Хіти тижня. Тимошенко починає та виграє? - Новий акт в політичній грі "народної актриси" України

Під прицілом команди Леді Ю люди з мінімальними доходами, котрі й покликані забезпечити їй перемогу.

Популіст, людина з лівацькими поглядами, здатна піти на найсумнівніші союзи. І при всьому цьому - найбільш рейтинговий кандидат у президенти країни. Усе це - вона, Юлія Тимошенко, недавнє минуле та можливе майбутнє України, пише журнал Новое Время, передають Патріоти України.

Лідер президентського рейтингу

Леді Ю має найвищий президентський рейтинг у країні. І стабільно утримує цей результат другий рік поспіль. Грудневе опитування фонду Демократичні ініціативи та Центру Разумкова дало колишньому прем'єр-міністру та екс-ув'язненій Харківської колонії підтримку відразу 12% серед тих респондентів, які готові взяти участь у виборах. Нинішній президент Петро Порошенко, який іде слідом за Леді Ю в рейтингу, може розраховувати на підтримку 10%.

Як розповіло НВ джерело, знайоме із внутрішньої соціологією Блоку Петра Порошенка (БПП), яка проводиться за максимально консервативною методологією, шанси на перемогу на президентських виборах у Тимошенко відмінні: у другому турі вона набирає близько 45%, тоді як Порошенко - близько 35%.

Обіцянки для найбідніших

Головний напрямок удару Леді Ю - люди з мінімальними доходами, яких вона "збуджує" обіцянками підвищення зарплат та соціальних виплат. За даними проекту VoxCheck, експерти якого відстежують висловлювання вітчизняних політиків, більшість публічних меседжів Тимошенко стосуються цін на газ (13% цитат), пенсій (9,6%), медичної реформи (7,8%) та ринку землі (7%).

При цьому лідер Батьківщини за підсумками спільного проекту VoxCheck та НВ стала найбрехливішим політиком країни: 26% її висловлювань є неправдою, ще 48% - маніпуляцією.

Найяскравіші висловлювання лідера Батьківщини

Про власний багатий гардероб (2009 рік)

Жінка може виглядати на мільйон не маючи в кишені ані гривні. І може виглядати на гривню, маючи навіть мільярд. Я вже давно не займаюся бізнесом і сподіваюся, мій чоловік і надалі зможе мене забезпечити сукнями.

Про співпрацю з Росією (після переговорів із нинішнім президентом РФ Володимиром Путіним у 2009 році)

Ми збудували правильно всю тактику нашої співпраці, у нас хороша комунікація, ми можемо оперативно відреагувати на будь-які проблеми, і, відповідно, ці проблеми вчасно вирішуються. І головне - ми почали правильно вибудовувати стратегію на десятиліття вперед, закладаючи сьогодні фундаменти в кожній значущій галузі на десятки років... Це і є те, чого хочуть наші народи - спокійне, гідне, прагматичне, рівне співробітництво на ринкових умовах. Це справжня свобода і справжнє партнерство.

Про анексію Криму Росією (весна 2014 року, напередодні виборів президента України)

Крим - це Україна, і ми повернемо його собі і звільнимо від окупантів. Наша відповідь у Криму, на мій погляд, була недостатньо сильною. Якщо народ обере мене президентом, то я більше не дам без бою віддати ні сантиметру української землі. Ми зобов'язані зміцнити і примножити нашу військову силу.

Про необхідність закону про деокупацію Донбасу (2017 рік; закон в результаті був прийнятий у січні 2018-го, але сама Тимошенко та її наближені депутати голосувати за нього не стали)

Поки на сході ведеться масштабний бізнес на контрабанді, на торгівлі людьми, поки там заробляють на тіньових потоках вугілля, ми не дочекаємося припинення війни. Саме тому і не приймається закон, який називає окупацію окупацією, війну війною і створює алгоритми нашого реального захисту.

Про ринок землі (грудень 2017 року)

Якщо ми зараз не зробимо всі необхідні кроки, то 1 січня 2018 року можемо прокинутися без найбільшого багатства України - без землі. Ось поіменний список, між ким українська земля розписана. Перший у списку президент України - сьогодні він поставив завдання до мільйона гектар зібрати в руках своєї родини. І ще його оточення і найбільш корумповані мафіозні агрохолдинги, які чекають цього "світлого моменту"... Якщо ви так таємно скасуйте мораторій на продаж земель з 1 січня, Україна втратить своє майбутнє, тому що наші чорноземи - це ще і наш генетичний код.

Про співпрацю з МВФ (2017 рік)

Нам не потрібно і далі позичати. На цю хвилину зовнішній борг держави за чотири роки збільшений у 4,7 разу. На кожну людину, яка працює, припадає 150 тис. грн боргу. Коли ми це повернемо, якщо у країні корупція, продажна та абсолютно кланова влада? Але якщо поставимо на ноги лише два сектори - аграрний та інтелектуальний IT-технологій, де наші фахівці найсильніші у світі, - то нам не доведеться позичати. Ми самі, як МВФ, зможемо кредитувати інші держави.

Про держбюджет (2017 рік)

Батьківщина не підтримувала жодного бюджету за останні чотири роки. Ми прогнозували, що всі ці бюджети, у тому числі і кошторис на 2018 рік, призведуть до подальшої стагнації економіки і до падіння реального рівня життя людей... Не читайте їх цифри, а подивіться на результати роботи нинішньої влади. Чотири бюджети радикально погіршили життя українців, знищили економіку.

Про пенсійну реформу (2017 рік)

Після цієї реформи пенсіонери перебувають у стані глибокого шоку... Хтось плаче, хтось лається. В Україні сьогодні трагедія! Людей підвели та обдурили, пообіцявши якісь фантастичні пенсії. Насправді більшість пенсіонерів нічого не отримали, якийсь мізер, який навіть не покриває інфляцію.

Вони говорять про підвищення пенсій, про те, що людям додали грошей, і тепер уся країна щаслива. Але чи може людина на цю пенсію купити продукти, ліки і все необхідне? Ні. Наприклад, у 2008 році, коли ми отримали Україну в період кризи, середня пенсія була $154, а зараз після підвищення становить $64.

Про реформу охорони здоров'я (2017 рік)

Так званою медичною реформою введено співфінансування медичних послуг, у тому числі оплату людьми операцій, які можуть коштувати від 20 тис. до 100 тис. грн. Українці, доведені до злиднів, не зможуть зробити ці операції. Таким чином, вони будуть позбавлені медичної допомоги... Сьогодні в цьому залі депутати проголосували за те, що є початком кінця системи охорони здоров'я в Україні.

Ніяких дій

Сама Леді Ю не дає приводу опонентам вдарити по ній, тому що лише говорить, майже не роблячи жодних дій у публічному просторі. "Чому Тимошенко має хороший рейтинг? Дуже просто: вона нічого не робить, - зазначає Геращенко з НФ. - А той, хто нічого не робить, користується в нашому народі повагою і підтримкою. Тому що критикувати завжди легше, ніж брати на себе відповідальність".

Показово, що Тимошенко уникає тем, які можуть розколоти її електорат. Так, вона не голосувала за пенсійну реформу, як і за закон про реінтеграцію Донбасу.

Вміння домовлятися

Останнім часом Тимошенко зблизилася з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. На думку Фесенка, голова МВС цікавий своїй колишній патронесі як важливий урядовий чиновник із впливом на силові структури. У НФ заперечують факт будь-яких переговорів Тимошенко та Авакова.

Крім того, кандидат №1 веде переговори із групою молодих депутатів з різних фракцій, відомих як об'єднання Єврооптимісти, а також з Анатолієм Гриценком. Мета - спільний похід на парламентські вибори восени 2019-го. Цю інформацію НВ підтвердила Олена Шкрум, представник фракції Батьківщини і водночас член групи Єврооптимістів.

Про вміння Тимошенко домовлятися свідчать і документи про так звану широку коаліцію з Віктором Януковичем, які Генпрокуратура вилучила з дому президента-втікача у 2014-му, а НВ зараз отримав до них доступ.

Ці папери свідчать: навесні 2009-го Тимошенко, на той момент прем'єр, і Янукович як лідер опозиції збиралися укласти політичний шлюб, щоб до 2029 року почергово правити країною. Тобто за цей період президентом двічі мала стати Тимошенко, двічі - Янукович. Сценарій передбачав, що в першу чергу обидві сторони договору спільно відправлять президента Віктора Ющенка у відставку через імпічмент.

