"Македонський референдум може або прискорити темпи європейської інтеграції України, або додати до часу очікування ще кілька десятиліть", - Портников

Ставки дійсно дуже високі – нехай в Україні мало хто розуміє важливість цього референдуму.

Дівчинка у Македонії готується до святкування Дня Європи. Фото: Радіо Свобода.

"30 вересня громадяни Македонії мають на референдумі схвалити угоду з Грецією, яка передбачає перейменування країни на Республіку Північна Македонія. Для македонців зміна конституційної назви країни – болюча і неприємна процедура. Проте, саме позитивний підсумок референдуму означатиме розблокування процесу євроатлантичної та європейської інтеграції країни, проти якого послідовно виступали в Афінах", - пише оглядач Віталій Портников у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Саме від підсумків цього референдуму буде залежати гармонійність і послідовність процесу європейської та євроатлантичної інтеграції Західних Балкан. І в результаті македонський референдум може або прискорити темпи європейської інтеграції України, або додати до часу очікування ще кілька років, якщо не десятиліть.

Ставки дійсно дуже високі – нехай в Україні мало хто розуміє важливість цього референдуму. Напередодні голосування до македонців із закликом прийти на виборчі дільниці і проголосувати на підтримку угоди з Грецією висловилися провідні політики цивілізованого світу, серед яких – колишній президент США Джордж Буш-молодший, федеральний канцлер Ангела Меркель і багато інших. А президент Македонії Георгі Іванов із трибуни сесії Генеральної асамблеї ООН закликав македонців до бойкоту референдуму.

І в цьому немає нічого парадоксального. Іванов – соратник колишнього прем’єр-міністра Македонії Ніколи Груєвського. Груєвський, який засуджений до тюремного ув’язнення за корупційні зловживання, був відомий своїми тісними зв’язками з Кремлем. Настільки тісними, що навіть свої важливі прес-конференції він нерідко проводив прямо в російському посольстві в Скоп’є. Напередодні референдуму в Македонії все частіше говорять про російський пропагандистський вплив, про спроби зірвати голосування і втрутитися в політичні процеси в маленькій балканській країні. Після того, як представники російських спецслужб брали участь в організації невдалого військового перевороту в сусідній Чорногорії, тут це мало кого дивує. Але лякає і підсилює нервозність.

У Москві також прекрасно розуміють, що зрив македонського референдуму – це ключ до дестабілізації Балкан і підрив процесу їхньої європейської інтеграції. А значить – підрив Євросоюзу. І удар рикошетом по українській мрії про європейську інтеграцію. Ось чому в Росії не шкодують сил, щоб референдум не відбувся або завершився перемогою супротивників історичної угоди. Адже ставка – не просто майбутнє невеликої балканської країни. Ставка – стабільність самого європейського континенту".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...