Коли всі почнуть розмовляти українською в Україні – буде єдність у державі – співачка Брія Блессінг

Давні культура і традиції, які передаються українцями з покоління в покоління, захоплюють американку, а ось менталітету на кшталт «моя хата з краю», безвідповідальності ніяк не може зрозуміти і вважає це однією з перешкод у розвиткові країни.

Брія БлессінгЛьвів – Одне з її покликань – відкривати Україну для світу. Українка з американським паспортом, співачка і громадський діяч Брія Блессінг вирушила з концертами у США та Канаду, щоб розповідати про Україну. Тут вона живе понад 20 років. Зібрані на концертах гроші музикант передасть на потреби українським бійцям. І це вже не вперше.

Брія Блессінг почувається українкою в Україні й американкою в Америці. У неї рідні і друзі в обох країнах. Маленькою дитиною у 1993 році вона разом із батьками-місіонерами приїхала з Техасу у Львів. Спершу кілька місяців родина жила у Луганську. Брія пригадує, що жодного слова українською вона не знала і не розуміла.

«Ми були з сестрою дітьми, не думали, що будемо тут на все життя, але, на щастя, ми тут залишились. Мама почала нас вчити вдома, є така у США система домашнього навчання, мама замовила всі потрібні для нас книжки і так ми закінчили школу. У моєї родини взагалі немає українського коріння. Щоб вивчити українську мову, батьки запросили нам вчителя. Але якось не виходило, а завдяки спілкуванню я вивчила мову, лише граматика ще досі складна, намагаюсь її подолати. Українська мова для мене це одна з найпрекрасніших мов світу: вона мелодійна, гарна, поетична мова. Для мене як музиканта вона дуже лягає на вухо і приємно слухати мені», – розповідає співачка.

Брія Блессінг


Брія розмовляє українською, і найбільше її дивує масова присутність російської мови в Україні, що люди з українськими паспортами відмовляються від рідної мови.

«Багато хто кричить в Україні, що справа не в мові, що важлива єдність. Для мене це дивно чути. Я вважаю, що без мови не може бути єдності. Тільки коли Україна з’єднається через мову – буде єдність. Бо через мову українці роз’єднались. Сталін намагався знищити українську мову, нищив українців, заселив схід України росіянами і таким чином роз’єднав країну і людей. Коли всі почнуть розмовляти українською в Україні – буде єдність у державі», – переконана Брія.

Більша половина пісень у її репертуарі, з якими виступатиме у США та Канаді, українські. Сама пише тексти і музику. Спершу просто любила співати, тепер це стало її професійною справою. Брія, народжена у Техасі, любить джаз, якого в аранжуванні її пісень є багато. Для неї важливий текст, розуміти його і переживати у пісні. «Головне, щоб я вірила в ці слова. Бо мелодію можна наспівати, а текст маєш зрозуміти. Якщо текст я не пережила, то не можу співати, бо тоді це роль на сцені замість того, щоб передати власні свої емоції», говорить співачка.

Воїни надихнули на пісню

Брія написала першу українську пісню «Ми – Україна» після поїздки на передову на схід. Спілкування з бійцями, ті емоції, які переживала, вилились у слова і музику.

«Завжди зі сльозами ці поїздки на схід, бо бачу, як їм важко, особливо взимку. Це дуже важко, не хочеться, щоб вони там воювали. Але, з іншого боку, я горда, що вони у нас є, що стоять і захищають нас із молитвою у серці. Я молюсь, щоб вони вижили і повернулись додому».

Під час концертного турне містами Америки та Канади Брія не лише знайомитиме з українською піснею, культурою, а також розповідатиме про ситуацію в Україні. Бо одним зі своїх покликань вважає – відкривати Україну для світу. Вона була учасницею двох Майданів, виступала на сході у зоні бойових дій, відтак відчуває свою відповідальність перед країною і людьми, з якими живе поруч, не може спокійно реагувати на несправедливість.

Брія Блессінг

Брія Блессінг

«Який би не був паспорт, я маю допомагати Україні, якщо є в цьому потреба. Знаю через друзів і родичів в Америці, що американці мало знають про Україну: весь негатив – війна, корупція. Алкоголізм, все погане з новин. А я знаю іншу сторону України, більшу – це прекрасні люди, прекрасна культура. Через свої концерти намагаюсь передати, щоб люди полюбили цю країну, культуру, я розповідатиму про війну. Хочу зробити великий акцент на українські пісні, на українцях, які вони мирні, творчі, прекрасні», – каже Брія.

Давні культура і традиції, які передаються українцями з покоління в покоління, захоплюють американку, а ось менталітету на кшталт «моя хата з краю», безвідповідальності ніяк не може зрозуміти і вважає це однією з перешкод у розвиткові країни. «Це небезпечний менталітет треба взяти за свою країну відповідальність і не очікувати, що хтось щось зробить», зауважила Брія Блессінг, яка після заокеанських концертів нову повернеться у Львів, а на Різдво поїде з піснями і подарунками до українських військовослужбовців.
Джерело: radiosvoboda.org

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Величезна територія, до якої українці тепер дістають": У Скабеєвої та її "експертів" паніка після рішення США поставити Україні ATACMS (відео)

четвер, 25 квітень 2024, 11:44

Новина про довгоочікуване рішення США поставити Україні далекобійні ракети MGM-140 ATACMS викликала справжню паніку у російської пропагандистки Ольги Скабеєвої та її міньйонів. Про це свідчить оприлюднений у соцмережах уривок однієї з її програм, перед...

Москва перетвориться на фронтове місто як той Білгород? Скабєєва налякала своїх гостей властивостями озброєнь, які США передають Україні (відео)

четвер, 25 квітень 2024, 9:52

"Російські пропагандисти ознайомилися зі списком озброєння, яке українці отримають від США, і тепер у прямому ефірі відсувають "червоні лінії" та шукають на карті місце для порятунку своїх сідниць, ближче до Північної Кореї", - іронізує журналіст Юрій ...