Документ про "широку коаліцію" настільки великий і докладний, що в ньому прописано все - аж до того, хто з підписантів буде контролювати ключові органи влади. Але великий договір так і не був підписаний - Янукович в останній момент відмовився від союзу з Тимошенко.

Топ-9 фактів про Юлію Тимошенко

1. Тимошенко була присутня на засіданні Радбезу 28 лютого 2014 року, у самий розпал анексії Криму. Вона категорично висловилася проти введення воєнного стану у країні та на півострові.

2. Тимошенко користується послугами американських лобістів. Рахунки за ці послуги серед інших юросіб оплачує офшорна компанія Wargrave, яка також присутня у схемі екс-депутата НФ Миколи Мартиненка, що сприяла виведенню грошей зі Східного ГЗК. Справу розслідує НАБУ.

3. Тимошенко не володіє англійською мовою. Під час спілкуванні з іноземними політиками її перекладачем виступає Григорій Немиря, який у минулому був віце-прем'єром в уряді Тимошенко.

4. Тимошенко, будучи у 1999-2001 роках віце-прем'єром з питань енергетики, ввела обов'язковість розрахунків за електроенергію у грошовій формі замість бартеру та взаємозаліків, які становили тоді близько 95% платежів у галузі. Це поклало початок нинішній моделі існування ринку електроенергії.

Економічні аналітики оцінюють цю ініціативу Тимошенко як одну з небагатьох, позитивно сприйнятих ринком. Після цього виріс інтерес іноземних інвесторів до українських обленерго.

5. У 2009 році, за прем'єра Тимошенко, НАК Нафтогаз України розмістив євробонди на $500 млн. Тодішнє законодавство зобов'язувало держкомпанії не менше 75% випуску євробондів проводити на українських фондових майданчиках, чий попит на такі папери був обмежений. Щоб дати можливість Нафтогазу здійснити весь випуск на закордонній біржі, Тимошенко в обхід законодавства написала спеціальне розпорядження для Нацбанку, який надав необхідний дозвіл. Однак змінювати законодавство Тимошенко не стала.

6. За даними VoxCheck, провідними каналами поширення меседжів Тимошенко є ТВ (76,32%), офіційний сайт Батьківщини (14,91%) і трибуна Верховної ради (8,77%). У соцмережах Тимошенко малоактивна.

7. Політтехнологами Тимошенко у різні роки були Олег Медведєв і Тарас Березовець. Сьогодні Медведєв працює спічрайтером президента Петра Порошенка, а Березовець - ведучим телеканалу Прямий, який також пов'язують із главою держави.

8. Зятем Тимошенко є бізнесмен Артур Чечоткін, який став чоловіком Євгенії Тимошенко після її розлучення із британським рокером Шоном Карром (нині покійним). Чечоткін є міноритарним акціонером Укрбудінвестбанку.

9. Уряд Тимошенко у січні 2009-го підписав пакет газових угод із РФ, згідно з якими ціна на газ різко зросла до $450 за тис. куб. м, хоча європейські країни платили набагато менше. В угодах зафіксували принцип "бери або плати", який зобов'язував Україну платити навіть за не вибраний за контрактом газ.

Коли НАК Нафтогаз України у 2014-му перестав виконувати ці умови, Газпром подав позов до Стокгольмського арбітражу, вимагаючи $56 млрд. На щастя, у грудні 2017-го російська газова монополія програла суд.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Україна отримає точку опори: Майстер китайської метафізики назвав рік закінчення війни в Україні

четвер, 25 квітень 2024, 12:43

Астролог і метафізик Давид Векуа передбачає, що війна в Україні може закінчитися вже скоро – він називає період з січня по лютий 2025 року, тоді варто очікувати важливих політичних рішень. Про це у відео для Youtube-каналу "Мій світ" розповів майстер к...

Колись тут жили шахтарі, а потім прийшов "русский мир": Окупанти перетворили Вугледар на місто-привид (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 12:29

Російські війська, у спробах прорвати українську оборону, активно завдають ракетних та авіаційних ударів по українських містах. В мережі показали, як Росія перетворила Вугледар Волноваського району Донецької області у місто-привид. Фотографії зруйнован...