Хіти тижня. "Росія не піде з Донбасу, але світові гравці готують новий сюрприз Путіну", - Маломуж

Чергова зустріч спецпредставника Держдепартаменту США з питань України Курта Волкера з помічником президента РФ, куратором Донбасу Владиславом Сурковим, про яку недавно заявив Волкер, не відіграватиме важливу роль у вирішенні конфлікту на Донбасі.

Про це розповів екс-глава Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж, передають Патріоти України.

"Ситуація така: зараз йдуть глобальні переговори щодо нового світопорядку. Поки що це питання обговорюється в закритому режимі між США, Європейським Союзом, Китаєм, Японією, Індією, Бразилією, Канадою, Росією. Тобто сюди включені великі світові гравці.

А вже у цьому форматі ведуться переговори щодо врегулювання складних проблем - Україна, Сирія, Північна Корея, Іран, Афганістан, Ісламська Держава. І у руслі великих домовленостей йдуть переговори відносно того, яка може бути модель врегулювання конфлікту на Донбасі поруч з напрацьованими Мінськими угодами, та які конкретні кроки треба зробити.

Що стосується нової ймовірної зустрічі у форматі Волкер-Сурков, то представник США уповноважений вести наступну лінію - щоб йшли по пунктам Мінських угод, але за підтримки провідних країн світу. Тобто це новий формат впливу на Росію, щоб вона вийшла з Донбасу.

Однак варто зауважити: Росія сьогодні не готова до ефективних дій, визначених Мінськими угодами. І зустріч Волкер – Сурков пройде у форматі обговорення. По-перше, торкнуться питання обміну полоненими – Волкер наполягатиме на цьому. По-друге, очевидно будуть розмови відносно миротворчого контингенту. Але тут Росія стоїть на своїх умовах. Вони зроблять якісь реверанси-поступки, але не дозволять, щоб миротворці контролювали українсько-російський кордон на окупованих територіях. Адже на даному етапі Росія використовує ситуацію на Донбасі для тиску на Україну та наших партнерів. Тому вона не відмовиться від цього засобу у найближчі місяці.

Але Волкер виконає свою місію – проведе черговий етап переговорів з пропозиціями щодо обміну полонених, щодо миротворчого контингенту, щодо повного припинення вогню і щодо відновлення контролю на кордоні і, можливо, пропрацювання варіанту перехідної адміністрації. І якраз наступна зустріч Волкера з Сурковим може бути початком нового етапу, в якому ці пункти будуть визначені. Але зараз складно прогнозувати, як піде процес, тому що Росія займає жорстку позицію у стратегічних проблемах регулювання. А що стосується незначних проблем – тут вони свої думки озвучать. Тобто це буде дискусійний формат, який поки не призведе до конкретного рішення.

Що ж стосується миротворчої операції на Донбасі, то поки що ніякого пожвавлення чекати не варто. Росія стоїть на своєму (миротворці з обмеженими функціями і тільки на лінії розмежування), і поки що Рада Безпеки ООН не може перестрибнути через російську голову.

Хто може реально змінити ситуацію? Це країни-учасниці, які зараз готують новий пакет глобальних домовленостей, щоб не допустити глобальних катастроф. І в цьому форматі ми вже можемо говорити про дорожню карту по Україні. Так, можливо дорожня карта, яка буде підготовлена за участі міністрів закордонних справ провідних країн світу в якійсь мірі співпадатиме з Мінськими угодами. Але це буде зовсім інший формат. Це реальна програма дій, яка зараз готується і буде затверджена у новому форматі за участю зокрема Росії. І це буде юридично зобов’язуючий документ і програма дій з виконання під егідою керівників головних країн світу і їх уповноважених представників, наприклад, міністрів закордонних справ, міністрів оборони. Тобто це той контингент учасників робочої групи, який приймає рішення відповідно до правової позиції країн учасниць цього формату. І тільки такий формат спрацює.

А формат Волкер-Сурков можна назвати підтримкою України, яка не має реальних перспектив із врегулювання ситуації, оскільки Волкер не має тих повноважень, які б дійсно дозволили це зробити. Він правильно діє в межах своїх повноважень, озвучує погоджену позицію НАТО і Євросоюзу.

Формат за участю провідних країн світу зріє. Але зараз йде тяжкий процес неофіційних переговорів. Це буде формат на кшталт Гельсінських угод, де будуть прийматися всі стратегічні рішення щодо нового світопорядку – це обмеження і контроль глобальних озброєнь, недопущення глобальних контраверсійних сценаріїв між різними блоками, а також вирішення проблем стратегічного, економічного, екологічного і безпекового (виживання людства) характеру. Тобто готується потужний формат на новому якісному етапі, який дасть програми дій по кожній проблемній ситуації, включаючи Україну. Буде прийнято юридично-зобов’язуючі документи. І найголовніше - буде створено механізми реалізації не під егідою Тристоронньої контактної групи, яка по суті нічого не вирішує, а в рамках серйозного формату. І в цьому форматі Путін буде критично залежним від усіх домовленостей, тому що там стоятиме питання і перспектив самої Росії. Тому це зовсім інший механізм."

Джерело: Апостроф
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Полковник "вирішує питання": Начальника ТЦК Рівного викрили в любовних пестощах з підлеглими під іконою у робочому кабінеті (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 3:25

Начальник Рівненського ТЦК підполковник Олександр Ярмошевич потрапив до сексуального скандалу. У мережі з'явилося відео, як він на робочому місці цілується з кількома колегами. Пресслужба Рівненського територіального центру комплектування та соціальної...

МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником, - Євстратій Зоря

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:30

"Також впливає матеріальна залежність – відсутність власного житла, власних зовнішніх контактів, осіб, на чию допомогу можна розраховувати. Зрештою, впливає звичайний страх, що «все буде лише гірше». Структура МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрі...