Хіти тижня. Торкнеться живих людей: З'явилося важливе роз'яснення нових правил поховання в Україні

Нові правила поховання в Україні, передбачені правками до статті 242 КПК зачіпають і інтереси живих людей.

Оскільки згідно з переліком пунктів, за якими може бути проведена експертиза, крім встановлення причин смерті, дослідження може проводитися для "встановлення тяжкості і характеру тілесних ушкоджень".

Іншими словами, йдеться в статті "Апострофа", якщо людину побили або сталося зґвалтування, експерт повинен встановити "тяжкість і характер тілесних ушкоджень", передають Патріоти України.

Але у випадку з тим же згвалтуванням, коли від швидкості проведення експертизи багато в чому залежить піймання злочинця, затягнути з висновками експерта на цілих п'ять днів означає знизити до мінімуму шанси на розкриття злочину.

У свою чергу судмедексперт Борис Яворський пише на своїй сторінці в Facebook, що історія з небіжчиками - лише одна сторона медалі "експертних" правок в КПК.

"З огляду живих осіб, в тому числі і жертв зґвалтувань, ситуація аналогічним чином. Зокрема, жертвам зґвалтування доведеться, мабуть, рекомендувати утриматися тиждень від водних процедур; можливо, сперматозоїди насильника зуміють дивом дожити до експертизи і допоможуть встановити особу ґвалтівника", - припускає експерт.

На цей аспект також звернув увагу і речник поліції Київської області Микола Жукович, передає "Страна", адже в суди "перемістяться" не тільки питання про призначення експертиз трупів, а й живих фігурантів кримінальних справ. Де найчастіше швидкість реакції і оперативність зняття побоїв відіграють вирішальну роль при кваліфікації злочину.

"Якщо людина потрапила в ДТП, в бійці або іншій ситуації отримала тілесні ушкодження, то слідчому необхідно буде звертатися в суд, і тільки після рішення суду людина зможе пройти судово-медичну експертизу. Наскільки вчасно суди зможуть приймати ці рішення - це питання. А найчастіше саме вчасно проведена експертиза дуже сильно впливає на хід розслідування. Кримінальних виробництв, де потерпілим необхідно пройти експертизу, у нас дуже багато", - пояснив Жукович.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Розгром командного пункту в Бахмуті: Українські військові ліквідували топ-окупанта (фото)

п’ятниця, 3 травень 2024, 13:07

У Росії почали визнавати втрати офіцерського складу внаслідок руйнівного удару ЗСУ по командному пункті окупантів у захопленому Бахмуті Донецької області, зазначають Патріоти України. Як повідомив офіцер ЗСУ, військовий блогер, який відстежує втрати РФ...

"Небесна благодать зійде на воїнів": У сторічному пророцтві старця Ігнатія знайшли слова про перемогу України

п’ятниця, 3 травень 2024, 12:55

Пророцтво старця Ігнатія було зроблено сто років тому, але саме зараз його слова про долю України стали дуже важливими - він напророкував перемогу Україні. Про це йдеться у відеоролику на Youtube-каналі "Український молитовник", передають Патріоти Укра...