Хіти тижня. Таємнича загибель туристів на перевалі Дятлова: Знайдено сенсаційні документи

Відомий тюменський письменник Олег Архипов знайшов записку, яка може змінити хід розслідування загибелі 9 російських туристів у горах Північного Уралу взимку 1959 року (група Ігоря Дятлова).

Документ був виявлений в архівах слідчого з особливо важливих справ прокуратури Свердловської області Володимира Коротаєва, який на даний момент уже мертвий, передають Патріоти України з посиланням на "Комсомольскую правду".

Найшокуючішим у ній є дати, вказує дослідник. Наводимо текст записки без змін:

"Володимир Іванович (підкреслено) Для доповіді зам.прокурору РРФСР у кримінальній справі за фактом смерті туристів я викликаний і їду в м.Свердловськ на 2-3 дні, тому прошу тут дивитися і щоб було все в порядку. Прошу тебе цікавитися за н/судами (народні суди. - ред.), якщо пошлють справи на дослідування або будуть виправдані, опротестуй вирок також у 5-ти денний термін. Всі справи правильні.

Крім того, за завданням облпрокурори допитай нач-ка лаг відділення Хакимова на пос. Віжай з питання, чи говорив начальник туристської групи Дятлов (який загинув) про те, що вони повернуться в Віжай не 12/II 59 м, а 15/II 59 р.

Це потрібно зробити швидше. Я подзвоню тобі зі Свердловська.

15/II 59 р. (закреслено) 16/ I 59 р. повинен бути винесений вирок по Реебу, тому якщо виправданий або справа посланр на дослідування, то потрібно писати протест обов'язково.

З привітом Прок. Темпалов. 15/II 59 р.".

Уся суть цієї записки зводиться до того, що вона написана до того, як громадськості стало відомо про долю туристів. "Якщо вірити кримінальній справі, то до 16 лютого ніхто і не турбувався про долю туристів. 16 і 17 лютого товариш Дятлова - Юрій Блинов дзвонив у міський комітет фізкультури і спорту, цікавився, чи прийшла телеграма від групи Дятлова (л.д.36) . Лише 21 лютого Блинов і голова спортклубу УПІ Лев Гордо вилетіли в Івдель для початкових кроків в організації і проведенні пошукових робіт", - сказано в статті.

Так, привертає увагу і фраза Темпалова, що він виїжджає у Свердловськ "у кримінальній справі за фактом загибелі туристів" для доповіді заступнику прокурора РРФСР. Але класичними є відомості про виявлення наметів (26 лютого), про перші виявлені тіла трьох загиблих туристів (27 лютого) і широко відому постанову про порушення кримінальної справи за фактом загибелі туристів (26 лютого).

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....