним з перших серед чиновників "кримінальним авторитетом" Петровського назвав Юрій Луценко. "З-за кордону повернувся розгромлений у 2005-2006 роках кримінальний авторитет Дніпропетровська "Нарік", і ми бачимо в Дніпропетровську вже наслідки - вибухи, рекет, рейдерство", - говорив він у 2010 році.

У 2011 році Луценко додав: "Петровський, відомий у певних колах під ім'ям "Нарік", проходив за матеріалами МВС як лідер організованого злочинного угруповання. Пік активності цього ОЗУ припадав на період 2000-2004 років".

Згідно з розслідуванням, проведеним "Страна.ua", "контролювати" Дніпропетровськ Петровський зі своїм угрупованням почав у 1993 році: "У структуру групи входили кілька десятків барів і ресторанів, речовий ринок на стадіоні "Металург", велика частина "Озерків", що стали до цього часу центральним ринком міста. <...> На початку 1993 року Олександр Петровський був арештований за підозрою в низці злочинів з розкрадання майна і нерухомості в особливо великих розмірах. у 1995 році щодо Петровського і його "сподвижника" Гуляєва було відкрито кримінальну справу <...> за підозрою в побитті підприємців Хухунайшвілі і Самсонової. У 2003 році щодо Олександра Петровського знову відкривають кримінальну справу <...> - незаконне позбавлення волі або викрадення людини", пише видання в опублікованому раніше на цьому тижні розслідуванні.

Чи пов'язаний він з владою?

Точно невідомо. Ймовірно, єдиний, кого можна назвати достеменно пов'язаним з Петровським, це президент Федерації футболу України Андрій Павелко, оскільки їхні діти одружені.

Крім фото, на якому Петровський стоїть неподалік від Порошенка, про можливий зв'язок з президентом умовно може вказувати тільки те, що 24 серпня 2017 року його було нагороджено відзнакою президента України - Хрестом Івана Мазепи, - в наказі Петровський вказаний як "член громадської організації "Серця кіборгів", м. Київ".

Також Петровському за підписом мера Дніпра і народного депутата Бориса Філатова в 2017 році вручили пам'ятну медаль "Захиснику Вітчизни".

Журналіст Юрій Бутусов також стверджує, що 20 жовтня 2017 року на "Наріка" був оформлений нагородний пістолет Глок-17 від міністра оборони України Степана Полторака, однак знайти підтвердження такої інформації не вдалося.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У селі Козачі Лагері на лівобережжі Херсонщини морпіхи встановили прапор України (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 13:55

«Хлопці з 35-ої бригади морської піхоти вручну встановили прапор на водонапірній башті в н.п. Козачі Лагері на лівому березі Херсонщини» – йдеться у коментарі до запису.

Загрожують три роки колонії: У РФ затримали священика за "ікону з Бандерою" (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 13:05

В російському Омську затримали священика Української грекокатолицької церкви. Причиною стало те, що представник духовенства нібито повісив у трапезній "ікони із зображенням Степана Бандери та інших націоналістів", інформують Патріоти України. Як повідо...